Pakko hieraista silmiä: Savonlinnan Taiteiden yö tarjoaa yli 40 kekseliästä, pientä ja suurta tapahtumaa tänään!

Perjantai-ilta on täynnä pieniä, omaperäisiä tapahtumia ympäri keskustaa asunnoista Sulosaareen, teatteriin ja museoon, karjankutsuhuudoista elokuvapiknikiin. Korona-avustus tuo ilmaista iloa kaupunkiin.

Vili Väkeväinen

Marko Ruuskasesta ja Kaapo-ketusta kertova elokuva on osa Elokuvapiknikiä Joel Lehtosen puistossa.
Marko Ruuskasesta ja Kaapo-ketusta kertova elokuva on osa Elokuvapiknikiä Joel Lehtosen puistossa.

Jopas jotakin: aivan valtavasti hauskoja tapahtumia Savonlinnassa, yhtenä iltana!

Perjantaina valtaa Savonlinnan keskustan Taiteiden yö, pitkästä aikaa. Se on osa Syystulet -tapahtumaa, joka tuo iloa kaupunkiin läpi viikonlopun.

– Tarkoitus on ollut, että tehdään pieniä, hauskoja ja ehkä vähän epätavallisia tapahtumia, jotka sopivat korona-aikaan, haetaan ehkä uusi ja yllättäviä esityspaikkoja, kertoo Veera Koivaara, joka on masinoinut ja koonnut Taiteiden yön.

– Tapahtumia on useita yhtä aikaa eri puolilla keskustaa. Varmasti monelle on uusi juttu esimerkiksi vaikka minikonsertti, jossa on 1-3 kuulijaa.

Tällaisen voi kokea Kulttuurikellarissa, jossa Katri Susitaival pitää pienenpieniä gambakonsertteja backstage-tiloissa.

Taiteiden yö syntyi koronan seurauksena. Sen takana on Savonlinnan Seudun Kolomonen, rahoitus on saatu Opetusministeriön korona-paketista.

Veera Koivaara on helsinkiläinen runoilija, joka ei vielä keväällä osannut aavistaakaan, mitä suunniteltu kesä Savonlinnassa toisi mukanaan.

Promokuvat

Savonlinna-kuoron ensimmäinen musiikkivideo esitetään elokuvapiknikin aluksi.
Savonlinna-kuoron ensimmäinen musiikkivideo esitetään elokuvapiknikin aluksi.

– Ihastuin kaupunkiin vuosi sitten, kun pidin kaksi lavarunoesitystä Kulttuurikellarissa. Kerran esimerkiksi tuntematon rouva yleisöstä vei meidät yöuinnille Sulosaareen. Tuli mielikuva, että tämä kaupunki on viihtyisä, vähän mystinen ja hyvä paikka olla.

– Päätin tulla Savonlinnaan tänä kesänä pariksi kuukaudeksi kirjoittamaan. Kuulin Kolomosen hankkeesta ja hain paikkaa. Sain tehtäväksi koota Taiteiden yön.

Opetusministeriön kulttuuriyhdistysten korona-avustuksella on tarkoitus kompensoida kulttuurin ammattilaisten tulonmenetyksiä ja työllistää taiteen ammattilaisia. Savonlinnan Taiteiden yössä esiintyykin suuri joukko ammattilaisia. Kaikki on yleisölle ilmaista.

Veera Koivaaralla oli vähän aikaa tapahtuman kokoamiseen.

– Ohjelmaehdotuksia haettiin avoimella haulla. Otin myös suoraan yhteyttä alueen taideväkeen, taidelaitoksiin ja oppilaitoksiin.

Koivaara myös kävi keskusteluja eri alojen taiteilijoiden kanssa, ja yhdessä hiottiin uudenlaisia tapahtumia epätavallisissa paikoissa.

Promokuvat

Katri Susitaival soittaa vaikka 1-3 hengen yleisölle Kulttuurikellarin bäkkärillä.
Katri Susitaival soittaa vaikka 1-3 hengen yleisölle Kulttuurikellarin bäkkärillä.

