"On ehkä mukavampi soittaa orkesterin kanssa kuin yksin. Jos tekee vahingossa jonkun lyöntivirheen, niin sitä ei yleisö niin helposti kuule."

Savonlinnan orkesterin kevään ensimmäinen konsertti on Nuorten solistien konsertti. Vaikka kaikilla jalat eivät yllä flyygelin pedaljille, soittovuosia saattaa olla takana montakin.

Minna-Liisa Riestola

"On ehkä mukavampi soittaa orkesterin kanssa kuin yksin. Jos tekee vahingossa jonkun lyöntivirheen, niin sitä ei yleisö niin helposti kuule."

Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston oppilaat esittäytyvät Savonlinnan orkesterin solisteina. Yksi solisteista on 16-vuotias alttoviulisti Mimosa Korhonen, joka on soittanut viulua 14 vuotta eli aloitti viulunsoiton siis alle kaksivuotiaana. Mimosa Korhonen on soittanut Savonlinnan orkesterissa, jossa soittaa myös hänen äitinsä alttoviulisti, musiikkipedagogi Katja Inkala.

Kapellimestari Hannu Vesioja halusi korostaa, että nuoret solistit eivät suinkaan ole vasta-alkajia.

Jos ajatellaan, että joku aloittaa viulunsoiton 4-vuotiaana ja hänestä tulee aikuisena ammattimuusikko, niin se on pitkä aika opiskella ammattitaito.

10-vuotias Sanni Tyni on soittanut pianoa neljä vuotta ja tämä on jo toinen kerta, kun hän soittaa Savonlinnan orkesterin kanssa.
— On ehkä mukavampi soittaa orkesterin kanssa kuin yksin. Jos tekee vahingossa jonkun lyöntivirheen, niin sitä ei yleisö niin helposti kuule, kun muutkin soittaa samaan aikaan, sanoi Sanni Tyni.

10-vuotias Maria Lehikoinen on soittanut viulua jo 2,5 vuotta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän soittaa Savonlinnan orkesterin kanssa. Lehikoinen soittaa konsertissa Ferdinand Küchlerin Konsertino G-duurin.
—Olen esittänyt Konsertinon monta kertaa.

 
Marian äiti Anne Lehikoinen kertoi, että Maria olisi halunnut viulun jo nelivuotiaana.
—Valitsin viulun soittimeksi, koska siinä on niin kaunis ääni, sanoi Maria Lehikoinen.  

Nuoret solistit ovat opinnoissaan jo nuoria taitajia solistiuransa alkutaipaleella. Ohjelmassa on  monipuolisia sooloesityksiä niin viululla, pianolla ja sellolla kuin oboella, klarinetilla ja jopa tuuballa.


16-vuotias sellisti Senja Ala-Vainio soittaa yhdessä toisen sellistin Emma Raikiston kanssa kaksoiskonserton ja on varma, että sunnuntain konsertissa on hauskaa. Senja Ala-Vainio on soittanut selloa jo kymmenen vuotta.

 
— On tärkeää, että nuoret saavat esiintyä ammattimuusikoiden kanssa, sanoi Savonlinnan orkesterin intendentti Ilkka Vesioja.

Savonlinnan Orkesteri rakentuu Savonlinna-kvartetin soittajista sekä Savonlinnan Soitannollisen Seuran harrastajasoittajista. Orkesterissa soittaa lisäksi Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston opettajia ja oppilaita sekä ammattilaisia.

Hannu Vesioja muisteli, miten Vuoden Harmonikkataiteilijaksi 2018 valittu Viivi-Maria Saarenkylä oli polvenkorkuinen ja soitti orkesterin solistina juuri samalla tavalla kuin nämä lapset ja nuoret nyt.

— Jos ajatellaan, että joku aloittaa viulunsoiton 4-vuotiaana ja hänestä tulee aikuisena ammattimuusikko, niin se on pitkä aika opiskella ammattitaito. Pitempi kuin esimerkiksi kirurgilla, mitenkään väheksymättä kirurgien ammattitaitoa.

Savonlinnan orkesterin Nuorten solistien konsertti seurakuntakeskuksen salissa sunnuntaina 11.2. klo 15. Konsertti kuuluu Kaikukortti-hankkeeseen.

Yllämainittujen  lisäksi konsertin solisteina esiintyvät  Marketta Auvinen ja Julia Ruottinen (piano), Peppi Ikonen (trumpetti), Linda Kämäräinen (viulu), Hanna Lybeck (klarinetti), Sophia Blau (alttoviulu), Inka-Elina Kuokkaniemi (oboe), Mirjami Hanhisalo (huilu), Marko Issakainen (tuuba), Marjatta Komonen (laulu) ja musiikkiopiston opettaja Vitoldas Sokolnikas( trumpetti).


Osa konsertista uusitaan myös maanantaiaamuna Talvisalon ja Normaalikoulun 7-luokkalaisille Kulttuuripolku-konserttina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet