Äänitaiteilija Lauri Ainalan ura on nousukiidossa — Töitä esillä Kiasmassa ja Stavangerin taidemuseossa Norjassa, mukana myös Itä-Suomen yliopiston ihmisen puusuhdetta käsittelevässä tutkimuksessa

Ainalan on mukana kokoonpanossa nimeltä Band of Weeds, joka tallentaa kasvien ääniä ja tekee siitä musiikkia.

Arttu Muukkonen

Pujokin pitää ääntä, ja savonlinnalainen äänitaiteilija Lauri Ainala tekee sen pohjalta musiikkia Band of Weeds -yhteyeen jäsenenä.
Pujokin pitää ääntä, ja savonlinnalainen äänitaiteilija Lauri Ainala tekee sen pohjalta musiikkia Band of Weeds -yhteyeen jäsenenä.

Savonlinnalainen äänitaiteilija Lauri Ainala on bändinsä Band of Weedsin kanssa mukana tutkimuksessa, jossa käsitellään ihmisten puusuhteita ja puiden merkitystä ihmiselle. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopiston metsämaantieteen professori Eeva-Stiina Tuittila.

Puut lähellämme -nimisen hankkeen työryhmään kuuluu poikkeuksellisesti myös taiteilijoita.

Hankkeessa selvitetään, miten ihmisten ja puiden suhteet liittyvät yksilöiden ominaisuuksiin, ja millaisia merkityksiä ja tunteita puihin liitetään. Lisäksi analysoidaan suomalaista puusuhdetta kansainvälisessä kontekstissa. Tuloksia voidaan soveltaan esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelussa.

— Haluamme tulevaisuuden, jonka yhdyskuntasuunnittelussa huomioidaan merkitykset ja tunteet, joita ihmiset liittävät elolliseen ja elottomaan ympäristöönsä. Tutkimustieto aiheesta puuttuu, Tuittila toteaa.

Aineisto pohjautuu Ylen kampanjaan, jossa kerätään kuvia ja tarinoita tärkeistä puista. Tätä aineistoa täydennetään kyselylomakkeen ja kirjallisuusanalyysin avulla. Tutkimuksessa vertaillaan maaseutua ja kaupunkeja sekä Suomea ja Hollantia.

Soila Puurtinen

Kiasmassa huhtikuussa avattavan näyttelyn teemana on ihmisen luontosuhde, kertoo Lauri Ainala, joka herätti syksyllä keskustelua luvattomalla metsäsaunallaan.

Norjassakin kiinnostuttiin

Neljän äänitaiteilijan muodostama, äänitaiteilija  Kalle Hammin alulle panema Band of Weeds -yhtye on tallettanut pujon, hevonhierakan ja pelto-ohdakkeen äänimateriaalia, josta muusikot Lauri Ainala ja Hermanni Keko ovat muovanneet musiikkia.

— Tarkoitus on, että tekisimme nyt samoin puiden kanssa, kertoo Ainala.

Bändi on esiintynyt muun muassa Kittilän Hiljaisuus-festivaaleilla viime kesänä. Nyt tekeillä on uusi julkaisu, joka on tavoitteena esitellä tuoreellaan Stavangerin taidemuseossa Norjassa toukokuussa.

Lisäksi Ainalan ja Hammin yhteisteos esitellään nykytaiteen museo Kiasmassa huhtikuussa avattavassa näyttelyssä. Tämä näyttely tutkii ihmisen suhdetta ympäristöön sekä lajien välistä rinnakkaineloa. Näyttely peräänkuuluttaa empatiaa ja solidaarisuutta lajien välillä.

Ainalan videotaidetta esitellään muutaman viikon päästä Mexico Cityssä näyttelyssä, jonka muut taiteilijat tulevat muun muassa Yhdysvalloista, Japanista ja Saksasta. Näyttely on osa latinalaisen Amerikan suurinta taidetapahtumaa, joka järjestetään kaupungissa vuosittain tammi-helmikuussa.

Puut lähellämme -hankkeen työryhmä on saanut hankkeelleen 211 000 euron rahoituksen Koneen Säätiön Elintärkeät naapurimme -teemahaussa.

Band of Weeds -yhtyeen musiikkia voi kuunnella täältä ja koko albumin täältä.

Juttua päivitetty 18.1.2019 kello 16.10.