Savonlinna loisti Joroisten musiikkipäivillä

Savonlinna-kvartetti, Waltteri Torikka ja Tuula Hällström vetivät yli tuhat kuulijaa Leppävirralla, Savonlinna Big Band ja Andrea Caré täyttivät Warkaus-salin — Savonlinnan oma musiikkielämä sai tunnustusta.

Savonlinnan Big Band iloisella mielellä Varkaus-salissa, etualakka Teemu Takanen ja Andrea Caré, oikeassa seuranssa Sara Kari.
Savonlinnan Big Band iloisella mielellä Varkaus-salissa, etualakka Teemu Takanen ja Andrea Caré, oikeassa seuranssa Sara Kari.

Joroisten Musiikkipäivät alkoi viikonloppuna vahvalla Savonlinna-värityksellä: perjantaina Joroisen musiikkijuhlien avajaiskonsertissa soittivat Savonlinna-kvartetti sekä pianisti Tuula Hällström baritoni Waltteri Torikan kanssa Leppävirran kirkossa ja lauantaina piti Savonlinna Big Band Frank Sinatra -tribuutin Warkaus-salissa Teemu Takasen johdolla solisteina tenori Andrea Carè ja saksofonisti Sara Kari.

Molemmat konsertit oli loppuunmyyty. Leppävirran kirkkoon mahtuu noin 1 100 kuulijaa, Varkaus-saliin noin 500.

On hienoa, että Savonlinnassa toimii näin korkeatasoisia yhtyeitä, joita voi ylpeästi esitellä missä päin Suomea hyvänsä.

— Tämä oli Savonlinna Big Bandille todella hieno juttu. Emme ole soittaneet vuosiin oman kaupungin ulkopuolella, joten olimme tosi onnellisia tästä konsertista, sanoo Teemu Takanen.

— Ohjelmistoa harjoiteltiin vappushown jälkeen toukokuussa muutamana iltana, kesäkuussa pidettiin taukoa ja sitten ennen konserttia oli tiukka harjoitusputki. Kappaleet olivat toisia kuin uudenvuodenaaton Sinatra-konsertissa, joten töitä tehtiin ihan kunnolla. Tunnelma oli konsertissa hieno.

Takasen mukaan oli konsertin jälkeen tullut väkeä hämmästelemään:

— Moni ihmetteli, kuinka näin pienessä kaupungissa voi olla näin kovatasoinen bändi, josta kukaan ei tiedä mitään. Se oli hienoa palautetta. Tuli uskoa omaan tekemiseen. Joku sanoi: älkää vain lopettako!

Tenori Andrea Caré on laulanut muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla solistina useana kesänä. Hänen vaimonsa Sara Kari on entinen Savonlinnan taidelukion oppilas, jo lukioaikana hyvänä saksofonistina tunnettu.

Savonlinna-kvartetin suurin yleisö

Savonlinnan orkesterin sellistin ja intendentin Ilkka Vesiojan mukaan oli Leppävirran kirkon yleisömäärä todennäköisesti kvartetin uran ennätys.

— Enpä usko, että kvartettikonsertissa on ennen ollut näin suurta yleisömäärää, ehkä orkesterin konsertissa joskus.

Andrei Nikulin, Tuula Hällström, Waltteri Torikka, Ilkka Vesioja, Maria Sidorkina ja Katja Inkala juuri ennen Leppävirran kirkossa pidettyä Joroisen musiikkipäivien avajaskonserttia, jota oli kuulemassa lähes 1200 henkeä.
Andrei Nikulin, Tuula Hällström, Waltteri Torikka, Ilkka Vesioja, Maria Sidorkina ja Katja Inkala juuri ennen Leppävirran kirkossa pidettyä Joroisen musiikkipäivien avajaskonserttia, jota oli kuulemassa lähes 1200 henkeä.

— Oli kyllä hieno tunne, kun lähes 1 200 ihmistä nousi kiitoksissa seisomaan. Eipä ole tainnut kvartetilla olla ennen näin suurta yleisöä.

Konsertissa kuultiin ensin barokkiaarioita, sitten pohjanmaalaisia kansanlaulusovituksia ja lopulta hieman viihteellisempää ohjelmistoa.

— Oli myös hienoa musisoida Waltteri Torikan ja Tuula Hällströmin kaltaisten huippumuusikoiden kanssa. Torikka on muuntumiskykyinen ja vahva laulaja, joka erityisesti kansanlauluissa näytti voimansa.

Maanantai-iltana Joroisten musiikkipäivät levittäytyi Rantasalmella: Järvisydämen Wiinikellarissa musisoivat Waltteri Torikka ja Juha Savela, kitara.

”Kuulosti todella hienolta”

Savonlinna-kvartetin ja Savonlinna Big Bandin tuominen Joroisten musiikkipäivien ohjelmaan oli päivien johtajan Jan Hultinin ajatus.

— Joroisten musiikkipäivien alkuviikonloppu muisti Martti Talvelaa, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi 30 vuotta. Tähän teemaan sopi vahva Savonlinna-painotus. Samaa täydensi sunnuntaina Karita Mattilan ja Ville Matvejeffin konsertti oli Juvan kirkossa, asuihan Talvela Juvalla viimeiset vuotensa, kertoo Hultin.

Hultin asui pitkään Savonlinnassa työskennellessään oopperajuhlien johdossa ja tuntee siksi Savonlinnan musiikkitoimijat. Hultinin mukaan molemmat Savonlinnan yhtyeet ovat kovatasoisia ja ansaitsevat täysin paikkansa kansallisen musiikkijuhlan osana.

— Savonlinna-kvartetti soitti todella upeasti Leppävirralla, ja Savonlinna Big Band samoin Varkaudessa. Yleisöpalaute on ollut positiivista, eikä ihme, sanoo Hultin.

— On hienoa, että Savonlinnassa toimii näin korkeatasoisia yhtyeitä, joita voi ylpeästi esitellä missä päin Suomea hyvänsä. Oli suuri iloa antaa Savonlinnan musiikkielämällä vähän näkyvyyttä, mikä varmasti tukee myös kulttuuripääkaupunkihanketta, miettii Hultin.