Oopperaa ja undergroundia – Tältä näyttää osa Savonlinnan kulttuuria ulkoa päin

Konttikeskustelu Savonlinnan kulttuurin näkyvyydestä maailmalla toi esiin myös kaupungin ihanan toverillisen tekemisen hengen ja sen, kuinka luonto vaikuttaa ihan kaikkeen.

Marko Kauko

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff muistuttaa, että oopperajuhlat on vienyt Savonlinna-tietoa maailmalle jo vuosikymmeniä.
Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff muistuttaa, että oopperajuhlat on vienyt Savonlinna-tietoa maailmalle jo vuosikymmeniä.

Savonlinnan kulttuurin lippulaiva on oopperajuhlat, joka tunnetaan ympäri maailmaa, mutta kaupunki on tunnettu myös vaihtoehtomusiikistaan, elokuvajuhlista ja siitä, että täällä puhalletaan kulttuurin alalla yhteen hiileen ja että tapahtuu ympäri vuoden paljon, vaikka väkeä on vähän.

Savonlinnan kulttuurin näkyvyydestä puhuivat Saimaa-ilmiön konttikeskustelussa Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff ja Helmi Rekordsin luoja Arwi Lind sekä Savonlinnan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jaana Komi.

Kolmen hyvin erilaisen tekijän näkemys kaupungista oli hyvinkin yksimielinen:

– Savonlinnan ilmapiirissä on jotain ainutlaatuista, eikä se ole vain se, että kaupunki on rakennettu saarille. Upea luonto keskellä kaupunkia yhdistyy leppoisaan tapaan elää ja matalan kynnyksen tekemiseen. Tämä on oikeasti kulttuurikaupunki.

Ville Matvejeff muistutti, että Savonlinnan oopperajuhlat tunnetaan hyvin kotimaassa ja ulkomailla. Sitä pidetään yhtenä maailman tärkeimpänä oopperajuhlana.

– Missä vain kulkeekin, tunnetaan Savonlinnan nimi oopperapiireissä. Se näkyy tilastoissakin: vähintään kymmenen prosenttia asiakkaista on normaalivuosina ulkomaalaisia.

– Oopperatalojen vierailut ovat tehneet oopperajuhlia tutuksi suurelle joukolle taiteilijoita ympäri maailmaa. Myös oopperajuhlat on vieraillut esimerkiksi Chilessä, Singaporessa ja Moskovassa. Meillä on joka vuosi töissä suuri joukko kansainvälisiä taiteilijoita, ja näin juhlien ja kaupungin tunnettavuus leviää, miettii Matvejeff.

Oopperajuhlien kautta Savonlinna on näkynyt myös maailman suurimmissa medioissa. Taltiointeja Olavinlinnasta ja Kerimäen kirkosta sekä uutisia Savonlinnasta on nähty kymmenissä maissa ympäri maailmaa.

Ja tietenkin kaikkeen liittyy Olavinlinna, kulttuurikohde, joka on koko kaupungin ja myös oopperajuhlien syntymisen taustalla.

Arwi Lind perusti Helmi Recordsin Savonlinnassa Joose Keskitalon musiikkia levittämään. Levy-yhtiö toimii nyt Helsingissä, ja se on tuottanut useita Lauri Ainalan ja Joose Keskitalon yhtyeiden levyjä ja keikkoja.

– Meiltä ilmestyi jopa levy nimeltä Savonlinnan palvojat. Savonlinnan poikien omaperäinen musiikki ja siihen liittyvät videot ovat vieneet maailmalle vähän rosoisempaa, hienoa kuvaa Savonlinnasta. Lauri Ainalan Savonlinna-video kiertää maailman modernin taiteen museoissa.

– Itse asuin Savonlinnassa viisi vuotta, ja tänne pitää edelleen päästä käymään. Heti tulee vastaan sellainen leppoisa yhdessä tekemisen ilmapiiri, hyvällä tavalla pieni kaupunki. Täällä voi elää hyvää ja merkityksellistä elämää, nauttia luonnosta ja tehdä, mistä tykkää ilman paineita, miettii Lind ja tähän yhtyvät myös Matvejeff ja Komi.

Arwi Lind kiertää Suomea myös muusikkona ja tuntee kaupunkien tunnelmat.

– Savonlinnasta tulee heti mielikuva, että täällä tapahtuu paljon. Ihan eri tunnelma kuin Mikkelissä tai monessa muussa suuremmassa kaupungissa.

Soila Puurtinen

Jaana Komi Savonlinnan Matkailusta tietää, että Savonlinnan maine kulttuurikaupunkina tuo turisteja.
Jaana Komi Savonlinnan Matkailusta tietää, että Savonlinnan maine kulttuurikaupunkina tuo turisteja.

Jaana Komi tietää, että oopperajuhlat ovat Savonlinnan matkailulle jotain erityistä:

– Savonlinnan matkailu ei juuri markkinoi heinäkuuta, koska ei ole tarvetta: sen tekee oopperajuhlat. Keskitymme kesä- ja elokuuhun. Kesä 2020 toi Savonlinnaan uusia matkailijoita, mutta ei niin paljon tuloja kuin oopperajuhlat.

– Kuitenkin kaupunki täyttyi pienistä, hienoista ulkotapahtumista, ja uskon, että täällä käyneet saivat kuvan paikasta, jonne kannattaa tulla uudestaan. Kaupunkiluonto ja pienet tapahtumat ihmeellisissä paikoissa ovat jotain ainutlaatuista.

Kansainvälinen luontoelokuvafestivaali on kaikkien mielestä todellinen helmi: monenlaista luontoaiheista ohjelmaa kaupungin eri paikoissa, saarilla ja rannoilla.

Yksi tärkeä tekijä Savonlinnan kulttuurin levittäjänä on taidelukio.

– Taidelukion käyneet ovat yltäneet ties kuinka korkealle taiteen eri aloilla. Monelle aika Savonlinnassa on ratkaiseva, ja siitä ollaan aikuisenakin ylpeitä, kertoo Arwi Lind.

– Moni mainitsee koulun myös haastatteluissa ja kirjoituksissa. Se on uskomaton nuorten kykyjen hautomo, joka on tehnyt hienoa työtä vuosikymmeniä.

Keskustelu oli osa Saimaa-ilmiön Saimaa kaikille -kiertuetta. Koko keskustelu on kuultavissa Saimaa-ilmiön Facebook-sivulla.