Kirkkomusiikkiviikko käynnistyy sunnuntaina Savonlinnassa — Konserttisarja vie kuulijan aikamatkalle satojen vuosien taakse

Savonlinnan kirkkomusiikkiviikkoa vietetään tänä vuonna virsilaulannan ja Bachin sävellysten parissa.

Timo Seppäläinen

Muusikko Matti Makkonen (vas.), seurakunnan johtava kanttori Minna Raassina sekä Savonlinna Orkesterin intendentti Ilkka Vesioja ovat näkyvästi esillä kirkkomusiikkiviikon konserteissa. Kirkkomusiikkiviikkoa on järjestetty Savonlinnassa jo toistakymmentä vuotta.

Savonlinnan kirkkomusiikkiviikkoa vietetään jälleen loka-marraskuun vaihteessa Savonlinnassa.
Viikko on tiivis festivaalityyppinen tapahtuma, jossa on mahdollisuus päästä sisälle kirkkomusiikin eri vaiheisiin. Se vie kuulijan matkalle kirkkomusiikin historiaan.
Tänä vuonna viikon konserttiantia sävyttää tänä vuonna vietettävä Martti Lutherin 1500-luvulla käynnistämän uskonpuhdistuksen eli reformaation merkkivuosi.
— Reformaation musiikillinen anti olivat virret, ja niiden ympärille koko musiikkiviikko tänä vuonna pureutuu, kertoo Savonlinnan seurakunnan johtava kanttori Minna Raassina.
Virret tuotiin reformaation myötä kirkkomessujen yhteyteen, että tavallisetkin ihmiset pystyivät ilman korkeakoulutusta ymmärtämään kirkonmenojen kulkua ja pääsivät osallistumaan menoihin virsiä laulamalla.

Tuomiokirkko akustisesti upea

Tuomiokirkko on akustisesti todella hyvä paikka esiintyä.

Konserttien esityksissä lähdetään liikkeelle satojen vuosien takaa ja viikon aikana tullaan yhä lähemmäs nykypäivää.
Kaikki konsertit lukuunottamatta pyhäinpäivän kappelimusiikkihetkiä, järjestetään Savonlinnan tuomiokirkossa.
— Tuomiokirkko on akustisesti todella hyvä paikka esiintyä. Siksi se on myös upea konserttipaikka, Raassina kertoo.

Johann Sebastian Bach on ollut yksi evankelisluterilaisen kirkkomusiikin tärkeimmistä säveltäjistä.
Kanttori Minna Raassina nostaakin yhdeksi kirkkomusiikkiviikon henkilökohtaiseksi suosikikseen päätöskonsertin, joka rakentuu Bachin sävellysten ympärille.
— Olen Bachin kantaattien fani ja siksi odotankin päätöskonserttia innolla.

Kirkkomusiikkiviikon ohjelmisto vaihtelee paljon vuosittain. Tänä vuonna ohjelmassa ei ole lapsille ja nuorille suunnattua konsertteja. Yhtenä vuonna ohjelmistossa oli urkusatu ja lapsikuoro on ollut esiintymässä muutama vuosi sitten.
Kanttori Raassina lupaa kuitenkin pistää nuoremmille suunnatut konsertit korvan taakse tulevaa varten.

Suositukset virsikonsertille

Jos kirkkomusiikki on vieraampaa, eikä kirkkomusiikkiviikon konserteissa ole tullut aiemmin käytyä, kehottaa Raassina uusia kiinnostuneita osallistumaan 2. marraskuuta baritoni Esa Ruuttusen ja selloyhtyen Cello Spiritualsin Matkavirsiä-konserttiin.
Ruuttunen on esiintynyt selloyhtyeen kanssa jo kymmenen vuoden ajan. Hän on toiminut ennen ammattilaulajan uraansa pappina Helsingissä. Ruuttunen on esiintynyt useana kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla.
Ruuttunen esittää Matkavirsiä-konsertissa kaikille tuttuja virsiä ja mukana on kansanmusiikkivivahteita.
Matkavirsiä-konsertissa esiintyvä muusikko, sellisti Matti Makkonen nostaa konsertista suosikeikseen Jaakko Löytyn virret Kahden maan kansalainen, Ei näy kyntäjää missään ja Turvaan Jumalaan.

Päätöskonsertissa Bachin pauloissa

Savonlinnan Orkesteri järjestää perinteiseen tapaan kirkkomusiikkiviikon päätöskonsertin.
Konsertin pääteoksina ovat tällä kertaa kaksi Johann Sebastian Bachin baritonikantaattia, joiden solistina laulaa baritoni Petteri Salomaa. Salomaata kuvaillaan ikäpolvensa menestyneimmiksi suomalaislaulajiksi ja hän on myös tuttu laulaja Savonlinnan Oopperajuhlilta.

Tänä vuonna konsertti ei rakennu yhden ison teoksen ympärille.
— Konserttiin haetaan nyt vaihtelua ja tavoittelemme erilaista sointiväriä, kertoo Savonlinnan Orkesterin intendentti Ilkka Vesioja.
Konsertin kapellimestarina toimii Kreeta-Maria Kentala, joka esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Savonlinnan Orkesterin kanssa. Kentala on Suomen vanhan musiikin liikkeen uranuurtajia.
Kentala ja Salomaa ovat tehneet runsaasti yhteistyötä vanhan musiikin parissa.

Kirkkomusiikkiviikon ohjelma 29.10—5.11.


- 29.10. klo 13 Avajaiskonsertti: Reformaatiojuhlaa ja renessanssin laulumusiikkia. Lauluyhtye Versio, Palestrina - Desprez.
- 31.10. klo 19 J.S. Bachin jalanjäljissä Pohjois-Saksaan: Katja Mäkiö, urut. Ritva Göös, laulu.
- 1.11. klo 19 Kirkkomusiikin uusia tuulia 1700-luvun jälkipuoliskolla: Ritva Göös, urut. Karja Mäkiö, laulu.
- 2.11. klo 19 Matkavirsiä: Esa Ruuttunen, baritoni. Cello Spirituals.
- 4.11. klo 13 Sinua en unohda -hetki: Viivähdä muistojen ja musiikin äärellä, Pääskylahden kappeli.
- 4.11. klo 15 Sinua en unohda -hetki: Viivähdä muistojen ja musiikin äärellä, Talvisalon kappeli.
- 4.11. klo 18 Pyhäinpäivän iltamusiikki: Kanttori Minna Malinen.
- 5.11. klo 19 Päätöskonsertti: Chr. W. Gluck: Autuaitten sielujen karkelo. J. S. Bach: Kantaatit BWV 56 ja BWV82 sekä Arioso kantaatista BWV 156. Savonlinnan orkesteri, kapellimestari Kreeta-Maria Kentala. Petteri Salomaa, baritoni.
Konsertit Savonlinnan tuomiokirkossa, ellei toisin mainita.

Luetuimmat

Kommentoidut