La Scala Savonlinnaan 2019 ja ensimmäistä kertaa Suomessa — Maailman tunnetuin oopperatalo tuo linnaan Verdin Rosvot

Jorma Silvasti tuo viimeisenä johtajavuotenaan Olavinlinnaan maailman kenties tunnetuimman oopperatalon, Milanon La Scalan. Teoksena Verdin Rosvot.

Milanon La Scala on yksi maailman tunnetuimmista oopperataloista. Kesällä 2019 se esiintyy Savonlinnassa. Kuva: Teatro alla Scala.
Milanon La Scala on yksi maailman tunnetuimmista oopperataloista. Kesällä 2019 se esiintyy Savonlinnassa. Kuva: Teatro alla Scala.

Milanon La Scala -ooppera vierailee Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2019. Olavinlinnassa esiintyvät yhden maailman nimekkäimmän oopperatalon solistit, kuoro ja orkesteri, yhteensä noin 230 henkeä.

Tuomisina on Giuseppe Verdin I masnadieri eli Rosvot. Teos on nähty oopperajuhlilla Lontoon Covent Gardenin esittämänä.

Rosvot-esityksiä on kolme, sen lisäksi La Scala pitää linnassa oopperagaalakonsertin, jossa esiintyvät La Scalan kuoro, orkesteri ja solistit.

Oopperan ohjaa David McVicar, joka on vieraillut myös Savonlinnan Oopperajuhlilla Rigoleton ohjaajana vuonna 2017. Rosvoista nähdään tuore produktio.

Oopperan lisäksi kesällä 2019 kuullaan myös juhlakonsertti, jossa esiintyvät laulajat maailman huipulta Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto. 

— On suuri kunnia Savonlinnan Oopperajuhlille, että La Scala  on valmis tulemaan tänne, sanoo juhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Vierailu on yksi merkittävimmistä oopperajuhlien historiassa ja samalla sen historian suurin taloudellinen panostus.

— Milanon Teatro alla Scalan vierailu on meille suuri kunnia, sillä  talo vierailee valikoidusti maailman oopperataloissa, nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. La Scalan vierailu on oopperajuhlien historian suurin panostus, ja myös tuotannollisesti poikkeuksellisen mittava, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti kertoo.

Oopperan lisäksi kesällä 2019 kuullaan myös juhlakonsertti, jossa esiintyvät laulajat maailman huipulta Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto. 

— Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut oopperataloja vuodesta 1987 alkaen. Vaikka perinteet ovat pitkät, historiallisen italialaisen oopperatalon ensimmäinen esiintyminen Suomessa, keskiaikaiseen Olavinlinnaan rakennetulla näyttämöllä on jotain aivan ainutlaatuista. La Scala on laittanut parhaat voimat liikkeelle, festivaalijohtaja Jan Strandholm sanoo.

— On myös upeaa, että saamme Savonlinnaan La Scalan uutuustuotannon I masnadierin aivan tuoreeltaan.

Silvasti tuntee La Scalan nykyisen johtajan, alunperin itävaltalaisen Alexander Pereiran jo ajoilta, jolloin tämä johti Zürichin oopperaa.

— Kun tuntee henkilön hyvin työympyröistä, on häntä helppo lähestyä. Luottamus on olemassa. Taustalla on myös se, että Pereira on vieraillut vuosia sitten Savonlinnan Oopperajuhlilla.

— Luonto ja linna tekivät silloin vaikutuksen, ja kun La Scalan mahdollinen vierailu tuli nyt puheeksi, oli Pereira välittömästi myönteisellä kannalla, kertoo Silvasti, joka on myös laulanut La Scalan solistikunnassa.

Tuija Pauhu

Savonlinnan oopperajuhlien johtajat Jan Strandholm ja Jorma Silvasti iloitsevat siitä, että voivat tuoda suomalaisyleisölle La Scalan esitykset.
Savonlinnan oopperajuhlien johtajat Jan Strandholm ja Jorma Silvasti iloitsevat siitä, että voivat tuoda suomalaisyleisölle La Scalan esitykset.

Teatro alla Scala on yksi maailman tunnetuimpia teatteritaloja. Nykyinen rakennus on vuodelta 1778. Se rakennettiin kaksi vuotta aiemmin palaneen, samalla paikalla olleen oopperatalon paikalle. Avajaisnäytöksessä esitettiin Antonio Salierin uutuusooppera  Europa riconosciuta.

Oopperatalon nimi tulee sen sijainnista: oopperatalo on Piazza della Scalan äärellä. Piazza  sai nimestä Santa Maria della Scala -kirkon mukaan, joka on rakennettu paikalla jo vuonna 1381. Nykyinen oopperatalo rakennettiin entisen kirkon paikalla.

La Scalan orkesteri ja kuoroa pidetään maailman kärkijoukkoina, ja talon solisti- ja kapellimestarikunta on ollut kautta historian maailman huippua.

La Scalassa on kantaesitetty muun muassa kolme  Gioachino Rossinin oopperaa, kolme Bellinin oopperaa, kaksi Donizettin oopperaa sekä peräti kuusi Giuseppe Verdin oopperaa, muun muassa Otello ja Falstaff, sekä muun muassa Puccinin Madama Butterfly ja  Turandot.

— Me Suomessa emme ehkä osaa aivan käsittää, millaista perinnettä La Scala kantaa. Se on jotain uskomatonta.

— On fantastista, että Savonlinnan Oopperajuhlat voi tuoda Suomeen jotain näin erityistä.

La Scalan tulon Suomeen mahdollistivat etenkin Jane ja Aatos Erkon säätiön yli miljoonan euron lahjoitus sekä usean muun sponsorin ja julkisen toimijan tuki Oopperajuhlille.

— Olemme äärettömän kiitollisia kaikille tukijoille, jotka mahdollistavat tämän merkittävän vierailun, Silvasti ja Strandholm kiittävät. 

Kesän toinen vieraileva talo on Wienin Volksoper, joka esittää linnassa Johann Straussin operetin Lepakko.

La Scalan taiteelliset johtajat vuodesta 1969:
Claudio Abbado (1969—1986)
Riccardo Muti (1986—2005)
Daniel Barenboim (2006—2014)
Riccardo Chailly 2014—