Promenadi-konsertissa saavat musanuoret mellastaa — Viiden tunnin konsertista saa poistua kesken tai tulla mukaan milloin vain
Vain kerran vuodessa: noin viiden tunnin konsertti yhdistää klassisen, jazzin, popin, kansanmusan, yhtyeet, laulun, kuoron
Tietenkin se on pitkä, sen pitääkin olla. Tänä vuonna sen arvioitu päättymisaika on kello 23.
Musiikinopettaja Arja Nikula on saanut valmiiksi ensi tiistain Promenadi-konsertin ohjelma. Varovaisesti arvioiden soittoa ja laulua on viitisen tuntia.
— Konsertteja ei pidetä jatkuvasti pitkin vuotta, jotta ne eivät häiritse liikaa muuta opiskelua. Keskitetään taidonnäytteet pääasiassa tähän yhteen viikkoon, tiistain Promenadi-konserttiin ja perjantain Kevariin, sanoo Nikula.
— Promenadi-konsertti saa siis venyä pitkäksi ja polveilevaksi. Se on vain se yksi ainoa ilta vuodessa, ehkä sen jaksaa valvoa. Sitä paitsi: moni bändi baareissa aloittaa keikkansa siihen aikaan, kun me lopettelemme konserttiamme. Periaate on se, että nuoret saavat esittää sitä, mitä haluavat. Osa on harjoiteltu opettajien johdolla, osan he valmistavat itse. Esiintyminen on osa opiskelua.
Perjantaina soi Savonlinnasalissa Kevari eli Taidelukion Kevyen musiikin konsertti. Siinä on paljon samoja soittajia ja laulajia kuin tiistain Promenadissa.
Nuoret saavat musiikkilukion aikana kokeilla erilaisia musiikkityylejä, eri soittimia ja tekotapoja.
— Juuri kukaan ei ole esimerkiksi harrastanut kansanmusiikkia tänne tullessaan, mutta Takamuksessa on aina paljon soittajia. Se vain vetää mukaansa.
Pakollisia musiikkiaineita ovat teoria ja säveltapailu eli mupe, musiikin perusteet, sekä musiikin historia. Jokaisella pitää olla pääsoitin ja sivusoitin, soittimeksi katsotaan myös laulu.
Sen päälle voi valita kuoron, kansanmusiikin, pop-laulun, bändisoiton, jazz-bändin, musiikkiteknologian, sävellyksen...
Moni perustaa omia yhtyeitä, ja tietenkin kaikki harjoittelevat yksinään omaa soitintaan. Ooppera- ja musiikkiteatterilinjan oppilailla on lisäksi omat produktionsa.
— Ensimmäisen vuoden aikana syntyy monelle taidelukio-huuma: haluaa mennä mukaan kaikkeen mahdolliseen.
— Tänä vuonna tämä on tapahtunut abeissa, ne ovat ihan hurjia tekemään, nauraa Nikula.
Promenadi-konsertti alkaa kuoron osuudella. Laulajia on noin sata, suurin numero Viulunsoittaja katolla -musikaalin sikermä.
— Sikermä on ainakin kerran aiemmin esitetty Savonlinnassa, kertoo kuoroa johtava Heidi Takanen.
Kuoroa seuraa klassinen osuus, sitten Omute-linjan oma produktio, kansanmusiikkiyhtyeet, jazz ja lopuksi myöhäisillan lauluklubi.
— Konsertissa on etnisiä mausteita: musikaalisikermässä on klezmer-tyyppinen soitinyhtye eli viuluja ja harmonikka. Myöhemmin luvassa on esimerkiksi japanilainen koto-soitin, jonka vaihdossa ollut Liina Lohikoski toi mukanaan. Irkku-bändi tuo oman lisänsä.
Lauluklubin ja koko konsertin viimeisenä kuullaan Jarkko Martikaisen, entisen taikkarilaisen, laulu Kaikki näkevät kauniita unia.
Arja Nikula on huomannut, että heti Promenadi-konsertin jälkeen alkaa moni miettiä, mitä tekisi seuraavana vuonna.
Savonlinnan taidelukion Promenadi-konsertti
30.1. Melartin-salissa
Klo 18.30 Laulu- ja soittosali
Taidelukion kuoro. mm. Viulunsoittaja katolla, joht. Heidi Takanen ja Matti Makkonen.
Upeita klassisia esityksiä, säveltäjiä mm. Händel, Hummel, Rahmaninov, Sibelius, Kaski, Piazzolla
Noin klo 20.30. Omute-estradi
Kaikkea voi rakastaa. – Into-Hemminki: ”Tämän on tarkoitus olla vihjaileva puheenvuoro.” Käsikirjoitus ja ohjaus: omute-abit
Noin klo 20.50 Kansanmusiikkiareena
Mm. koto-soolo, ykköskurssin kansanmusiikkibändi, Irkkubändi ja Takamus, ohjaus Mikko Nikula
Noin klo 21.30 Jazz-estradi
Kolme jazz-yhtyettä
Noin klo 21.50 Myöhäisillan lauluklubi
Pop-lauluryhmät ja sooloesityksiä noin klo 23:een saakka.
Kahvio on auki konsertin aikana, salista voi poistua ja sinne voi tulla esitysten välissä.