Vesj’kansan perilliset palaavat sinihoivan alkulähteille – Olavinlinnasta tulee lokakuussa suuren liveroolipelin näyttämö

Liveroolipelissä osallistujat heittäytyvät toisen ihmisen saappaisiin menneessä maailmassa.

Timo Seppäläinen

Olavinlinnassa järjestettävän jännittävän pelin teemoja ovat historia, väkivalta ja perinteet. Arkistokuva.
Olavinlinnassa järjestettävän jännittävän pelin teemoja ovat historia, väkivalta ja perinteet. Arkistokuva.

Kautta aikojen, on vesj’kansan keskuudessa kannettu muinaista sinihoivan taikaa, perinnettä, jonka sanotaan tekevän tuosta maasta niin ainutlaatuisen. Sinihoiva on tarkoin varjeltu salaisuus, jota sen taitajat ovat vannoneet suojelevansa.

Lokakuussa vesj’kansan perilliset palaavat sinihoivan alkulähteille Olavinlinnaan jatkamaan ikiaikaista perinnettä – ja päättämään sen kohtalon.

Kyseessä on liveroolipeli, seikkailu, joka kertoo vesjkansan perinteestä ja seudun salaisuuksista ja myyteistä.

Liveroolipelin takana on Savonlinnan seudun Kolomonen ry:n ja Sääminki-seuran alla toimiva Vesj'kansa-hanke, joka myös rahoittaa projektin.

– Tarinan temaattinen pohja kumpuaa vesj'kansan kulttuuritutkimukseen ja perimätietoon, jota on kerätty muun muassa haastattelemalla ihmisiä, kertoo liveroolipelitapahtuman ohjaaja Jaakko Rinne.

Savonlinnan seudun Kolomonen ry:n harjoittelijana toimiva Jaakko Rinne on edistänyt omalta osaltaan Savonlinnassa liveroolipelaamisen esiintuomista.

– Olen vetänyt larppiaiheista kurssia Savonlinnan taidelukiossa ja se on ollut valtava menestys siellä, Rinne kertoo.

Olavinlinnassa 23.–25.10.2020 järjestettävän Vesj'kansa-liveroolipelin tarkoituksena on nostaa esiin paikallista kulttuuriperimää.

– Monet perimätiedot häviävät sitä mukaa kun ihmisiä kuolee pois. Halusimme tehdä yhden tällaisen isomman tapahtuman, jossa vesj'kansan tarinat jäävät elämään. Moni asia jää unohduksiin, jos niitä ei tallenna mihinkään kirjoihin, Rinne sanoo.

Peliin haetaan 20–30 pelaajaa vesj'kansalaisista.

– Yleisesti se tarkoittaa paikkakuntalaisia tai Savonlinnaan tai sen lähiseutuun kytkeytyviä ihmisiä. Riittää vaikka vain rakkaus seutua kohtaan. Haemme kaikenlaisia ihmisiä mukaan, Rinne kertoo.

Osa paikoista varataan kutsuvieraille. Mukaan kutsutaan erilaisia paikkakuntalaisia, kuten virkamiehiä ja työllisyyskuntoutujia.

– Toivottavasti kutsuttavat ottavat haasteen vastaan, Rinne toivoo.

Pelaajahaku on juuri käynnistynyt. Pelaajaksi voi hakea täältä.

Vesj'kansa-liveroolipeli on aloittelijaystävällinen voimakkaasti osallistava kokemus. Mitään aikaisempaa kokemusta larpeista, roolipelaamisesta tai teatterista ei tarvitse osallistuakseen.

Pelaajat osallistuvat seikkailulliseen tarinaan, jonka päähenkilöitä he ovat itse. Roolit on tehty ja märitelty jokaista pelaajaa varten valmiiksi. Pelin aikana pääsee kokemaan elämää toisen henkilön kengissä iloineen, suruineen ja haasteineen toisenlaisessa maailmassa.

– Voisi puhua vähän kuin lasten leikkimisestä, mutta leikissä on yhteiset pelisäännöt, jotta se saadaan sujumaan järkevästi. Toisaalta liveroolipeliä voisi verrata myös improvisaatioteatteriin ilman yleisöä, Rinne selvittää.

Hahmot joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä oman ja muiden kohtalon puolesta teemojen tiimoilta. Kukaan ei voi tarkalleen tietää, mitä pelissä tulee tapahtumaan, vaikka käsikirjoitus onkin olemassa.

Peli kestää varsinaisesti yhden päivän, mutta edeltävänä päivänä ja sen päätyttyä järjestetään työpajat pelin valmistelemiseksi ja purkamiseksi. Näissä workshopeissa tutustutaan, harjoitellaan eläytymistä ja puretaan yhdessä koettua tapahtumaa rauhallisessa hengessä.

Tapahtumasta tuotetaan myös ulkopuolisille tarinallinen kertomus esimerkiksi videokuvaa käyttäen, jottei sen tarina jää vain pienen joukon kokemukseksi.

Vesj'kansa liveroolipeli Olavinlinnassa pe-su 23.–25.10.2020.

Artikkelia korjattu 27.8. klo 15.15 liveroolipelin takana olevien järjestöjen osalta.