"Eipä tarvinnut suostutella ammattisoittajiakaan yhtään, Reijo oli kaikille aivan erityinen" — Reijo Polan muistokonsertti kokoaa entiset ja nykyiset puhaltajat Kulttuurikellariin

Puhallinorkesteri Saimaa konsertoi sunnuntaina perustajansa ja pitkäaikaisen johtajansa Reijo Polan muistoksi. Savonlinnan puhallinmusiikin suuri mies kuoli 2009. Muistokonsertissa soivat sävelet Reijon ajalta, soittamassa myös paljon ammattilaisiksi kasvaneita.

Yrjö Ruotsalainen

Reijo Polan kuolemasta on 10 vuotta. Saimaa-puhallinorkesteri järjestää Konsertin Reijolla. Vuonna 2004 oli hymy herkässä: Valtakunnalliset puhallinpäivät pidettiin Savonlinnassa.
Reijo Polan kuolemasta on 10 vuotta. Saimaa-puhallinorkesteri järjestää Konsertin Reijolla. Vuonna 2004 oli hymy herkässä: Valtakunnalliset puhallinpäivät pidettiin Savonlinnassa.

Tärkeintä on, että soitto jatkuu. — Reijo Pola

Reijo oli aina ystävällinen ja kannustava. Musiikki oli tärkeintä, ja se innostus tarttui.

Muun muassa näin muistellaan Reijo Polaa, Savonlinnan puhallin- ja pop-jazz-musiikin suurta miestä, jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kymmenen vuotta.

Syksyllä 2009 oli Savonlinnan musiikkielämässä suuri suru. Reijo Pola oli näkyvä, aikaan saava ja pidetty hahmo. Hän oli Savonlinnan työväensoittokunnan ja Savonlinnan Big Bandin perustaja ja johtaja, vaskipuhaltimien opettaja, musiikkiopiston pop-jazz-osaston perustaja.

Hän perusti myös Olavin Jazzin Timo Keski-Orvolan kanssa ja puhui kaikenlaisen musiikin puolesta sekä säteili positiivisuutta.

Sunnuntaina soi puhallinorkesteri Saimaan Konsertti Reijolle Kulttuurikellarissa.

— Tämä on soittajien tapa muistaa Reijoa. Itse ehdin olla Saimaassa mukana Reijon kauden loppuaikoina, mutta sain tuntea hänen ystävällisyytensä ja intonsa, sanoo puhallinorkesteri Saimaan puheenjohtaja Sampo Karjalainen.

— Konsertissa soi yhtä lukuunottamatta kappaleita, joita soitettiin Reijon aikana paljonkin.

Se ainoa poikkeus on konsertin aloittava Memorie of You -kappale, jonka soolo-osuuden soittaa trumpetilla Reijon poika Heikki Pola.

Savonlinnan Työväenyhdistys palkkasi Reijo Polan Savonlinnaan 1978. Kaupungissa ei ollut puhallinorkesteria eikä juuri puhallinsoittajiakaan, Savonlinnan Soitannollisen Seuran puhallinyhtyekin oli kuihtunut pois.

Ensimmäinen kuva nuorten aloittelijoiden harjoituksissa syksyllä 1978. Reijo Pola johtaa porukkaa, josta kasvoi STY:n soittokunta.
Ensimmäinen kuva nuorten aloittelijoiden harjoituksissa syksyllä 1978. Reijo Pola johtaa porukkaa, josta kasvoi STY:n soittokunta.

Niinpä Pola lähti hakemaan soittajia. Hän meni Nätkin koululle ja antoi soittimia oppilaille, ja pian oli kasassa parikymmentä soittotaidotonta mutta innokasta nuorta.

Tästä lähti liikkeelle Savonlinnan Työväenyhdistyksen soittokunta. Aloittelijoiden porukasta kasvoi hyvin soiva puhallinorkesteri, ja pian seuraavan polven aloittajille piti perustaa uusi alkeisorkesteri. 80-luvun puolivälissä perustettiin Savonlinna Big Band, senkin taustalla työväenyhdistys.

Parhaimmillaan Kisalinnan kellarin matalassa harjoitushuoneessa toimi viisi puhallinorkesteria: STY:n soittokunta, juniorisoittokunta ja minisoittokunta sekä Big Band ja Junior Big Band. Kaikkia johti Reijo Pola.

Aluksi Pola opetti soittajia STY:n puolella, mutta pian musiikkiopiston rehtori Pentti Savolainen lisäsi puhallinsoitinten tuntimääriä musiikkiopistoon. Reijo Pola, oikeasti trumpetisti, opetti matalia vaskia eli pasuunaa, käyrätorvea, baritonitorvea ja tuubaa. Trumpetissa, huilussa ja klarinetissa oli omat opettajansa, myöhemmin osittain myös matalissa vaskissa.

STY aloitti myös lapsikuorotoiminnan. Johtajaksi palkattiin Leena Astikainen, ja isän- ja äitienpäiväkonserteista Kisalinnassa tuli kaupungin perinne. Niissä esiintyivät molemmat, kuorot ja puhallinorkesteri.

