Joose Keskitalon rämisevä kitara, Heikki Turusen nuoruusrunot ja 7 muuta tarinaa — Torstaina soi Kulttuurikellarissa Savonlinnan lauluntekijöiden musiikki

Savonlinnan lauluntekijät ovat torstaina lauteilla Kulttuurikellarissa — lue, mitä he kertovat

Soila Puurtinen

Kalevi Hämäläinen esittää soolopianosovituksia yhtyeensä Kalevi Hämäläinen Groupin kappaleista. 
Kalevi Hämäläinen esittää soolopianosovituksia yhtyeensä Kalevi Hämäläinen Groupin kappaleista. 

Torstaina vietetään Kulttuurikellarissa Kalmarinkadun ja Olavinkadun kulmassa Paikallisten musiikintekijöiden iltaa. Lauteilla ovat lauluntekijöistä Esko Alanen, Paavo Hakulinen, Aapo Heinonen, Kalevi Hämäläinen, Joose Keskitalo, Matti Makkonen, Terhi Pippuri, Maija Teikari ja Ilkka Vesioja.

Lisäksi Savonlinnan teatterilta esiintyy näyttelijä Niko Taskinen.


— Olavin Jazz oli pitkään miettinyt tämäntapaista iltaa, ja nyt se toteutuu — talkoomeiningillä ja Kulttuurikellarin hyväksi. Olavin Jazz vastaa illan kuluista, kertoo Olavin Jazzin puheenjohtaja Matti Makkonen.


— Tämä on Olavin Jazzin kevään tärkein tapahtuma.

Tällä kertaa mukana on yhdeksän tekijää, ja monia muitakin mainioita musiikin tekijää on pyydetty mukaan. Aikataulusyistä nämä joutuivat kieltäytymään. Kenties seuraavan kerran tekijöitä ovat muun muassa Janne Ikonen, Mikko Nikula, Mika Siekkinen ja Jari Pylväinen.

— Ehkä tästäkin konsertista tulee perinne, ja jatkossa saadaan kuulla myös muita paikallisia tekijöitä.

Tässä pienet pätkät siitä, mitä illan säveltäjät ovat kertoneet kappaleistaan:

Tuija Pauhu

Joose KeskitaloJoose Keskitalo

Tyypillisiä piirteitä Keskitalolle on omintakeinen lavakarisma, rujot, jopa inhorealistiset sanoitukset, rämisevä kitara, jota tukee huuliharppu.  Aiheet lauluihin tulevat unista ja muistoista.


Paavo Hakulinen

Lauluillassa kuullaan laulujani silmien avaamisen teemalla. Laulut Sirkushevosena ja Tässä tien varressa on sävelletty Hannamaija Matikan teksteihin. Palikkalaulun teksti on Hanna Vartion ja Ei siellä ollutkaan mitään on Sussa Lavosen käsialaa.

Soila Puurtinen

Ilkka Vesioja


Ilkka Vesioja

Olen saanut tehdä musiikit Juha Taskisen kahteen hyljeaiheiseen elokuvaan, Jäätä rakastavat (2010) ja Järvihylkeiden jäljillä (2016). Esitän elokuvista  kaksi pianokappaletta ja yhden kappaleen huilulle ja pianolle, huilussa musiikki- ja tanssiopiston lehtori Emmi Kaartinen. Kappaleiden  tunnelmat mukailevat elokuvan tapahtumia.


Maija Teikari

”Lyyrinen sekasalaatti” luonnehtii kappaleitani parhaiten. Ne ovat lauluja, jotka lähtevät runojen tunnelmista. Harmoniamaailma on koottu ikään kuin marketin salaattibaarista eli aineksia on monenlaisia.


Kalevi Hämäläinen

Esitän soolopianosovituksia yhtyeeni Kalevi Hämäläinen Groupin kappaleista. Luokittelen kappaleet fuusiojazziksi, jossa voi kuulla elementtejä perinteisen jazzin lisäksi etenkin popin ja progressiivisen rockin puolelta.

Soila Puurtinen

Matti MakkonenMatti Makkonen

Esitämme Trio Tanguangon kanssa kolme laulua: Tähdet Edith Södegranin runoon, Tasangot on jazzballadi P.Mustapään runoon ja Tuoksussa tässä on  Uppo-Nalle unelmoi –musiikkisadusta.
Sävelsin tämän laulun muutamassa minuutissa pianon ääressä, kun Elina Karjalaisen runo alkoi soida päässä. Karjalainen lähetti  runoon eli käytännössä tähän lauluun Susannalle ja minulle häälahjana 2. ja 3.säkeistön.

Aapo Heinonen


Pyrin tekemään musiikkia, josta välittyisi kaiho, ihastuminen, menetys, suru —  koko tunteiden kirjo, joka rakkauteen ja ystävyyteen, eli meidän kaikkien elämään kuuluu. Annan musiikissa myös mahdollisuuden improvisoinnille, mutta kappaleiden muotorakenteet ovat läpisävellettyjä. Toivon aidon ja syvällisen musiikkisuhteen myös välittyvän yleisölle.

Tuija Pauhu

Aapo HeinonenTerhi Pippuri
Esitän kolme kappaletta: Can’t You See, Like Sand Through My Fingers sekä Long Live Love. Kaksi on kirjoitettu norjalaisen Carl-Henrik Wahlin sekä brittiläisen Nigel Rickhardsin kanssa. Opiskelimme samalla vuosikurssilla Bath Spa Universityssa lauluntekijän maisterilinjalla. Tiimimme debyytti EP Three ilmestyi keväällä 2017. Viimeinen laulu on omaa käsialaani.


Esko Alanen

Esitämme, Anneli Raninen ja minä, säveltämäni Kolme laulua Heikki Turusen nuoruudenaikaisiin runoihin: Kuutamolla, Syksy Pielisellä, Kankaankutoja.
Raninen tuntee hyvin Heikin ja pyysi tältä runoja sävellettäväksii. Runot ovat nuoren ihmisen herkkiä tuntemuksia ja poikkeavat hyvin paljon siitä Turusen tuotannosta, minkä yleensä tunnemme.

 
Savonlinnan lauluntekijöiden ilta Kulttuurikellarissa 17.5. klo 19, Kalmarinkadun ja Olavinkadun kulmaus

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet