Vanhusnäytelmästä tulikin totta, ikävä kyllä! Savonlinnan teatteri päätti jo vuosi sitten esittää näytelmän hoitokotihelvetistä - nyt se on liiankin ajankohtainen

Savonlinnan teatterissa harjoitellaan näytelmää, joka kertoo karua tarinaa hoitokodista. Vuonna 2007 kirjoitettu näytelmä on kuin suoraan tämän hetken uutisotsikoista. Tiistaina on avoimet harjoitukset.

Joonas Väkevainen

Aino Mankonen on hoitaja Ritva, Mervi Koskinen hänen hoidettavansa vanhus Kuin ensimmäistä päivää -näytelmässä, jonka harjoituksia pääsee seuraamaan tiistai-iltana.
Aino Mankonen on hoitaja Ritva, Mervi Koskinen hänen hoidettavansa vanhus Kuin ensimmäistä päivää -näytelmässä, jonka harjoituksia pääsee seuraamaan tiistai-iltana.

Runsas vuosi sitten päätti Savonlinnan teatterinjohtaja Taava Hakala, että keväällä 2019 nähdään Savonlinnan teatterissa Anna Krogeruksen Kuin ensimmäistä päivää.

— Silloin ei voinut mitenkään aavistaa, että näytelmä olisikin ensi-ilta-aikoina niin ajankohtainen kuin se on. Se, mistä nyt puhutaan mediasta joka päivä, koko tämä vanhustenhoito-ongelmakimppu kaikkineen, on esillä tässä näytelmässä, joka on kantaesitetty 2007.

Ohjaaja-teatterinjohtaja Taava Hakala huomasi, että näytelmästä onkin tullut totta - ikävä kyllä. Työn alla on Anna Krogeruksen Kuin ensimmäistä päivää.

— Anna Krogerus on taiteilijan vaistollaan tarttunut jo silloin ajankohtaiseen aiheeseen ja kärjistänyt asioita. Nyt nämä asiat ovat meillä uutisissa, niistä on tullut täyttä totta. Onhan tämä uskomaton tunne.

Hakalan omat silmät ovat avautuneet vanhustenhuollon huonoon tilaan ensin näytelmän, sitten uutisten kautta.

— Sitä vain ihmettelee, miten tietämätön on ollut ja miten on voinut luulla, että kaikki on hyvin.

— Kai ihminen on sellainen, että sulkee silmänsä epäkohdilta niin kauan, että ne tulevat omalle kohdalle. Kun ei halua nähdä, ei näe.

Kuin ensimmäistä päivää -näytelmä kertoo hoitokodista, johon kohdistuu säästöjä. Hoitajia ei ole tarpeeksi.

Niinpä näytelmässä yöhoitajana on henkilö, jolla ei ole lääkeannostuslupaa, mutta silti hän annostelee lääkkeitä.

— Eikös juuri tästä puhuttu uutisissa pari päivää sitten, muistelee Hakala..

Näytelmässä henkilökuntavaje johtaa myös yhden hoidokin kuolemaan.

— Tämäkin on kuin suoraan tämän päivän uutisotsikoista. Hämmentävää.

Näytelmän hoitokotiin on ammattitaitoisten hoitajien sijaan palkattu siviilipalvelumies ja maahanmuuttaja, joista kumpikaan ei tiedä mitään hoitotyöstä. Tutulta kuulostaa tämäkin, eikö?

Päähenkilö on hoitaja Ritva, jota näyttelee Aino Mankonen.

— Ritva on hyväsydäminen ja kiltti ihminen, joka haluaa tehdä työnsä hyvin, pitää vanhuksista huolta, kertoo Hakala.

— Tilanne hoitokodissa kuitenkin on niin kaoottinen ja hoitajapula suuri, että Ritva ei voi toimia niin kuin haluaisi. Kiire on hirveä. Hän ei voikaan olla hyvä ja hellä hoitaja.

Näytelmän harjoituksissa on Hakalan mukaan mennyt aikaa keskusteluun.

— Vanhusten ja vammaisten, ylipäätään yhteiskunnan heikkojen tilanne on puhuttanut näyttelijöitä. Harjoituksissa on mennyt aikaa tähän keskusteluun, mikä on aina tarpeellista prosessin kannalta.

— Uskon, että näytelmä herättää keskustelua myös yleisössä. Se tuo uutisotsikot näkyviksi.

Savonlinnan teatterissa kävi hieman samalla tavalla myös vuosi sitten. Ohjelmistoon oli päätetty ottaa jo vuotta aiemmin lasten pienoismusikaali Muovimeri.

— Kun ohjelmistopäätös tehtiin, ei merien muoviongelma ollut kovinkaan suuri puheenaihe. Se räjähti mediassa juuri meidän ensi-iltamme aikoihin.

Hakalan mukaan on taiteella ja taiteilijoille joskus taito nähdä ja aistia asioita, jotka ovat ilmassa, elävät ympäröivässä yhteiskunnassa tai ovat vasta kehittymässä, mutta eivät ole vielä vahvasti esillä. Taiteilija osaa nähdä tulevaa, kuten Anna Krogerus.

Tiistaina saa yleisö tulla seuraamaan Kuin ensimmäistä päivää -näytelmän harjoituksia Savonlinnan teatteriin Savonlinnasaliin. Silloin pääsee kurkistamaan, mitä teatteriharjoituksissa tapahtuu.

— Illan idea on se, että kaikki tehdään vapaamuotoisesti ja rennosti. Yleisö pääsee halutessaan myös antamaan vinkkejä kohtauksiin, lupaa Taava Hakala.

— Aiheesta syntyy varmasti myös keskustelua. Tämäkin on yksi teatterin tehtävä: herättää keskustelua.

Savonlinnan teatterin avoimet harjoitukset 19.2. klo 19. Anna Krogerus: Kuin ensimmäistä päivää. Vapaa pääsy.

Luetuimmat