Taikkarin joulukonsertit soivat perjantaina — "Joulukonserteissa voi yleisö nähdä hieman sitä, mitä Taidelukion musiikkilinjalla puuhataan", sanoo musiikinopettaja Heidi Takanen

Melartin-sali täyttyy varmaankin kaksi kertaa perjantaina, kun Taidelukion kolme kuoroa ja monet yhtyeet pitävät perinteisen joulukonsertin. Luvassa musiikkia Piae Cantiones -lauluista jazziin.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Taidelukion kuoro harjoitteli perjantain kahta 
joulukonserttia varten. Etualalla Linda Kämäräinen, johtamassa Heidi 
Takanen.
Savonlinnan Taidelukion kuoro harjoitteli perjantain kahta joulukonserttia varten. Etualalla Linda Kämäräinen, johtamassa Heidi Takanen.

Joulukonsertti ei stressaa yhtään. Siinähän vain soitetaan ja lauletaan mukavia kappaleita ja nautitaan.

Näin sanoo taidelukion abi Senja Ala-Vainio, joka urakoi Taidelukion joulukonserteissa perjantaina. Hän laulaa Taidelukion kuorossa, abikuorossa ja kamarikuorossa, lauluyhtyeessä ja jazz-yhtyeen solistina ja soittaa sellotriossa ja -kvartetissa.

Joulu-konserteissa voi yleisö nähdä hieman sitä, mitä Taidelukion musiikki-linjalla puuhataan. — Heidi Takanen

— No, kun tekee jatkuvasti useita asioita, tulee konserttiin aika paljon tekemistä. Ei se oikeastaan tunnu paljolta, sanoo Ala-Vainio.

— Olen laulanut kuorossa pienestä pitäen ja soittanut selloa ekalta luokalta musiikkiopistossa. Vasta lukiossa alkoivat laulutunnit. Nyt on jazz-laulu kaikkien läheisin.

Tulevaisuus on jo selvillä:

— En hakeudu musiikkialalle, vaan haluan poliisiksi. Siihen valmistautuminen on vienyt aikaa viime vuosina: pitää käydä salilla ja lenkillä, jotta kunto on hyvä.

— En kyllä koskaan aio jättää musiikkia, siihen on kasvanut. Sello pysyy aina mukana. Musiikista saa voimaa muuhun tekemiseen.

Juuri sellotrio, jossa Senja Ala-Vainion lisäksi soittavat Emma Raikisto ja Oona Itkonen, aloittaa joulukonsertin Arkihuolesi kaikki heitä -sovituksella. Tänä vuonna konsertti on Melartin-salissa, ei kirkossa.

— Usein Melartin-salin konserteissa on ohjelma ollut viihteellisempää, mutta tällä kertaa on paljon myös perinteistä joulumusiikkia. Koska sali on aika pieni, on konsertteja kaksi, kertoo musiikinopettaja Heidi Takanen.

— Kuoroja on nyt kolme. Taidelukion kuorossa on vajaat sata nuorta, sitten on abikuoro ja tänä syksynä perustettu kamarikuoro.

— Taidelukion kuoroa pyydetään usein keikoille, ja satahenkinen kuoro on sellaiseen liian suuri. Kamarikuoro sopii tähän tarpeeseen. Kamarikuoroa johtaa Lauri Kyrönseppä, suurta kuoroa kaikki me kolme, Sanna Pirttisalo kolmantena.

Kamarikuoro laulaa konsertissa yhden Piae Cantiones -laulun, suuren kuoron ohjelmassa on peräti viisi laulua.

Lisäksi kuullaan muun muassa Sanna Pirttisalon lauluoppilaiden yhtye, ooppera-musiikkiteatteri-linjan Frozen-kooste, kansamusiikkiyhtye Takamuksen Staffans visa, jazz-yhtyeen Away In The Manger ja abikuoron kaksi laulua.

— Joulukonserteissa voi yleisö nähdä hieman sitä, mitä Taidelukion musiikkilinjalla puuhataan. Kaikki soitin- ja lauluyhtyeitten esitykset on valmistettu oppitunneilla, osana koulua, sanoo Heidi Takanen.

Joulukonserttien yhteydessä voi käydä kuvataidelinjan Joulu-pop-up-myymälässä Melartin-salin kahviossa. Myytävänä on opiskelijoiden toteuttamaa grafiikkaa, keramiikkaa, joulukortteja sekä koulun omia julkaisuja. Tuotolla tuetaan 2. vuosikurssin kulttuuri- ja opintomatkaa.

Abi Senja Ala-Vainiolle on kyseessä viimeinen joulukonsertti, ja mieli on jo nyt haikea.

— Lukioaika on ollut mahtavaa. On voinut olla mukana niin monessa, saanut kavereita ja kokemuksia, oppinut musiikissa uusia asioita. Tietysti viimeinen joulukonsertti on erityinen.

Savonlinnan Taidelukion joulukonsertti Melartin-salissa pe 13.12. klo 16 ja klo 19.