Taiteiden yö alkaa perjantaina kello 17 ja jatkuu puolille öin. Tapahtumapaikkoja ovat Melartin-sali, Joel Lehtosen puisto, Taidelukio ja sen piha, Savonlinnan teatteri/Savonlinnasali, Kulttuurikellari, Nälkälinnanmäki, Kahvila Saima, Hospitzin terassi, Pikkukirkko, Lossiranta Lodge, galleria Ilo, Sulosaari ja Olavinkatu 71:n asunto.

– Siellä avautuu Savonlinnan Uusi Taidemuseo -näyttely, jossa aiheena on poikkeustila.

– Keskustan läpi menee myös lehmänkutsuhuutokulkue, johon tulee toivottavasti myös äänekkäitä lehmänkelloja, kertoo Koivaara.

Lehmänkutsuhuutokulkuetta edeltää työpaja, jossa kuka tahansa saa karjankutsuhuudon oppia maineikkaalta MeNaiset-lauluyhtyeeltä. Mukaan tulevat voivat luoda myös oman huutonsa. MeNaiset-yhtyeessä laulavat muun muassa Kerimäeltä kotoisen olevat Sirkka Kosonen ja Eila Hartikainen sekä Sibelius-Akatemian kansanlaulunlehtori Anna-Kaisa Liedes.

– Kerrankin saa huutaa niin paljon kuin jaksaa. Missä muualla se enää on mahdollista, nauraa Koivaara.

Promokuvat

Junnu-musikaalin harjoituksia voi seurata Savonlinnan teatterissa. Junnuna Matti Ruuska.
Junnu-musikaalin harjoituksia voi seurata Savonlinnan teatterissa. Junnuna Matti Ruuska.

Lasten kannattaa mennä Nälkälinnamäelle. Siellä on melkein karhu eli koira, joka leikkii karhua, satutuokioita ja karhuasiaa myös aikuisille: tanssitaiteilija Sonja Elonen johdattaa katsojia Ite karhu - ja Kari Cavenin näyttelyihin luovan liikkeen avulla.

– Uskon, että tällainen liikeimprovisointi tuo ihan uutta näkökulmaa kuvataiteeseen.

Sulosaaressa improvisoi savonlinnalaislähtöinen saksofonisti Joakim Berghäll ja tarinoi ja musisoi Saana Maahitar. Kulttuurikellarissa on ohjelmaa kello 17:stä puolille öin, Pikkukirkossa koetaan erilaisia runoja. Taidelukion galleriassa avautuu Ars Novan vuosinäyttely ja pihalla soittaa Mikael Saastamoinen, Joel Lehtosen puistossa tanssivat breikkaajat, laulaa Savonlinnakuoro ja nähdään kolme elokuvaa elokuvapiknikillä.

Savonlinnan teatteri kutsuu seuraamaan Junnu-musikaalin harjoituksia, ja Saima-kahvilassa voi tutustua Pyhän Olavin vaimoon.

– Nyt on perjantaiksi luvaksi hyvää ilmaa. Jos sataa, on varasuunnitelmat valmiina, sanoo Veera Koivaara.

Promokuvat

Muun muassa Jyri Pitkäsen valokuvia on Savonlnnan Uuden Taidemuseon näyttelyssä.
Muun muassa Jyri Pitkäsen valokuvia on Savonlnnan Uuden Taidemuseon näyttelyssä.

Savonlinnan taiteiden yö

4.9.2020

Olavinkatu 30. Klo 17- Runogeneraattori Polkase mua! Kolkkokollektiivi ja Parkumäen masinistit.

Lossiranta Lodge, Olavinkatu 8: Hele Patjaksen kirjailtuja tuotteita. Vitriini nähtävissä koko päivän, myyntiä klo 10–12 ja 17–20

Joel Lehtosen puisto klo 17, 17.30 ja 18 Katutanssiesitys, Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston E Street -ryhmä.

Klo 20–22 Taiteiden yön kino, elokuvapiknik: Savonlinna-kuoro laulaa aluksi: Ensi-illassa kuoron Rakkauden toiviotie -musiikkivideo. Elokuvat Saari sisälläni, Savonlinnan Parturi sekä Kettu ja Haudankaivaja. Yhteistyössä Kino Pattery, Parikkala

Nälkälinnanmäki, Savonlinnan maakuntamuseo klo 17–21 ITE KARHU -näyttely avautuu, näyttelyihin vapaa pääsy klo 10–21. Koko perheen tapahtuma karhu-teemalla: klo 17. ja 17.45 Valekarhu-Mölli pihalla, klo 17.15 ja klo 18, Karhumainen satutuokio, klo 18.30, 19, 19.30 ja 20 Luovan liikkeen tuokio salissa ja pihalla

Mikko-risteily matkustajasatamasta klo 18–19.30. Pääsyliput 20/10 euroa.

