Juha Hurmeen ohjaus aloittaa Muhasaaren kesän – "Yhteistyö Juha Hurmeen kanssa toi ilon ja ihmetyksen näyttelemiseen," sanoo Savonlinnan Anni Pesonen, tuore teatteritaiteen maisteri, joka myös näyttelee Muhasaaressa

Anu ja Mikko -näytelmä tuo Muhasaaren ihanan Anni Pesosen, joka pääsi Savonlinnasta suoraan teatterikorkeakouluun ja valmistui keväällä teatteritieteen maisteriksi. Muhasaaren kesä on rikas ja värikäs.

Sonja Heitala

Muhasaaren teatterin kesän aloittaa Juha Hurmeen ohjaama Anu ja Mikko -näytelmä. Nimirooleissa Tomi Alatalo ja Roosa Söderholm.
Muhasaaren teatterin kesän aloittaa Juha Hurmeen ohjaama Anu ja Mikko -näytelmä. Nimirooleissa Tomi Alatalo ja Roosa Söderholm.

Muhasaaren teatterikesä toteutuu sittenkin, ja komeasti. Ensin Juha Hurmeen ohjaama Anu ja Mikko, pian Kansallisteatteri vierailu. Tulossa on myös teatteri Kapsäkki ja paljon, paljon muuta.

Kauden aloittaa Teatteri Tuomenmarjojen Anu ja Mikko. Juha Hurmeen ohjauksessa näyttelee muun muassa savonlinnalaislähtöinen näyttelijä Anni Pesonen.

Pesosella on monta syytä iloon: Savonlinnasta kuusi vuotta sitten Teatterikorkeakouluun ensiyrittämällä ponnistanut Pesonen valmistui toukokuussa teatteritaiteen maisteriksi ja sai saman tien kiinnityksen Jyväskylän kaupunginteatteriin.

– Se on juuri sitä, mitä toivoin: päästä tekemään töitä suuressa teatterissa ja erilaisia rooleja.

– Ensimmäisenä on West Side Story ja sen jälkeen Sydänmaa. jonka piti olla ensi-illassa jo pari vuotta sitten. Olin siinä jo silloin mukana, mutta yleisökenraalissa noin 5 000 kiloa painanut lavanosturi romahti, ja näyttämö joutui hetkellisesti käyttökieltoon peruen Sydänmaan tuolloisen ensi-illan, kertoo Pesonen.

Nyt on sama näytelmä tulossa ensi-iltaan, ja Pesosella on siinä suuri rooli. Ensimmäisenä on Sydänmaa, jonka piti olla ensi-illassa jo pari vuotta sitten. Olin siinä jo silloin mukana, mutta yleisökenraalissa 5 000 kiloa painanut lavanosturi romahti, ja näyttämö joutui käyttökieltoon, kertoo Pesonen.

Nyt on sama näytelmä tulossa ensi-iltaan, ja Pesosella on siinä suuri rooli.

Sonja Heitala

Anni Pesonen lähti Savonlinnasta kuusi vuotta sitten Teatterikorkeakouluun, valmistui tänä keväänä ja sai kiinnityksen Jyväskylään. Hän näyttelee Anussa ja Mikossa.
Anni Pesonen lähti Savonlinnasta kuusi vuotta sitten Teatterikorkeakouluun, valmistui tänä keväänä ja sai kiinnityksen Jyväskylään. Hän näyttelee Anussa ja Mikossa.

Torstaina Anni Pesonen esiintyy kotikaupungissaan, Savonlinnan Muhasaaren teatterin kauden aloitusnäytelmässä. Näytelmä on Kersti Bergrothin Anu ja Mikko, ohjaaja Juha Hurme, joka myös näyttelee mukana.

– Pääsin Juha Hurmeen ohjattavaksi jo useita vuosia sitten. Hän palautti näyttelemiseen hauskuuden ja ilon. Opiskeluaikana tuli puskettua vähän hampaat irvessä, epävarmana siitä, osaako ja kuinka pitäisi tehdä. Juhan lempeä ja humoristinen suhtautuminen valoi itseluottamusta. Opin ajattelemaan teatteria ilon ja huumorin kautta, yksinkertaisesti: tehdään nyt tämä näin.

– Kunnioitan vakavaa pohdiskelua, sitä pitää olla, mutta se ei sulje pois iloa ja huumoria. Olen hyvin kiitollinen siitä, että saan työskennelle Juha Hurmeen kanssa. Olemme käsitelleet Hurmaan kanssa muun muassa elämän ihmeellisyyttä, jota on kaikkialla, ja lopulta siitä tuli kirjallisen loppunäytteeni aihe. Kaikki on ihmettelyn arvoista, kaikessa on valtavasti sävyjä, huumoria on raskaassakin aiheessa.

Elämän ihmeellisyydestä kertoo myös Anu ja Mikko.

– Siinä on toki elämän suuria ja syviä teemoja, mutta samalla lempeyttä ja hauskuutta, halua hakea ratkaisuja. Minä olen näytelmässä Vappo, Anun täti, jonka luo Anu tulee asumaan. Hänen vanhempansa ovat kuolleet, kertoo Pesonen

Kersti Bergrothin 2. lokakuuta 1932 Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty Anu ja Mikko on Juha Hurmeen laatiman tiedotteen mukaan ihana, viisas ja lämmin komedia. Se on Antrean murteella kirjoitettu makeilematon kuvaus kyläyhteisöstä, joka selviää laman aiheuttamista takaiskuista, sekasorrosta ja välirikoista yhteisymmärryksellä ja neuvottelemalla.

Lämpimyys ei tee Anusta ja Mikosta lällää. Näytelmän dialogi jauhaa hervottoman hauskasti, omaperäisesti ja puraisevasti.

Koronan vuoksi kuhunkin esitykseen pääsee vain 45 katsojaa.

Muhasaari 2020

to 2.7. klo 19 ja pe 3.7. klo 14 Anu ja Mikko, Teatteriryhmä Tuomenmarjat, ohj. Juha Hurme

su 5.7. klo 19 ja ke 8.7. klo 14 Anjan lähes erinomainen elämä, Mervi Koskinen, ohj. Kira Boesen

pe 10.7. klo 19 ja la 11.7. klo 14 Kaikki hienot jutut, Suomen Kansallisteatteri, Mari Lehtonen

ke 15.7. klo 19 ja to 16.7. klo 14 Maksim Teljakov: Viikset, Mika Juusela, ohj. Mika Vuorentie

pe 17.7. klo 19 ja la 18.7. klo 14 ja klo 19 Kuin raivo äiti, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Hanna Vahtikari & Marzi Nyman

su 19.7. klo 15 Makkosen Kaisan mansikkakermakakkukahvikonsertti, Kaisa Makkonen ja Maija Teikari

to 23.7. klo 19, pe 24.7. klo 19 ja la 25.7. klo 19 Isoisän olkihattu -konsertti, Matti Muhonen, Lasse Pajunen, Severi Boesen

7.8.-9.8. Nykynukketeatterifestivaali

pe 7.8. klo 19 Ole mun Querelle, TEHDAS Teatteri, Timo Väntsi

la 8.8. klo 13 Kolme iloista pukkia, Mervi Koskinen & Tua Hautamäki

la 8.8. klo 19 Tuntematon leijona, Grus Grus Teatteri, Ishmael Falke

su 9.8. klo 11 Kysymyksiä Karjalasta, Timo Väntsi

su 9.8. klo 15 Poika ja Korppi, Kuninkaallinen nukketeatteri, Antti Kemppainen ja Hannu Räisä

Lisätietoja: muhasaarenteatteri.com

Luetuimmat