Savonlinnalainen taiteilija Lauri Ainala sai ison apurahan Koneen säätiöltä – 57 600 euroa tarjoaa pariksi vuodeksi taloudellisen selkänojan Mallatsaaren saunan puuhamiehelle

Saunaprojektin voimahahmoihin kuuluva monen taidelajin tekijä voi nyt keskittyä taiteen tekemiseen vuodet 2019-2020. Koneen säätiön apuraha on kahdelle vuodelle 57 600 euroa.

Soila Puurtinen

Mallatsaaren yleinen sauna keräsi hurjan määrän huomiota Itä-Savon verkkojutussa. Nyt sauna on purettu. Lauri Ainala oli yksi saunaprojektin puuhamiehistä. Rakentamisvaiheesta on myös tehty musiikkivideo, joka löytyy alempaa.
Mallatsaaren yleinen sauna keräsi hurjan määrän huomiota Itä-Savon verkkojutussa. Nyt sauna on purettu. Lauri Ainala oli yksi saunaprojektin puuhamiehistä. Rakentamisvaiheesta on myös tehty musiikkivideo, joka löytyy alempaa.

Mallatsaaren jokusen viikon eläneen yleisen saunan rakentajiin kuuluva taiteilija Lauri Ainala, 36, saa keskittyä vuodet 2019 ja 2020 omiin, monialaisiin taideprojekteihinsa ilman suuria talousmurheita. Koneen säätiö on myöntänyt hänelle kaksivuotisen 57 600 euron apurahan.

— Tämä on selvästi suurin saamani apuraha taiteen tekemiseen, Ainala kertoo tyytyväisenä.

Ainala on aiemminkin saanut muutaman kuukauden apurahan Koneen yksityiseltä säätiöltä, mutta nyt napsahti hakemus kunnolla läpi.

Ainala tunnetaan parhaiten musiikista Paavoharju-yhtyeessä, mutta hänen taiteellinen osaamisensa käsittää paljon muutakin, videoista ja kuvataiteesta alkaen, joten Ainalasta titteli taiteilija kuulostaa sopivan kattavalta.

Savonlinna on hyvin näkyvästi esillä Ainalan YouTubeen lataamista, tässä jutussa mukana näkyvissä videoissa. Suhde kotikaupunkiin on läheinen, vaikkakin tarvittaessa kriittinen.

Ainala sanoo, että kuukausittainen työskentelyraha kahdeksi vuodeksi varmistaa Savonlinnan Uuden taidemuseon näyttelyiden kasaamisen kesille 2019 ja 2020.

Paljon muutakin taiteellista työtä Ainala uskoo tekevänsä apurahan tuella, mutta ainakin tämä taidemuseoprojekti toteutuu.

Savonlinnan Uusi Taidemuseo on ollut muutaman viikon avoinna kahtena edellisenä kesänä. Paikallisten taiteilijoiden voimanponnistus oli ensimmäisenä kesänä Nälkälinnanmäellä vanhan kirjaston tiloissa, ja viime kesänä näyttely oli avoinna Savolassa vanhan kirpputorin tiloissa.

Lauri Ainala ei laske Mallatsaaren
kiviraunioihin rakennettu yleistä
saunaa varsinaiseksi taideprojektiksi

Lauri Ainala ei laske Mallatsaaren kiviraunioihin rakennettu yleistä saunaa varsinaiseksi taideprojektiksi, vaikka sauna nopeasti kulttimaineen saikin ja asia kiinnosti laajasti suurta joukkoa Itä-Savon verkkolehden lukijoita.

Oheisen musiikkivideon kuvituksena on tuon saunan rakentaminen.

Paavoharju-yhtyeen kanssa tehty musiikki ja keikat sekä kirjaprojekti olivat taidemuseon lisäksi viime vuonna näkyvä osa Ainalan taiteellista tekemistä. Ainala on myös järjestänyt elokuvajuhlat Kallislahteen.

Repertuaarissa löytyy, sillä kuvataide ja dokumentaariset youtube-videot syntyvät mieheltä.

Tuija Pauhu

Lauri Ainala saa keskittyä ilman suuria taloudellisia huolia taiteen tekemiseen ensi ja sitä seuraavan vuoden.
Lauri Ainala saa keskittyä ilman suuria taloudellisia huolia taiteen tekemiseen ensi ja sitä seuraavan vuoden.

Ainala sanoo, että paljon hänen aikaansa on vienyt toki myös kahden lapsen isänä olo, kun lasten äiti Emma Ainala on opiskellut taidetta Savonlinnan ulkopuolella.

— Koti-isänä olen ollut kahdelle tytölle, hän kertoo.

Ainala esittelee yhtyettään seuraavasti verkkosivuillaan:

”Paavoharju on 2000-luvulla Savonlinnassa alkunsa saanut yhtye. Vaikka moni paikallinen ei välttämättä tunnekaan bändiä, se on aktiivisesti nostanut kotikaupunkiaan maailmankartalle. Paavoharjun levyjä ovat suitsuttaneet vaikutusvaltaiset musiikkimediat ympäri maailmaa, ja bändi on keikkaillut Roskildea myöten. Yhtyeen kantavina voimina ovat olleet alusta saakka veljekset Lauri Ainala ja Olli Ainala. Heidän rinnallaan levyillä on vieraillut useaan otteeseen Joose Keskitalo, joka tunnetaan mittavan soolotuotantonsa ansiosta yhtenä 2000-luvun merkittävimmistä suomalaisista lauluntekijöistä.”

Viime vuonna Lauri Ainala kirjoitti Paavoharju-yhtyeestä Tuote-kirjan, joka kertoo vanhan Tuote-meijerin kiinteistön ja yhtyeen risteyksistä. Tätä teosta avataan miehen verkkosivuilla näin:

”Tuote-kirja kertoo vuosista jolloin Paavoharju ja Joose Keskitalo vielä aloittelivat musisointiaan, ja niistä olosuhteista, joissa musiikki on muovautunut lopullisiin uomiinsa. Lauri Ainala on kirjoittanut ja koonnut teosta yli kymmenen vuoden ajan, ja prosessiin on osallistunut kymmeniä eri ihmisiä. Teos piirtää kuvan pikkukaupungin konservatiivisuudesta, vaihtoehtojen vähyydestä ja mitääntapahtumattomuudesta. Keskiöön nousee Tuote, vanha toimintansa lopettanut osuusmeijeri, jonka nuoret ottavat haltuunsa, tai enemminkin: Tuote ottaa heidät haltuunsa.”

Lauri Ainala

Taitelija on syntynyt 1982 Savonlinnassa, joka liittyy hänen taiteeseensa monella tavalla. Videoissa ja musiikissa muun muassa.

Asuu kuvataiteilijapuolisonsa Emma Ainalan ja kahden lapsensa kanssa Savonlinnassa.

Vaikuttaa Paavoharju-yhtyeessä ja tehnyt myös soololevyn.

Ohjannut kokeellisen Unien Savonlinna -dokumenttielokuvan (2010), joka on näkyvissä tässä jutussa.

Kommentoidut