Lähes 3 500 on käynyt Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa Savonlinnassa — Lauluvihkosessa ensimmäistä kertaa täydellinen versio savonlinnalaisen runoilijan Helmi Auvisen Joulun kellot -laulusta

Unohtuneet säkeistöt Joulun kellot -lauluun ovat päässeet tänä adventtina esille — Savonlinnan johtava kanttori Minna Raassina löysi savonlinnalaisen Helmi Auvisen runokirjasto laulun säkeistöt, nyt niitä on laulettu ympäri maata

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Tämän adventin suosituin Kauneimmat joululaulut -tilaisuus on sunnnuntaina: Tuomiokirkossa oli lähes tuhat laulajaa.
Tämän adventin suosituin Kauneimmat joululaulut -tilaisuus on sunnnuntaina: Tuomiokirkossa oli lähes tuhat laulajaa.
Savonlinnalaisen Helmi Auvisen Joulun kellot -laulussa onkin kuusi, ei vain kolme säkeistöä.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa ympäri Suomea on tänä moni saattanut hämmästyä: lauluvihkosessa on Joulun kellot -laulussa kolme ennen tuntematonta säkeistöä — siis laulussa, jonka sanat alkavat: Hiljaa, hiljaa, joulunkellot kajahtaa.


 ”Syyllinen” on Savonlinnan seurakunnan johtaja kanttori Minna Raassina. Laulun sanat on kirjoittanut Helmi Katariina Auvinen  (o.s. Roos, 6.4.1876 Kajaani —14.9. 1965 Savonlinna) ja säveltänyt Armas Maasalo.

— Joulun kellot -laulu kuuluu niihin, jotka ovat vuodesta toiseen Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksien vihkosissa, niin tänäkin vuonna.  Käsiini osui Helmi Auvisen runokirja, jossa Joulun kellot -runo on kokonaisena, kuusisäkeistöisenä. En ollut itse tiennyt, että laulusta puuttuu säkeistöjä.

— Otin yhteyttä Auvisen perikuntaan lupaa varten ja sitten Suomen lähetysseuraan, joka laatii joka jouluksi Kauneimmat joululaulut -vihkosen. Kerroin, että tässä kestosuosikissa on  oikeasti kolme säkeistöä enemmän kuin yleensä lauletaan. Ehdotin, voisiko tänä jouluna ottaa Kauneimmat joululaulut -lehtiseen kaikki säkeistöt. He ottivat tiedon innolla vastaan, ja niinpä tänä vuonna on laulettu kaikki kuusi säkeistöä.


Neljännessä säkeistössä puhutaan äidin ja isän rukoilemisesta lastensa puolesta. Kuudennessa säkeistössä lausuu ”vanhus valkohapsinen”: ”Jeesus tullut on.”

— Nyt tätä laulua on laulettu kuuden säkeistön versiona ympäri Suomea vähintään kymmeniä kertoa. Tällainen pieni savonlinnalaisväritys joulun odotukseen, sanoo Raassina.


Savonlinnan seurakunnassa on tänä adventtina yhteensä 31 Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta. Suosituin oli sunnuntaina: Tuomiokirkossa oli laulamassa 996 henkeä. Moni joutui seisomaan tai istumaan lattialla.

— Ihmiset haluavat laulaa yhdessä, mikä on todella hienoa.

— Yli 400 hengen tilaisuuksia on useita, esimerkiksi Rantasalmella. Kaiken kaikkiaan yleisöä tulee arviolta lähemmäs 3 500. Joululaulujen laulaminen yhdessä on hyvin suosittua, ja on hienoa, että seurakunta voi tarjota tällaisen perinteen ja että ihmiset lähtevät liikkeelle.


Savonlinnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien kirjo on laaja. Maantieteellisesti ne levittäytyvät Rantasalmen Tiemassaaresta Punkaharjun Vuoriniemellä tai Savonrannan Luotojärvelle. Tuomiokirkon vastakohta on yksityiskoti, joissa pienimmät tilaisuuden pidetään.

— Tilaisuuksia on ollut rukoushuoneilla, kyläkouluilla, laavuilla ja nuorisoseurojen taloilla, kaikkialla, missä väki kylillä on tottunut kokoontumaan. Jossain on juotu kahvia, syöty puuroa tai poltettu nuotioita.

— Tämä työllistää meitä kanttoreita, mutta onneksi olemme saaneet palkata täksi sesongiksi joulukanttorin, kertoo Raassina.

Maanantai-iltana lauletaan vielä Kiviapajan Ruusulassa ja Kokkolahden kodalla Savonrannalla. Viimeiset laulut pidetään loppiaisena Kerimäellä.