STY:n soittokunta on ollut tuttu näky vappumarsseilla. Big Band aloitti omat vappukonserttinsa jo 80-luvulla. Kun Savonlinnasali valmistui, alkoi uuden vuoden Big Band Big Bang -perinne, joka jatkuu edelleen.

Lähes tyhjästä polkaistu porukka voitti 1984 Suomen marssimestaruuden Kuopiossa. 2004 soitti Savonlinna Big Band Suomen mestariksi Imatran Big Band -festivaaleilla. Kaikki Polan johdolla.

Nuorisopuhallinorkesteri muutti myöhemmin musiikkiopistoon ja sai nimekseen Windola, johtajana jatkoi Pola. Hän johti myös musiikkiopiston Polar big bandia ja ohjasi useita nuorten bändejä. Musiikkiopiston pop-jazz-osaston perustaminen oli Polalle tärkeä asia, samoin äänieristetty lisäsiipi lyömäsoitin- ja bändiopetukselle.

Reijo Pola johtaa. Kuva 21.3.2004.
Reijo Pola johtaa. Kuva 21.3.2004.

Pola sairastui vuonna 2000 Parkinsonin tautiin ja 2002 ensimmäistä kertaa syöpään. Näin hän kertoi Itä-Savolle jäähyväishaastattelussaan toukokuussa 2009:

— Tietenkin (Parkinsonin aiheuttama) vapina ja jäykkyys alkoivat vuosien mittaan haitata työntekoa, mutta kun pidän työstäni, halusin jatkaa niin pitkään kuin mahdollista. Piti olla vain tarkka siitä, että otti lääkkeet niin, että ne vaikuttivat harjoitusten aikana. Kerran piti keskeyttää harjoitukset joksikin aikaa, ennen kuin lääke tehosi.

— Työ musiikin parissa antaa voimia, samoin se, että saa olla nuorten kanssa. Lääkärit sanoivat jo vuosia sitten, että oireet ovat niin voimakkaita, että voisin jäädä sairaseläkkeelle. Mutta kun en halunnut.

Syöpä uusiutui syksyllä 2008, eikä mikään hoito enää tehonnut. Pola ehti kokea toukokuussa 2009 STY:n soittokunnan ja Big Bandin yhteisen 30-vuotisjuhlan, joka samalla oli hänen 60-vuotisjuhlansa. Savonlinnasali täyttyi kiitollisista, liikuttuneista musiikinystävistä.

Kun työväenyhdistys luopui musiikkitoiminnasta 2009, perustettiin puhallinorkesteri Saimaa. Sitä ovat johtaneet Daniel Mihailovic sekä nykyinen johtaja Vitoldas Sokolnikas.

Sunnuntain konsertissa johtaa myös Teppo Hakkarainen. Mukana on myös Leena Astikaisen johtama nuorisokuoro Linnanneidot.

Tuija Pauhu

Puhallinorkesteri Saimaa, STY:n soittokunnan työn jatkaja, täytti keväällä 10 vuotta. Sitä johti silloin ja myös sunnuntain konsertissa Vitoldas Sokolnikas.
Puhallinorkesteri Saimaa, STY:n soittokunnan työn jatkaja, täytti keväällä 10 vuotta. Sitä johti silloin ja myös sunnuntain konsertissa Vitoldas Sokolnikas.

Sekä soittokunnan että big bandin riveistä on kasvanut myös suuri joukko puhallinammattilaisia. Savonlinnassa on lisäksi uskollinen harrastajasoittajien joukko, josta osa on ollut mukana kaikki 40 vuotta.

Sunnuntain konsertissa on mukana molempia.

— Saimaan vahvuus on sunnuntaina 30 soittajaa. Mukana on ainakin kymmenen ammattilaista, jotka ovat nuorina soittaneet todella pitkään Reijon johdolla, kertoo Sampo Karjalainen.

— Kun otin yhteyttä ammattilaisiin ja kysyin, tulisivatko he tähän konserttiin, oli vastaus saman tien: tottakai, ja tietysti talkoilla.

Puhallinorkesteri Saimaa toteuttaa Polan toivetta. Hän sanoi viimeisessä haastattelussa Itä-Savolle 2009:

— Tärkeintä on, että soitto jatkuu. Täällä on valtavasti taitoa, taitavia harrastajia ja perinteitä, suuri puhallinnuotisto. Ei sitä kannata hukata.

Moni ammattilainen kertoo, että ilman Reijoa heistä ei olisi tullut soittajia.

Näin sanoi vuoden 2009 Itä-Savon muistojutussa yksi Reijon viimeisimpiä pop-jazz-linjan oppilaita, silloin teini-ikäinen:

— Reijo oli rehellinen, ei mielistellyt. Samalla hän kannusti ja näytti, että soitosta tulee hienonkuuloista, vaikkei osaa kun ihan vähän. Tuli turvallinen ja lämmin olo soittaa.

— Reijosta näki, että se rakastaa musiikkia ja että se on sille valtavan tärkeää. Se asenne tarttui. Se ei korostanut itseään, vaan musiikkia. Ja hymyili.

Konsertti Reijolle su 3.11. klo 15 Savonlinnan Kulttuurikellari. Puhallinorkesteri Saimaa, joht. Vitoldas Sokolnikas ja Teppo Hakkarainen, nuorisokuoro Linnanneidot, joht. Leena Astikainen.