Tämän viikon ensi-iltaelokuvissa Abba-kertaus ja hippakomedia ystävyydestä

Jonathan Prime

Edellisessä Mamma Mia -elokuvan tähdittäneen Merryl Streepin nuorempaa versiota näyttelee jatko-osassa Lily James. Nuorena Harryna nähdään Hugh Skinner.
Edellisessä Mamma Mia -elokuvan tähdittäneen Merryl Streepin nuorempaa versiota näyttelee jatko-osassa Lily James. Nuorena Harryna nähdään Hugh Skinner.

Abba-musikaalin jatko-osa ajaa asiansa

Mamma Mia! Here We Go Again (Iso-Britannia/Yhdysvallat, 2017)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ol Parker.

Rooleissa: Lily James, Amanda Seyfried, Christine Baranski, Pierce Brosnan, Dominic Cooper, Colin Firth, Andy Garcia, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Alexa Davies, Josh Dylan, Jeremy Irvine, Hugh Skinner, Jessica Keenan Wynn, Cher.

Kesto: 114 min. Sallittu.

Huippumenestyneestä lavamusikaalista elokuvaksi muuttunut Mamma Mia! saa jatko-osan tasan kymmenen vuoden jälkeen. Vaikka aikaa on kulunut, hyvin vähän on muuttunut Kreikan saaristoon sijoittuvassa Mamma Mia! -maailmassa.

Katsojan ei tarvitse pelätä, että tarjolla olisi jotain liian uudelta maistuvaa.

Kaikki edellisen elokuvan tähdet palaavat, ja vain Meryl Streep loistaa poissaolollaan. Streepin näyttelemä Donna on menehtynyt. Kahteen aikakauteen sijoittuva elokuva kuvaa tällä kertaa, kuinka nuori Donna (Lily James) matkasi läpi Euroopan, päätyi Kreikkaan ja tapasi kolme elämänsä miestä.

Menneisyyttä peilataan suoraan nykyajan tapahtumiin, joissa Donnan tytär Sophie (Amanda Seyfried) pyrkii toteuttamaan äitinsä unelmaa hotellista ja käy läpi omia huoliaan.

Itse tarina on hyvin teennäinen, koska käsikirjoitus on kuin insinöörityönä rakennettu elokuvaan valittujen kappaleiden ympärille. Käy ilmiselväksi, että musiikki määrää kaapin paikan.

Kappalevalikoima pitää tällä kertaa sisällään myös hieman erikoisempia valintoja, vaikka b-puoliin ei ihan vielä tarvitse turvautua. Elokuvan aloittava When I Kissed The Teacher tuntuu nykyilmapiirissä hyvin ongelmalliselta. Kisses of Fire on myös varmasti monelle aivan uusi tuttavuus.

Edellisen osan superhitit Mamma Mia, Dancing Queen ja Super Trouper luodaan uudelleen hyvin samanlaisina. Tanssijalan vipatusta ei voi estää.

Huippuhetkiin kuuluvat 1970-luvun pariisilaisessa kahvilassa luritettava Waterloo, Cherin ja Andy Garcian uljas Fernando -tulkinta ja herkkä My Love, My Life, jossa myös Streep tekee esiintymisen.

Here We Go Again on kurkkuun takertuvan siirappinen aivan liian monta kertaa omaksi hyväkseen, mutta silti päällevyöryävät hittibiisit tempaavat aina mukaansa.

Romanttinen komediamusikaali on sinisilmäisen optimistinen ja suuriin tunteisiin heittäytyvä aivan kuten ABBA:n musiikkikin.

Fanit ovat varmasti tyytyväisiä pikkuvioista huolimatta.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Musiikki.

Huonoa: Käsikirjoitus.

Erityistä: Björn Ulvaeus ja Benny Andersson nähdään taas pienissä cameo-rooleissa.

Kyle Bono Kaplan

Jake Johnson, Ed Helms ja
Jon Hamm näyttelevät vanhoja ystäviä jotka ovat palanneet joka toukokuu samaan
hippaleikkiin jo 30 vuoden ajan.
Jake Johnson, Ed Helms ja Jon Hamm näyttelevät vanhoja ystäviä jotka ovat palanneet joka toukokuu samaan hippaleikkiin jo 30 vuoden ajan.

Hippakomedia fiilistelee ystävyyden voimalla

Kiinni jäit! (Tag, Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus: Jeff Tomsic.

Rooleissa: Ed Helms, Jon Hamm, Jake Johnson, Hannibal Buress, Isla Fisher, Jeremy Renner, Annabelle Wallis, Rashida Jones, Leslie Bibb.

Kesto 101 minuuttia.

K12.

Idea komediaelokuvasta, jossa joukko aikuisia leikkii kuolemanvakavasti hippaa, voi tuntua hieman hölmöltä. Tieto siitä, että elokuvan takana on tositarina vanhasta kaveriporukasta saa kuitenkin sisäisen lapsen innokkaan valppaaksi. Mitä? Miksei kukaan kertonut, että tällainen olisi mahdollisuus.

Tähän sisäisen lapsen ilahduttamiseen Kiinni jäit! -elokuva nojaa hyvin vahvasti. Lapsellinen se ei kuitenkaan ole. Elokuvan sydänjuuri muodostuu ymmärryksestä, että leikki on tapa vaalia vuosikymmenien ystävyyksiä ainutlaatuisella tavalla.

Hoagie (Ed Helms) päättää kerätä kaveriporukan kasaan, koska on taas toukokuu. Se yksi kuukausi vuodesta jolloin 30 vuotinen hippaleikki taas aktivoituu. Uraihmiset ja tyhjäntoimittajat yhtälailla valmistautuvat olemaan joko jahtaaja tai saaliseläimen tapaan pakeneva hipan kohde.

Tarkoituksena olisi vihdoin saada Jerry (Jeremy Renner) hipaksi. Tämä on uskomattomalla toimintasankarin elkein pystynyt pakenemaan kavereitaan jo lapsuudesta saakka.

Sattuman kautta menestyvää Bobia (Jon Hamm) haastatteleva Wall Street Journalin toimittaja Rebecca Crosby (Annabelle Wallis) tempautuu mukaan seikkailuun haistaessaan hyvän juttuaiheen.

Nasevasti kirjoitettu komedia hyödyntää kaikkien näyttelijöidensä vahvuuksia. Dialogi on kaikille suuhun sopivaa ja luontevaa.

Häiden ympärille rakentuva juoni koostuu komediallisita toimintakohtauksista. Niiden välissä pysähdytään pohtimaan ihan tosissaan, onko aikuisiällä hipan leikkiminen vain hätähuuto ongelmista.

Takuuvarmojen naurujen ylitse jää mieleen elokuvan tunteellinen vaikutus. Se porautuu ystävyyden perusolemukseen ja siihen, miksi aikuisiällä ne parhaimmatkin kaverit toisinaan lipuvat yhä kauemmaksi.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Hauska ja ymmärtäväinen.

Huonoa: Hieman kuluneet musiikkivalinnat.

Erityistä: Elokuvan innoittanut oikea kaveriporukka nähdään videopätkissä.