Finlandia-palkinnot menivät heille: "Halusin kirjoittaa tarinan, jossa jokihelmisimpukat rinnastuisivat ihmiseen"

Kaunokirjallisuuden palkinnon voitti Anni Kytömäki, tietokirjallisuuden voittivat Seija-Leena Nevala sekä Marko Tikka ja lastenkirjallisuuden palkinnon sai Anja Portin.

Lehtikuva / Markku Ulander

Kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Anni Kytömäki teoksella Margarita.
Kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Anni Kytömäki teoksella Margarita.

Hiljaisten puolustuspuhe. Näin kuvailee hämeenkyröläinen kirjailija Anni Kytömäki tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandialla palkittua Margarita-kirjaansa (Gummerus).

Kirjan päähenkilöitä ovat muun muassa hieroja Senni ja sotamies Mikko. Yksi kirjan päähahmoista on myös jokihelmisimpukka, jonka latinankielisestä nimestä Margaritana margaritifera tulee myös teoksen nimi.

– Halusin kirjoittaa tarinan, jossa jokihelmisimpukat rinnastuisivat ihmiseen. Nykyään puhutaan siitä, että pitäisi olla ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen. Kuitenkin evoluutiossa on pitkään selvinnyt tällainen kuorensa sisälle käpertynyt olento. Halusin luoda päähenkilön, joka on tarkkailijaluonne ja rinnastuisi joen pohjassa elävään simpukkaan. Tämä oli siis hiljaisten puolustuspuhe, Kytömäki kuvaa.

Samalla jokihelmisimpukka välittää viestiä siitä, mitä ihmiset tekevät luonnolle. Jokihelmisimpukka on kärsinyt helmenpyynnistä, metsien ojituksesta ja jokien ruoppauksesta.

Jatkosodan aikana tuhannet ihmiset syyllistyivät tanssimalla rikokseen. Historiantutkijat Seija-Leena Nevala ja Marko Tikka perkaavat tätä Suomen historian melko huonosti tunnettua aihetta kirjassaan Kielletyt leikit (Atena), joka palkittiin tietokirjallisuuden Finlandialla.

Kirjassa paneudutaan tanssin kieltämisen perusteluihin eri aikoina sekä muun muassa siihen, miksi tanssikielto Suomessa oli ainutlaatuinen ilmiö sota-aikana muihin maihin verrattuna totaalisuutensa ja pitkän kestonsa takia.

Suomen tanssikiellon taustalta löytyy Nevalan mielestä moralisoivia asenteita.

– Siinä hieman määriteltiin tietyllä tavalla isänmaallisuutta. Ajateltiin, että kotirintamalla ei saa ilakoida, kun toiset taistelevat rintamalla hengestään. Oli tällainen tavallaan tanssi yli hautojen -aspekti, Nevala sanoo.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto myönnettiin tänä vuonna teokselle, jonka aihe on kirjallisuudessa "ikivanha ja paljon käsitelty".

Näin kuvailee hylättyjen ja unohdettujen lasten teemaa Anja Portin, joka voitti palkinnon teoksellaan Radio Popov (Kustantamo S&S). Kirjan päähenkilö on kouluikäinen Alfred. Pieni poika joutuu olemaan niin paljon yksin, ettei hän ole täysin varma edes omasta nimestään.

– Lastenkirjoissa pitää ja voi käsitellä myös vakavia aiheita, mutta tietysti pitää pohtia sitä, millä tavalla sen tekee. Koetin tehdä maailmasta kiehtovan paikan, jossa on myös turvallisia aikuisia, lämpöä, huumoria ja seikkailua, Portin sanoo.