Nyt on kuumaa menoa: Teatteriliput viedään käsistä Savonlinnassa!

Savonlinnan teatteri on myynyt tänä syksynä lähes yhtä paljon lippuja kuin koko viime kaudella yhteensä. Täysin naurettavat Revyy ja Jaakko Teppo ovat monena iltana loppuunmyytyjä.

Soila Puurtinen

Matti Ruuska Jaakko Teppo -musikaalissa Ruikonperän lavalla.
Matti Ruuska Jaakko Teppo -musikaalissa Ruikonperän lavalla.

Savonlinnan teatterissa käy nyt kova kuhina. Moni ilta on jo loppuunmyyty, ja moneen esitykseen on vain hajapaikkoja. Sekä revyy Xlinna että Jaakko Teppo-musikaali ovat olleet hyvin suosittuja. Molemmat ovat savonlinnalaistuotantoa käsikirjoitusta myöten.

— Syyskaudella lähennellään varmaankin 10 000 katsojan rajaa. Se on hieno luku. Täyttöaste nousee 70:een, mikä on kansallisesti kovaa luokkaa, sanoo teatterinjohtaja Taava Hakala.

Jaakko Teppo -musikaalia tullaan katsomaan Savonlinnan ulkopuolelta, Kuopiosta, Kajaanista, Joensuusta ja muualta Itä-Suomesta. Väkeä tulee linja-autolasteittain, ja moni jää Savonlinnaan yöksi. Sen sijaan Xlinna on paikallisten suosiossa.

Palaute on ollut myönteistä, näytelmän lämpimästä hengestä ja hauskuudesta on pidetty. Joku on loukkaantunut musikaalin pieruvitsiparodiasta.

Myös Kulttuurikellarissa pyörineet impro-illat ovat vetäneet katsojia mukavasti.

— Näyttelijät ovat tehneet joka tavalla hienoa työtä, sanoo Hakala.

Viime keväänä Hakala mietti, mikä kiinnostaa savonlinnalaisia.

— Vappu-shown teema oli Savonlinna, ja shown esityksessä ymmärsin, että tätä täällä halutaan. Savonlinnalaiset haluavat nauraa itselleen. Silloin syntyi ajatus: revyy Savonlinnasta, kirjoittajaksi Matti Ruuska.

Soila Puurtinen, Soila Puurtinen

Xlinna tarjoaa myös nostalgiaa: Jari Pylväinen, Mervi Koskinen ja Matti Ruuska Viremon-grillillä.

— Näyttää siltä, että pikkujoulukauden revyyn siirto pois Paviljongilta oli oikea ratkaisu. Tilaa on nyt kaksinkertainen määrä, ja silti moni ilta on loppuunmyyty. Myös Wanhan Kasinon ravintola on saanut paljon revyy-ruokailijoita.

Hakala muistuttaa, että revyytä ei esitetä enää joulun jälkeen. Jos sen tahtoo katsoa, on pidettävä kiirettä.

Vaikka katsojia on paljon, ei teatterin taloustilanne juuri parane.

— Savonlinnasalissa toimiminen tulee teatterille hyvin kalliiksi. Pääsylipputulot kattavat vain 20 prosenttia teatterin kuluista, vaikka saavutettaisiin budjetoidut katsojamäärät ja mentäisiin niiden ylikin. Teatteri tarvitsee ehdottomasti kaupungin ja valtion tukea, sanoo Hakala.

— Me tarvitsemme avustuksia, jotta voimme tuottaa esityksiä, joita ihmiset tulevat katsomaan. Sitä varten Suomessa on valtionosuus- eli VOS-järjestelmä, jonka piirissä Savonlinnan teatteri on. VOS-tuella valtio haluaa taata, että kaikkialla Suomessa voidaan nähdä teatteria ja pitää lipunhinnat sellaisella tasolla, että kuka vain voi tulla katsomaan elävää esitystä. Tämä on alueellista tasa-arvoa.

Hakala toivoo, että Savonlinnan valtuusto antaisi teatterille sen pyytämän lisätukea, jotta teatteri voisi jatkaa hyvää menoaan.

Vuosi sitten olivat tunnelmat toiset:

— Itsenäisyyden juhlavuosinäytelmä Pojat ei vetänyt heti väkeä. Kun sana hyvästä näytelmästä levisi, katsojia alkoi tulvia — ja juuri silloin piti näytelmä vetää pois ohjelmistosta sairastapauksen vuoksi.

Soila Puurtinen, Soila Puurtinen

Improilllat naurattavat Kulttuurikellarissa. Linda Taskinen, Matti Ruuska, Aino Sihvonen, Mikko Leinonen ja Aino Mankonen.

Viimeinen suuri rakastaja ei saanut väkeä liikkeelle, ei myöskään taiteellisesti merkittävä Othello.

— Tämä kausi näyttää, että Savonlinnan syksyyn halutaan iloa ja valoa. Teatterin tehtävä on myös tehdä taidetta, syvällistä draamaa, ja sitäkin on luvassa jatkossa. Teatteri on taidelaitos, ja se velvoittaa. Tämä syksy on menty nauraen, keväällä on luvassa muutakin, ensimmäisenä koko perheen Iso, paha susi, kertoo Hakala.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut