Matinea-sarjan helmi: Väärin kuvatut muistot, upeat naisnäyttelijät!

"Binoche on tavalliseen tapaan oma upea itsensä", kirjoittaa Timo Alho ranskalaiselokuvasta.

3B Production

Perhe (muun muassa Juliette Binoche, Catherine Deneuve ja Ethan Hawke) kohtaa menneisyyden totuuksia japanilaisohjaajan kansainvälisessä draamassa.
Perhe (muun muassa Juliette Binoche, Catherine Deneuve ja Ethan Hawke) kohtaa menneisyyden totuuksia japanilaisohjaajan kansainvälisessä draamassa.

Fabiannen muistelmat (La Vérité, Ranska/Japani, 2019)

Neljä tähteä

Fabiannen muistelmien alkuperäinen nimi La Vérité, eli ”totuus” kertoo elokuvan identiteetistä paljon. 2018 Shoplifters -elokuvallaan häikäissyt Kore-eda Hirokazu on lähtenyt Eurooppaan ja pysynyt taitolajissaan – totuudenmukaisten elokuvien tehtailussa. Fabiannen muistelmien keskiössä on tarina jossa vanhoja tarinoita avataan pitkästä aikaa ja niistä puhutaan suoraan. Totuuden on tultava julki.

Pitkän uran elokuvissa tehnyt Fabianne (Catherine Deneuve) on julkaisemassa muistelmiaan. Tytär Lumir (Juliette Binoche) tulee vierailulle ja osoittaa tositeoksen taiteellisia vapauksia. Elämä ei ole aina ollut kovin ruusuista, eikä Fabianne kaikista loistavin äiti.

Asioita aletaan purkamaan, mutta Kore-eda pitää kaiken melko humaanina. Nyt ei olla ranskalaisdraamassa jossa kaikki katkeroituvat illallispöydän ääressä. Perhesuhteita pilkotaan hitaasti palasiksi ja tutkitaan tarkasti. Ja kaikki tehdään hyvin tarkoitusperin. Viiltävät sivallukset ja töksäykset tuntuvat syvien haavojen sijaan hahmoja juurruuttavilta.

Deneuve nousee usein nähdystä hahmostaan melko traagiseksi tavalla joka saa ymmärtämään tätä. Binoche on tavalliseen tapaan oma upea itsensä. Ethan Hawken näyttelemä aviomies jää ehkä elokuvan naisten varjoon, mutta tarjoaa katsojalle tärkeän lähestymistavan tarkkailla tarinaa.

Elokuva sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlien kilpailusarjassa. Viimeinen esitys on tiistain matineanäytös.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kore-eda Hirokazu.

Rooleissa: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clementine Grenier.

Kesto: 107 min. Sallittu.