Waltteri Torikka rakastaa joulua — "Olin lähiölapsi. Ei joulun onneen tarvittu mitään hirveän ihmeellistä, se tunnelma syntyi pienistä asioista"

Baritoni Waltteri Torikka kiertää 17 kirkossa laulamassa ja näkee maanantaina ensimmäistä kertaa, miltä talvi-Savonlinna näyttää.

Waltteri Torikka rakastaa joulua ja kiertääkin joulunalusajan ympäri Suomea laulamassa rakkaimpia joululaulujaan. Tammikuussa odottaa La bohemen harjoituskausi Tampereella.
Waltteri Torikka rakastaa joulua ja kiertääkin joulunalusajan ympäri Suomea laulamassa rakkaimpia joululaulujaan. Tammikuussa odottaa La bohemen harjoituskausi Tampereella.

Baritoni Waltteri Torikka on jouluihminen. Joulun ei tosin tarvitse olla pramea tai täydellinen, eikä aina samanlainen.

— Olin lähiölapsi, oltiin aika pienissä oloissa. Ei joulun onneen ja iloon tarvittu mitään hirveän ihmeellistä, se tunnelma syntyi pienistä asioista.

— Joulu ei välttämättä tarvitse aina samoja perinteitä. Olenkin viime vuosina viettänyt joulua lähes joka vuosi eri paikassa ja eri tavoilla, mutta silti se jokin selittämätön tunnelma on sama, sanoo Torikka.

Maanantaina hän pitää Savonlinnan Tuomiokirkossa Sydämeni joulu -konsertin. Kiertuetta edelsi levyn teko: Torikka ja Ville Matvejefin johtama Jyväskylä Sinfonia äänittivät joululevyn Laukaan kirkossa.

— Oli hienoa päästä levyttämään tasokkaan sinfoniaorkesterin ja Ville Matvejefin kanssa. Levyn sovitukset tuovat lauluihin uusia sävyjä, ja tämä kuuluu osittain myös konserttikiertueen kappaleissa, kertoo Torikka.

Torikka pitää peräti 17 joulukonserttia. Ne työllistävät koko joulunalusajan.

— On jännää päästä katsomaan joulun odotusta eri puolilla Suomea, tutustua erilaisiin kirkkoihin ja tunnelmiin.

— Savonlinnassa ei ole ollut koskaan talvisaikaan. Viimeksi olin kaupungissa 2016 oopperajuhlien Don Giovannina. Silloin meillä oli fantastinen miehitys, ja yhdessä saimme hieman pysähtyneen produktion elämään. Se oli todella hauskaa, paljon säpinää lavalla, muistelee Torikka.

Hän ei paljasta, onko tulevaisuudessa tulossa töitä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

— Sen tietää ainoastaan Ville Matvejef, jos hänkään. Ja jos tietää, ei varmaankaan kerro vielä, hymyilee Torikka.

Waltteri Torikan lapsuuteen kuuluivat perinteiset joululaulut. Yksi rakkaimmista oli

Sydämeeni joulun teet.

Siksi se antanut nimen kiertueelle.

— Varpunen jouluaamuna oli laulu, joka oli minusta pitkään liian synkkä. En halunnut laulaa sitä vuosiin.

— Nyt kokeilin sitä noin vuosi sitten, ja siitä löytyikin myös kaunista ja valoisaa, mitä vielä tällä kiertuetta varten tehty sovitus tukee.

Oma joululaulusuosikki on nyt Adamsin Oi jouluyö.

— Siinä on hienoa pitkää linjaa, dramatiikkaa ja valoisaa, toiveikasta tunnelmaa. Koska se on alunperin tehty tenorille, on sitä pitänyt hieman transponoida alaspäin, baritonille sopivaksi.

Konserttiohjelmassa on myös amerikkalaisia svengaavia joululauluja, kuten I’ll Be Home for Christmas –klassikko, johon Torikka on tehnyt uuden käännöksen.

— Nämä amerikkalaiset hyväntuuliset jouluiset laulut tuovat myös iloa ja lämpöä, sellaista positiivisuutta. Niissä ei ole kristillistä kuvastoa, mutta minusta niiden tunnelmassa on samaa lämpöä ja toivoa.

Kiertueella Torikkaa säestää muutaman hengen yhtye.

— Klassiset laulut laulan mahdollisesti ilman äänentoistoa. Se, miten toimitaan, riippuu kirkon akustiikasta. Näissä Hollywood-tyyppisissä amerikkalaisissa lauluissa on äänentoisto, mikä kuuluu tyyliin.

Savonlinnasta Torikan kiertue jatkuu Mikkeliin, Kuopioon ja sieltä Seinäjoen kautta eteenpäin.

Waltteri Torikan Sydämeni joulu -konsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa ma 3.12. kello 19.