Diplomilaulaja Leena Astikainen sai Etelä-Savon taidepalkinnon

Leena Astikainen on toiminut laulunopettajana ja johtanut perustamiaan kuoroja Savonlinnassa vuodesta 1985 alkaen.

Timo Seppäläinen

Etelä-Savon taidepalkinnon sunnuntaina vastaanottanut Leena Astikainen on tehnyt pitkän päivätyön Savonlinnassa kuorojen ja laulajien parissa.
Etelä-Savon taidepalkinnon sunnuntaina vastaanottanut Leena Astikainen on tehnyt pitkän päivätyön Savonlinnassa kuorojen ja laulajien parissa.

Etelä-Savon taidepalkinto jaettiin sunnuntaina klo 17 Savonlinnan Tuomiokirkossa Lapset pohjoisen -konsertin yhteydessä. Etelä-Savon taidetoimikunta palkitsi diplomilaulaja Leena Astikaisen pitkäjänteisestä työstä kuoronjohtajana ja laulunopettajana. Taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Leena Astikainen on toiminut laulunopettajana ja johtanut perustamiaan kuoroja Savonlinnassa vuodesta 1985 alkaen. Kuoroissa ovat laulaneet niin pienet lapset kuin nuoret aikuiset, niin tytöt kuin pojat. Kuoropolku on kulkenut ikä- ja vaativuustasolta toiselle ja johtanut myös isommille areenoille kuorolaisena tai solistina.

Astikaisen opettajapersoonassa yhdistyvät oivallisella tavalla laulu- ja kuoropedagogi. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana sadat ja taas sadat lapset ja nuoret ovat päässeet nauttimaan Astikaisen innostavasta ja kannustavasta opetuksesta. Alun kapea puro on laajentunut mittavaksi virraksi, ja menossa on jo toinen kuorosukupolvi.

Neljän vuosikymmenen kutsumus

— Työelämäni on 1970-luvun lopusta lähtien ollut lauluelämää eri muodoissaan: laulamista, yksinlaulun opettamista ja eri-ikäisten lasten ja aikuisten kuorolaulun johtamista, erilaisten laulukonserttien järjestämistä sekä lapsisolistien ja erityisesti lapsi- ja nuorisokuorojen valmentamista Savonlinnan oopperajuhlien ja teatterin produktioihin, kertoo Astikainen.

— Laulun parissa työskentely on ollut kutsumus, jota parhaiten kuvaavat ehkä sanat ”…niin sinäkin, sä Laulu, saatat kukkaan sen ihmismielen, jossa kaiho elää…ja siksi kiitän sua, Laulu hento, sä siunaat kaihon kukin elämääni…”, Leena Astikainen kiteyttää sanoilla, jotka ovat tunnetusta Yrjö Kilpisen säveltämästä laulusta ”Laululle”, V.E.Törmäsen sanoihin.

 Tunnen olevani etuoikeutetussa asemassa, kun voin edelleen jatkaa kutsumustyötäni eri-ikäisten laulajien ohjaajana, ja olen iloinen ja kiitollinen saamastani palkinnosta, joka kannustaa osaltaan myös toteuttamaan vielä monia mielenkiintoisia projekteja.

Savonlinnalaisista kuorolaisista kootaan myös Leena Astikaisen valmentama Oopperajuhlien lapsikuoro, joka esiintyy niin festivaalin omissa tuotannoissa kuin ulkomaisten oopperatalojen vierailuesityksissä. Astikainen ja lapsikuoro nimettiin Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilijaksi vuonna 2012. Tuorein tunnustus työstä on opetus- ja kulttuuriministeriön Astikaisen johtamille lapsi- ja nuorisokuoroille myöntämä Lapsenpäivä-palkinto marraskuussa 2019.

Etelä-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.