Niskavuori palaa Linnalaan – Ensiesitys pidetään sunnuntaina

Harrastajateatteri: Niskavuoren nuori emäntä kertoo siitä, kun rakkaus ja avioliitto eivät kohtaa.

Tuija Pauhu

Linnalan teatterin iltaryhmä on valmis Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän ensi-esitykseen. Hella Wuolijoen klassikon ohjaa Martti Luukko.
Linnalan teatterin iltaryhmä on valmis Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän ensi-esitykseen. Hella Wuolijoen klassikon ohjaa Martti Luukko.

Niskavuori-sarja on yksi suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kulmakiviä. Hella Wuolijoen sukupolvia ylittävä eepos suomalaisen maaseudun mahtisuvusta kertoo paitsi vahvoista naisista myös suomalaisuuden synnystä ja alkuvuosista.

Linnalan teatteri on tarttunut nyt sarjan ensimmäiseen osaan, joka sijoittuu 1880-luvulle. Niskavuoren nuori emäntä tulee ensi-iltaan sunnuntaina Linnalassa.

– Tästähän kaikki lähtee, tämä on Niskavuori-sarjan ydin ja alku, kertoo Martti Luukko, joka on ohjannut harrastajaryhmän esitykset.

– Seuraavissa osissa on Niskavuoren tärkeä henkilö vanha emäntä Loviisa. Hän määrää nuorempien elämää ja on vahva taustahahmo. Tämä ensimmäinen osa kertoo, miksi Loviisasta tuli ankara matriarkka.

Linnalan iltaryhmä on vuosikymmenten mittaan tehnyt useita Niskavuori-näytelmiä, mutta tämä ensimmäinen on ollut vielä tekemättä.

– Minusta tässä on mielenkiintoista myös suomalaisuusaatteen synty, suomen ja ruotsin kielten taistelu ja orastavat itsenäisyysajatukset, miettii Luukko.

Juhani Niskavuoren pitää saada vaimo. Hän on rakastunut: nainen on Malviina, meijerska,.

– Sehän on ollut täysin mahdoton suhde, ei isäntä voi naida työläisnaista säätynsä alapuolelta. Sitä paitsi Niskavuori tarvitsee rahaa.

Juhani saa vaimokseen rikkaan talon tyttären Loviisan. Loviisa rakastaa nuorta miestään ja katsoo onnellisena tulevaisuuttaan.

– On aika katkera paikka ymmärtää, että oma mies rakastaa toista ja että avioliiton taustalla on vain raha. Kuinka nuori, kokematon nainen voi selvitä tästä?

Niskavuoren nuori emäntä on ennen kaikkea Loviisa kasvukertomus.

– Loviisa muuttuu täysin eikä koskaan palaa entiselleen. Kaiken tuskan keskellä hän päättää: tämä elämä on elättävä läpi, periksi ei voi antaa.

– Tässä kohdassa hän luopuu naisen ja rakastetun osasta. Hänellä tärkeää on vain Niskavuori, lapset, maa ja se, että tila säilyy suvulla. Loviisasta tulee kova ja peräänantamaton.

Näytelmä keskittyy lyhyeen, dramaattiseen aikaan Loviisan, Juhanin ja Malviinan elämässä. Keskeisiä roolia näiden kolmen lisäksi ovat myös suvun ja tilan muut henkilöt, kylän merkkihenkilöt sekä Juhanin sisarukset Heta ja Kustaava.

Loviisan roolissa näyttelee Marja-Leena Hasselqvist, Juhanin roolissa ensikertalainen Mikko Juvonen ja Malviinan Aliisa Juutilainen.

Muissa rooleissa ovat Aino Tiainen, Selja Puukko, Sisko Puustinen, Arja Paakkunainen, Irja Lyytikäinen, Oili Rautiainen, Antero Liimatainen, Ari Lybeck, Marika Berg, Juha Puurtinen ja Irja Lyytikäinen.

Martti Luukko on itse tohtorin roolissa ja valoista vastaa Markku Leskinen.

Linnalan teatteri: Hella Wuolijoki Niskavuoren nuori emäntä, ensiesitys Linnala-salissa su 15.3. klo 13. Yhteensä viisi esitystä.

Kommentoidut