Huippujazzia Unkarista Savonlinnan iloksi — Sárik-trion konserteissa meno kuin rock-konserteissa, vaikka jazzissa soikin nyt Bartok.

Torstaina on harvinainen tilaisuus kuulla Unkarin ehkä suosituinta jazz-yhtyettä, jonka musiikissa yhdistyvät monet genret klassista poppiin. Nyt Sárik-trion pohjalle soivat Bartókin suosikit.

 Yksi Unkarin nimekkäimmistä jazz-yhtyeistä, Péter Sárik -trio esiintyy torstaina Kulttuurikellarissa. Péter Sárikin lisäksi Tibor Fonay, kontrabasso, ja Attila Gálfi, rummut.
Yksi Unkarin nimekkäimmistä jazz-yhtyeistä, Péter Sárik -trio esiintyy torstaina Kulttuurikellarissa. Péter Sárikin lisäksi Tibor Fonay, kontrabasso, ja Attila Gálfi, rummut.

Torstaina kannattaa lähteä Kulttuurikellarille: tarjolla on eurooppalaista huippujazzia, lukemattomia palkintoja voittanut Péter Sárik Trio Unkarista. Siinä soittavat Péter Sárikin lisäksi Tibor Fonay, kontrabasso, ja Attila Gálfi, rummut.

Sárikista piti alunperin tulla klassinen pianisti, ja niinpä hän opiskeli klassista pianonsoittoa ensin kotikaupungissaan Ceglédissa ja myöhemmin Budapestin Franz Liszt -akatemiassa.

— Opiskeluaikoina soitin kyllä kaikkea muutakin musiikkia jazzista kansanmusiikkiin, rockiin ja poppiin. Olen aina ollut avoin kaikille musiikkilajeille, sanoo Sárik.

Savonlinnassa kuullaan Sárik-trion sovituksia Béla Bartókin kappaleista. Bartok on ehkä Unkarin tunnetuin säveltäjä, joka puolestaan hyödynsi usein Unkarin kansanmusiikkia teoksissaan. Bartók tunnetaan myös elävästä rytminkäsittelystä ja yllätyksistä.

— Ehkä kellään muulla säveltäjällä ei ole ollut yhtä valtava vaikutus jazziin kuin juuri unkarilaisella Béla Bartókilla, miettii Péter Sárik.

— Hänen musiikkinsa vahvuus ja dynaamisuus vievät kuuntelijansa mukanaan. Bartókin musiikki on pelkkää jännitystä, mysteeriä, loputonta syvyyttä ja selkeyttä.

Sárik Trio on luonut Bartók-sovituksiaan sellaisiksi, että ne miellyttävät kaikkia.

— Jazz ja Bartók ovat täydellinen pari. Bartókin pianoteokset jazztriolle sovitettuina ovat yhä omaleimaisempia, kun taas orkesteriteosten ja kansanmusiikin adaptaatiot näkyvät täysin uudessa valossa ja antavat laajan tilan improvisoinnille, kertoo Sárik.

Péter Sárik Trio on Unkarin johtavia ja suosituimpia jazzbändejä. Syy tähän on se, että kaikki kolme jäsentä ovat avoimia ja monipuolisia muusikkoja, jolloin trio voi puhutella laajempaa kuulijakuntaa kuin useimmat jazzyhtyeet.

Trion konserttien ilmapiiri muistuttaa paljon enemmän rock- tai popkonserttien ilmapiiriä, vaikka esiintymispaikkana olisi perinteinen konserttisalikin. Trio vetää paljon uusia faneja jazzille avoimuutensa ja energiansa ansiosta. Omien sävellystensä esittämisen lisäksi trio seikkailee muillakin musiikkialueilla ja tekee myös lastenmusiikkia.

Péter Sárik voitti Unkarin Vuoden muusikko –tittelin vuonna 2016. Hänen sävellyksiään on usein yltänyt sävellyskilpailujen palkintokorokkeelle USA:ssa ja Isossa-Britanniassa, myös pop-sarjoissa.

Trion levyt ovat myös voittaneet kaksi kertaa Vuoden paras jazzlevy Unkarissa -palkinnon.

Trio on esiintynyt useita kertoja myös sinfoniaorkestereiden kanssa muun muassa Beethoven-lähtöisellä ohjelmistolla. Trio on myös julkaissut muun muassa cd:n, jossa on heidän versioitaan yleisön valitsemista klassisen musiikin kappaleista sekä Beethoven ja Bartok -jazzlevyt.

Torstain konsertissa Kulttuurikellarissa yhdistyy Béla Bártokin musiikki taitavaan jazziin.

— Suosittelen konserttiamme lämpimästi sekä klassisen musiikin, että jazzin ystäville, sanoo Péter Sárik.

Trion konsertti on osa käynnissä olevia Unkarin kulttuuriviikkoja Savonlinnassa. Varsinainen pääjuhla on perjantaina Melartin-salissa.

Péter Sárik Trio (Budapest) to 19.9. klo 19. Savonlinnan Kulttuurikellari: Peter Sárik, piano; Tibor Fonay, basso; Attila Gálfi, rummut. Järj. Olavin Jazz.