”Savonlinnan pahan pojan” maalauksia etsimässä

Kuopiolainen Heikki Makkonen kirjoittaa kirjaa savonlinnalaisen taiteilijan Victor Terosen elämästä.

Antti Varonen

Heikki Makkonen saapui Savonlinnaan kuvaamaan Victor Terosen taideteoksia.

Harva savonlinnalainen on kuullut edesmenneestä taidemaalarista nimeltä Victor Teronen. Terosen teoksia voi kuitenkin nähdä eri puolilla kaupunkia.

Talvisalon koulun ja Mikkelin ammattikorkeakoulun seinillä komeilee Terosen maalaamat freskot. Yksi Terosen tauluista lymyää kaupungintalolla erään virkailijan työhuoneessa, ja kolme maalausta taas on säilössä Savonlinnan maakuntamuseon varastossa.

Kuopiolaiselle Heikki Makkoselle jokainen Terosen teos, jonka hän löytää, on onnenpotku.

Makkonen ja hänen vaimonsa saapuivat alkuviikosta käymään Savonlinnassa valokuvatakseen täällä majailevia Terosen töitä.

Makkonen on jo parin vuoden ajan kirjoittanut kirjaa Victor Terosen, pikkuserkkunsa, elämästä.

Makkonen tunnustaa, ettei tiedä Terosen taiteesta vielä kovin paljoa.
– Victorin teoksia on hankala löytää. Ne ovat levällään ja harvassa, Makkonen sanoo.

Tekemiensä haastattelujen ja tutkimiensa lehtijuttujen perusteella Makkonen on kuitenkin onnistunut selvittämään Terosen elämän pääkohdat.

Teronen syntyi Karjalassa Suojärvellä vuonna 1923, samassa kylässä, jossa Heikki Makkonen syntyi 13 vuotta myöhemmin. Savonlinnaan Teronen muutti 1940-luvulla.

Vaatturina työskennellyt Teronen hylkäsi työnsä liian porvarillisena ja keskittyi täyspäiväisesti taiteen tekemiseen noin vuodesta 1955 lähtien.

Hän piti Savonlinnassa kymmeniä näyttelyitä yksin ja yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa, ennen kuin menehtyi syöpään vuonna 1974.

Uransa alussa Teronen teki realistisia maisemamaalauksia vesi- ja öljyväreillä. Makkosen mukaan Teronen ei kuitenkaan arvostanut perinteisiä, Suomen kansan rakastamia maalauksia, jotka kuvasivat peilityyniä järviä ja taistelevia metsoja.

Viimeistään Pariisin-matkan ansiosta Terosen taide kääntyi värikkään abstraktiin suuntaan. Suuri yleisö nyrpisteli nenäänsä, mutta moni lehtikriitikko kannusti Terosta jatkamaan.
– Ellen muista väärin, niin Itä- Savo-lehdessä Terosta tituleerattiin Savonlinnan pahaksi pojaksi, sanoo Heikki Makkonen.

Makkosen haastattelemien aikalaisten mukaan Teronen tunnettiin jääräpäisenä miehenä. Muiden taiteilijoiden tavoin hän istui usein juomassa ravintola Mustassa Pässissä.
– Victor oli kuitenkin ainoa Savonlinnan noin viidestä taiteilijasta, joka elätti nelihenkisen perheensä pelkällä taiteilijantyöllään, Makkonen sanoo.

Makkonen itse tapasi Terosen vain kerran, vuonna 1952.
– Olin silloin murrosiässä. Victor tuntui vanhalta, enkä ollut kiinnostunut hänen jutuistaan.

Toisin on nyt.

Heikki Makkonen etsii Victor Terosen taideteoksia valokuvattavaksi. Makkoseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 040 7226025 tai sähköpostitse osoitteeseen heikki.makkonen@dnainternet.net.

Iida Kekäle