Taikkari valloittaa tänään Helsingin Kaapelitehtaan — 50-vuotisjuhlanäyttelyssä 12 taiteilijaa, entistä oppilasta

Nyt on kaksi ja puoli viikkoa aikaa käydä katsomassa, miltä Savonlinnan taidelukion kasvattien taide näyttää nyt.

Soila Puurtinen

Taidemaalari Ville Löppönen on yksi Savonlinnan taidelukio 50 vuotta -juhlanäyttelyn tekijöistä. Näyttely avataan keskiviikkona Helsingin Kaapelitehtaalla.
Taidemaalari Ville Löppönen on yksi Savonlinnan taidelukio 50 vuotta -juhlanäyttelyn tekijöistä. Näyttely avataan keskiviikkona Helsingin Kaapelitehtaalla.

Savonlinna taidelukion 50-vuotisjuhlanäyttely avautuu tänään Helsingin Kaapelitehtaalla, Valssaamo tilassa. Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen taidelukio aloitti syksyllä 1967. Vuoteen 1979 saakka lukiossa oli vain kuvataidelinja.

— Taidelukio ei ole koskaan ennen pitänyt näyttelyä Helsingissä. Ajattelimme nyt lähteä pois Savonlinnasta näyttämään koulun toiminnan tuloksia. Yksi syy on sekin, että suuri osa näyttelyyn valituista kuvataiteilijoita asuu nykyään pääkaupunkiseudulla, kertoo kuvataiteen opettaja Marjo Eskonen, joka suunnitteli näyttelyn Maisa Tikkasen ja Ville Löppösen kanssa.

Ajattelimme nyt lähteä pois Savonlinnasta näyttämään koulun toiminnan tuloksia.

Valssaamon suuressa tilassa on esillä 12 Savonlinnan taidelukion kuvataidelinjan entisen oppilaan, nykyisen taiteilijan teoksia. Mukana ovat Emma Ainala, Heidi Hemmilä, Jonna Kina, Annamari Kinnunen, Anni Löppönen, Ville Löppönen, Karoliina Paappa, Leena Pukki, Hanna Saarikoski, Katri Sipiläinen, Jenni Toikka ja Tuomas Tuomiranta.

Näyttelyn taiteilijat ovat syntyneet vuosina 1977—1989. Moni on saavuttanut jo kansainvälistä menestystä.

— Me emme seuraa aktiivisesti, miten entiset opiskelijat pärjäävät. Näyttelyarvioissa ja lehtijutuissa näkyy jatkuvasti tuttuja nimiä, ja tätä kautta tiedämme jonkin verran entisen oppilaitten urasta. Tätä kautta osasimme ottaa yhtyettä myös näihin nuoren polven kuvataiteilijoihin.

— Tämä on yksi otos entisistä opiskelijoistamme. Kuvataidelinjan käyneistä on varttunut hyvin suuri määrä kuvataiteilijoita, näyttelyitä voisi olla vaikka kuinka monta.

Edustettuna on useita kuvataiteen lajeja, kuten esimerkiksi öljymaalausta, grafiikkaa, videotaidetta, valokuvataidetta, suuria installaatioita ja käsitetaidetta. Neljä mukana olevasta asuu nykyään Savonlinnassa.

Savonlinnan taidelukio 50 vuotta -näyttely Kaapelitehtaan Valssaamossa on esillä 14. lokakuuta saakka.

Kommentoidut