Oih, olkapäälleni tupsahtii kukkakimppu! — Vieno motors -taiteilijaryhmä yllätti Lustossa avajaisvieraat hurmaavilla instant-teoksilla

Vieno motors -ryhmä rakensi kukka-asetelmia ja koristi niillä Luston näyttelyihin tulijoita, myös arkkiatrin — Ryhmä on ihastuttanut jo New Yorkissakin, seuraavaksi on vuorossa Moskova.

Tuija Pauhu

Luston tiedottaja  Sari Kotivirta sai Luston avajaisissa harteilleen ja selkäänsä Vieno Motors -ryhmän tekijöiden luoman kukkateoksen. Taiteilija Paavo Halonen piilottaa kukalla Kotivirran kulkukortin.
Luston tiedottaja  Sari Kotivirta sai Luston avajaisissa harteilleen ja selkäänsä Vieno Motors -ryhmän tekijöiden luoman kukkateoksen. Taiteilija Paavo Halonen piilottaa kukalla Kotivirran kulkukortin.

Mitä ihmettä nyt tapahtuu? Kesken Luston kesän 2018 lehdistötilaisuuden tulee paikalla kolme daamia mukanaan kolme suurta kärryä. Ne ovat täynnä kukkia, lehtiä, pieni krookuksia sipuleineen, oksia ja pieniä nippusiteen tapaisia.

— Tämä on yksi työni, paljastaa taiteilija Paavo Halonen, Luston kesän 2018 päätaiteilija.

Punkaharjulle on tullut Halosen Vieno motors -taideryhmä, joka on jo usean vuoden ajan ”hyökännyt” odottamattomissa tilanteissa ihmisten kimppuun ja koristanut heitä hetken kestävillä kukkataideteoksilla.

Nytkin saavat toimittajat yllättäen seppeleitä päähänsä tai mielikuvituksellisia kukkavihkoja olkapäihinsä. Myös arkkiatri Risto Pelkonen saa riippuvan köynnöksen rinnuksiin. Pelkonen on yksi ITE puusta -näyttelyn 17 ITE- tekijästä.

Vieno Motors -ryhmän ytimessä ovat Riitta Vainio, Ilona Valkonen ja Mi Duncker, jotka koko lehdistötilaisuuden ajan luovat uusia teoksia ja käyvät kiinnittämässä niitä paikallaolijoihin.

Teoksien kiinnityksessä käytetään erikokoisia nippusiteitä, joiden pitkät hännät saavat jäädä sojottamaan. Niistä tulee rytmikäs osa teosta.

Ensin tulee ihmetyksen ilme, sitten hymy, ja koko joukkoon leviää yhteenkuuluvaisuuden ja ihastelun tunne.

Vieno motors -ryhmä on esiintynyt muun muassa avajaisissa, messuilla, syntymäpäivillä milloin missäkin. Se on herättänyt iloista huomiota ulkomailla New Yorkia myöten.

— Illalla on tarkoitus tuoda Luston eteen kaksi Shetlannin-ponia ja koristaa ne. Siitä tulee ihanaa, sanoo Ilona Valkonen.

Kesällä Vieno motors suuntaa Moskovaan.