Kuolema ja elämä, Linnan lausujien ihanissa runoissa soivat nyt molemmat, matinea sunnuntaina

Sunnuntaina voi Linnalassa kuulla hienon valikoiman syvällisiä ja viisaita runoja elämästä ja kuolemasta, asialla Linnan lausujat.

Timo Seppäläinen

Linnan lausujien runomatineassa sunnuntaina kuullaan runoja elämästä ja kuolemasta, ajan virrasta ja ilosta.
Linnan lausujien runomatineassa sunnuntaina kuullaan runoja elämästä ja kuolemasta, ajan virrasta ja ilosta.

"Voi, miten lyhyt onkaan auringonkaari, auringonlaskusta auringon nousuun. Lyhyt se on."

Matka lapsuuteen -runossa vanhus muistelee omia lapsensormiaan mansikoita ja ihmettelee, kuinka läheiseltä lapsuuden tapahtumat tuntuvat ja kuinka nopeasti se pääsikin vilahtamaan, elämä.

Tämän Anni Korpelan runon lausuu sunnuntaina Linnan lausujien matineassa Sisko Puustinen. Lausuntaryhmä Linnan lausujien sunnuntaimatinean aiheena on elämä ja kuolema, ei sen vähempää.

– Tätä matineaa on suunniteltu jo pitkään, ja se oli määrä pitää viime keväänä. Korona-tilanteen vuoksi matinea siirrettiin keväältä nyt syksylle, kertoo ryhmää ohjaava Kaarina Lavonen.

Aihepiiri tuntuu maailmoita syleilevältä, mutta Lavosen mukaan runoissa nousevat esille elämän arvostaminen, oman kuolevaisuuden tiedostaminen, elämän kauneuden ja ainutlaatuisuuden ymmärtäminen.

– Joissain runoissa katsotaan omaa elämää taakse päin, ihmetellään ajan kulumista ja virtaa, jota ei voi pysäyttää. Joissain nousee esille arki ja arjenkin kauneus. Joskus kuolema on synkkä ja pelottava, joskus kauniskin.

– Kun tämä aihe matinealle sekä esitettävät runot valittiin, ei ollut tietoa koronasta vielä. Nyt matineasta ja sen hienoista runoista onkin tullut aiempaa ajankohtaisempi, sanoo Lavonen.

Tietysti mukana on myös suomalaisklassikko, Kaarlo Sarkian Älä elämää pelkää, joka kehottaa elämään täysillä, elon maljasta juopuen, sanomatta koskaan: tämä on iäti minun.

– Näistä runoista voi ammentaa itse kukin viisautta ja voimaa. Runot ovat aina punnittua puhetta ja taitavaa sanankäyttöä, sanoo Lavonen.

Runoilijanimiä ovat muun muassa nobelisti Wislawa Szymborska (Elämä pikatoimituksena), Sirkka Silja (Älä tätä päivää sure), Arja Tiainen (Yhteen aikaan kaikki olivat kihloissa), Lars Hulden (Matojen mumina on alkanut yltää minun korviini) Claes Andersson (Surun rauha sinun silmissäsi), Aino Suhola (Elämä rakastaa rajusti sille antautunutta), Eeva Kilpi (Kun mummot kuolevat) ja Jarkko Martikainen (Tämä vaikea elämä).

Linnan lausujista ovat mukana Marja Hakkarainen, Katri Laamanen, Leena Miettinen, Maire Makkonen, Sisko Puustinen, Marja Rinkinen, Kaija Sairanen, Mirja Tepponen ja Marjatta Väyrynen. Linnalan salissa on rajoitettu yleisömäärä ja turvavälit.

Linnan Lausujien runomatinea Niin kuin ruoho koskettaa kiveä – minua elämä, runoja elämästä ja kuolemasta Linnala-salissa su 18.10. klo 16.