Muovin täyttämä meri yhtenä aiheena ensi kesän Luontoelokuvafestivaaleilla — tulevien juhlien ensimmäiset elokuvat julki ja festaripaketit myynnissä

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään kesällä jo yhdeksännen kerran

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali

Muovin täyttämä meri yhtenä aiheena ensi kesän Luontoelokuvafestivaaleilla — tulevien juhlien ensimmäiset elokuvat julki ja festaripaketit myynnissä

Maailmanlaajuiset teemat ovat vahvasti läsnä tulevan kesän Savonlinnan kansainvälisillä luontoelokuvafestivaaleilla. Ensimmäiset elokuvat julkistettiin tänään, ja  17.-19. elokuuta pidettävän festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan kesäkuussa.

Yksi tämän vuoden kantavista teemoista on meri. Ohjelmistoon on varmistunut kaksi Suomen ensi-iltansa saavaa tuoretta dokumenttia: Anote´s Ark ja Blue.

Kanadalaisdokumentti Anote´s Ark kertoo Tyynenmeren saarivaltio Kiribatista, joka on vaarassa kadota ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun vuoksi. Saaren asukkaat ovat pian maailman ensimmäisiä ilmastonmuutospakolaisia.

Australialaisdokumentti Blue johdattaa katsojan matkalle, jolla tarkastellaan merien kriittistä nykytilaa. Vuoteen 2050 mennessä merissä tulee olemaan enemmän muovia kuin kalaa. Dokumentti pyrkii löytämään ratkaisuja pelkän ongelmien osoittamisen sijaan.

Lisäksi ohjelmistossa nähdään tanskalainen dokumentti BUGS, joka käsittelee hyönteisten käyttöä elintarvikkeena. Elokuvassa seurataan kokeista ja tutkijoista koostuvan Nordic Food Lab -ryhmän matkaa maailmalle, hyönteisiä jo ravintonaan käyttävien yhteisöjen pariin.

Dokumentti pohtii, voisivatko hyönteiset tarjota ratkaisun maailman ruokapulaan ja ravintomme aiheuttamiin ympäristöongelmiin.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali

Luontoelokuvafestari Eläimen kuva.jpg

Perttu Saksa käsittelee ihmisen ja eläimen suhdetta

Kotimaisten elokuvien osalta ohjelmistoon ovat varmistuneet Eläimen kuva ja Heijastuksia.

Eläimen Kuva on Perttu Saksan poeettinen dokumenttielokuva, joka tarkastelee ihmisen ja eläimen suhdetta luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta. Verneri Pohjolan ja Mika Kallion elokuvaan säveltämä musiikki yhdistyy pohjoiseen kuvamaailmaan ja toimii kielenä ihmisen ja eläimen välillä.

Poikkitaiteellinen Saksa on ollut viime aikoina paljon esillä. Hän voitti äskettäin presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun. Fotofinlandia-palkinnon Saksa sai vuonna 2014 valokuvaamalla täytettyjä apinoita.

Heijastuksia on Georg Grotenfeltin videoessee von Wrightin maalariveljeksistä. Se herättää taiteiljaveljesten lintu- ja maisemamaalaukset eloon pohtien samalla taiteen ajatonta olemusta ja luonnon merkitystä.

Festivaali tuo mukanaan musiikkia, taidetta ja ulkoilmanäytöksiä

Elokuvien lisäksi festivaali tuo Savonlinnaan paljon oheisohjelmaa, kuten työpajoja, live-musiikkia ja taidetta.

Biotaiteilija Antti Tenetz tuo Savonlinnaan paikkasidonnaisen, kaupunkitilaan sijoittuvan Musta joki - Black River -teoksen, jonka pohjana toimivat Olaus Magnuksen tarina Olavinlinnan ohi virtaavasta mustasta virrasta sekä kalliomaalaukset Kolovedellä ja Astuvansalmella. Taideohjelman kuraattorina toimii Paavo Halonen.

Kehollisen kuuntelun työpaja vie somaattiselle äänimatkalle kolmiulotteiseen äänimaisemaan, joka koostuu erilaisista luonnon äänistä ja akustisesta musiikista kolmiulotteisesti nauhoitettuna.

Lisäksi jo perinteiksi muodostuneet elokuvapiknik sekä festivaaliklubi tuovat Savonlinnaan tunnelmaa taas ensi kesänä. Suosittu elokuvapiknik järjestetään Riihisaaressa neljättä kertaa tulevana kesänä. Sulosaaressa järjestettävässä ulkoilmanäytöksessä puolestaan yhdistetään runous ja elokuva.

Lisäksi festivaaliviikonlopun ohjelmassa nähdään muun muassa festivaaliklubi, asiantuntijaseminaari ja ohjelmaa koko perheelle.

Lisää tietoa ohjelmistosta, festivaaliklubin esiintyjästä sekä oheistapahtumista on luvassa kevään ja kesän aikana. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

Festivaali hakee kotimajoittajia

Luontoelokuvafestivaali tarjoaa kauempaa tuleville festivaalivieraille erilaisia majoitus- ja matkapaketteja. Yhteistyökumppaneita majoituksen osalta ovat Kesähotelli Vuorilinna sekä Hotelli Pietari Kylliäinen. Festari- ja majoituspaketit ovat myynnissä Holvi-palvelussa.

Festivaali hakee myös kotimajoittajia, jotka olisivat valmiita avaamaan ovensa festivaalivieraille.