Meri on Savonlinnan luontoelokuvajuhlien teema 2018 — Luvassa huippuelokuvia, biotaidetta, live-musiikkia ja elokuvapiknik

Savonlinnan Luontoelokuvajuhlat levittäytyy elokuussa ympäri kaupunkia, luvassa huippuelokuva ympäri maailmaa sekä kaiken kansan tapahtumia

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvajuhla

Meri on Savonlinnan luontoelokuvafestivaalin vuoden 2018 tärkein teema. Australialaisdokumentti Blue tarkastelee merien nykytilaa ja sitä, mitä nyt ihan oikeasti pitäisi tehdä.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään elokuun 17.–19:ntenä. Kolmipäiväinen festivaali tarjoaa monipuolisen kattauksen elokuvia, musiikkia, työpajoja, keskustelua ja taidetta elokuisen Saimaan rannalla.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä festivaali on tehnyt joka vuosi uuden kävijäennätyksensä. Vuonna 2017 tapahtumaan osallistui yli 2 500 festivaalivierasta.

Tapahtuman keskus on Savonlinnan satamassa. Elokuvia esitetään tulevana kesänä Kisalinnassa, elokuvateatteri Killassa, Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa sekä Sulosaaressa.


  Festivaalilla nähdään laaja kirjo kotimaisia ja kansainvälisiä luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia.

Yksi tämän vuoden kantavista teemoista on meri. Ohjelmistoon on varmistunut kaksi Suomen ensi-iltansa saavaa tuoretta dokumenttia: Anote´s Ark ja Blue.

Kanadalaisdokumentti Anote´s Ark kertoo Tyynenmeren saarivaltio Kiribatista, joka on vaarassa kadota ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun vuoksi. Saaren asukkaat ovat pian maailman ensimmäisiä ilmastonmuutospakolaisia.

Australialaisdokumentti Blue johdattaa katsojan matkalle, jolla tarkastellaan merien kriittistä nykytilaa. Vuoteen 2050 mennessä merissä tulee olemaan enemmän muovia kuin kalaa. Dokumentti pyrkii löytämään ratkaisuja pelkän ongelmien osoittamisen sijaan.

Mukana on myös  tanskalaisdokumentti BUGS, joka käsittelee hyönteisten käyttöä elintarvikkeena.  Dokumentti pohtii, voisivatko hyönteiset tarjota ratkaisun maailman ruokapulaan.

Kotimaista elokuvista ovat ohjelmistoon ovat varmistuneet Eläimen kuva ja Heijastuksia. Eläimen kuva on Perttu Saksan poeettinen dokumenttielokuva, joka tarkastelee ihmisen ja eläimen suhdetta luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta.

Heijastuksia on Georg Grotenfeltin videoessee von Wrightin maalariveljeksistä.

Elokuvien lisäksi festivaali tuo Savonlinnaan paljon oheisohjelmaa, kuten työpajoja, live-musiikkia ja taidetta. Biotaiteilija Antti Tenetz tuo Savonlinnaan  kaupunkitilaan sijoittuvan Musta joki - Black River -teoksen. Taideohjelman kuraattorina toimii Paavo Halonen.

Lisäksi jo perinteiksi muodostuneet elokuvapiknik sekä festivaaliklubi tuovat Savonlinnaan tunnelmaa taas ensi kesänä.

Lisää tietoa ohjelmistosta, festivaaliklubin esiintyjästä sekä oheistapahtumista luvassa kevään ja kesän aikana. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.