No johan nyt: Calafin aaria kuultiin jo kolme kertaa peräkkäin, ja viimeisen Turandotin kiitoksiin nousi lavalle myös koko orkesteri

Torre del lagon Puccini-juhlan esiintyjät osaavat ottaa yleisönsä: kapellimestari johti yleisöä taputtamaan oikeaan tahtiin, kun koko esityskoneisto nousi lavalle kiitoksiin

Sanna Hämäläinen

Heti viimeisen Turandotin jälkeen asettuivat kaikki laulajat lavan keskelle, ja pian myös koko orkesteri nousi montustaan kiitoksiin.

Perjantai-illan Turandot-esitys Olavinlinnassa teki uutta Savonlinnan oopperajuhlien historiaa: Amadi Lagha, Calaf, lauloi Nessun dorma -aaria kaksi kertaa uusiksi.

Maanantaina kuultiin juhlien historian ensimmäinen uusiminen, sen jälkeen on sekä Toscan E lucevan le stelle että Torandotin Nessun dorma laulettu joka esityksessä kaksi kertaa.

Ja nyt siis peräti kolme kertaa.

Kun esitys loppui, räjähti Olavinlinnan katsomo huimaan suosionosoitukseen. Koska kyse oli viimeisestä Turandotin esityksestä, haettiin lapsikuoro korkeilta portailta keskelle lavaa, kaikkien italialaisten laulajien keskelle.

Sen jälkeen nousi lavalla myös koko sinfoniaorkesteri montusta. Yleisö taputtu rytmikkäästi käsiään. Välillä kapellimestari Alberto Veronesi johti yleisiö ja hidasti hieman taputustahtia.

Sanna Hämäläinen

Kun yleisö oli poistunut perjantain Turandot-esityksen jälkeen linnasta, asettui koko noin 200-henkinen esityskoneisto yhteiskuvaan Olavinlinnan lavalle. Savonlinnan oopperajuhlien lapsikuoro asettui luontevasti  Torre del lagon Puccini-juhlien taiteilijoiden kanssa samalla lavalla. Iloiset italialaiset valloittivat yleisön.

Kun yleisö oli poistunut salista, jäi koko noin 200-henkinen esityskoneisto lavalle yhteistä kuvaa varten. Tällaista yhden produktion yhteiskuvaa ei ole ollut tapana ottaa suomalaisesitysten jälkeen.

Mukana olleet savonlinnalaiset lapsi- ja nuorisokuoron laulajat olivat täysillä mukana yhteisessä menossa italialaisten kanssa. Moni pääsi yhteiskuvaan laulajatähtien kanssa.

Amadi Laghan Nessun dorma on myös orkesterin muusikoiden mielestä omaa luokkaansa.

- On aivan tavallista, että Amadi Lagha laulaa Nessun dorman kolmekin kertaa. Hän on niin hyvä, yleisö haluaa kuulla hänen lauluaan. Muiden laulajien kanssa niin ei käy, Amadin kylläkin, kertoi orkesterin viulisti myöhemmin.

Puccini-festivaalin vierailu ja samalla koko vuoden 2018 oopperajuhlat päättyvät lauantaina Puccinin Tosca-oopperan esitykseen.

Luetuimmat