Savonlinnan Taidelukio klo 17–21 Ars Nova ry:n vuosinäyttelyn avajaiset Galleria Eteinen klo 17–21 Perussastamala eli basisti Mikael Saastamoisen soolosähköbassoshow Taikkarin pihalla klo 19–19.50

Kulttuurikellari klo 17–00. Taidevinkkaaja tavattavissa klo 17–23. Klo 17: Retrotytöt. sali, klo 17.30 ja klo 20.: Duo Väliäänet: Muistoja kesästä, ravintola, klo 18.30–20-30 ja 21–22 Työpaja Tahroja – Mari Liimataisen kahdenkeskinen työpaja, klo 18–19 Katri Susitaival: Gamba-vastaanotto, backstage, klo 19.30 Mozartista Beethoveniin, sali, Katja Inkala, viulu ja Liisa Rousti, piano, klo 21–22 JAVAS, sali, viisihenkinen, Itä-Suomesta lähtöisin oleva yhtye, joka ottaa yleisönsä soul-funk ja jazz-klassikoiden energisillä tulkinnoilla, klo 22–22.30 ja 23.15–23.45 Gypsy Rhythm Feat: Yasmin Baltzar, ravintola. Menevää gypsy swingiä.

Kahvila Saima klo 17.30–19 klo 17.30–18.10 Pienoisnäytelmä: Astrid ja Olavi, Olavi Pyhän tuntemattomaksi jääneen vaimon tarina, Susanna Niiranen ja Matti Rautiainen. Klo 18.30: Duo Väliäänet: Muistoja kesästä, Eeva Vesamäki ja Katja Inkala, viulu ja alttoviulu.

Hospitz klo 18–19 Musiikkia puutarhabistrossa: Kamilla Kavala Duo

Sulosaaren laavu Klo 18-18.45 Maahittaren matkassa, Lähtö Sulosaaren laavulta. Saana Pulkkinen: laulu, soitto ja tarinointi. Klo 19, 20 ja 21 Joakim Berghäll SOLO, monen soittimen esitys lähtee tilasta.

Savonlinnan Uusi Taidemuseo Olavinkatu 72, as. 3 klo 19 Poikkeustilan aikana syntynyttä kuva- ja videotaidetta osana Poikkeustila 2020 -hanketta. Tekijät mm. Veera Konsti, Jyri Pitkänen, Lauri Ainala, Ville Tarke. Sami Kukan esitys klo 20.

Savonlinnan Teatteri klo 19–20 Junnu – Sydämeni tänne jää -musiikkinäytelmän avoimet harjoitukset. Ensi-ilta 19.9.

Studio Ilo, Linnankatu 34: Ilontulitus 19–24, Elise Kososen valotaideteos.

Melartin-sali ja tori klo 19–20.30 MeNaiset-lauluyhtye työpaja: Karjankutsuhuudot. Vanhojen kutsujen lisäksi opetellaan Säämingin alueelta kerätty kutsuhuuto ja keksitään uusia. N. klo 21–22 Karjankutsuhuutokulkue torilta, MeNaiset-yhtye tuo karjankutsuhuudot kaupunkiympäristöön.

Pikkukirkko klo 21.30–23.30 runojen yö, klo 21.30 Mietiskelevä runomatka sielunpuihin, Mirja Nylanderin vesj´kansalaista metsäviisausperintöä klo 22.20–23.30 Huolellinen tyttö, lavarunoilijat Veera Milja ja Nihkee Akka esittävät runodialogin surusta, hiljaisuudesta ja erilaisista tytöistä. Tilassa saa liikkua omaan tahtiin.

Promokuvat

Saana Pulkkinen on Maahitar Sulosaaressa.
Saana Pulkkinen on Maahitar Sulosaaressa.

Kolme vinkkiä

1. Elokuvapiknik

Joel Lehtosen puiston ulkoilmakinossa nähdään elokuvat Kettu ja haudankaivaja, Savonlinnan parturi sekä Saari sisälläni. Kettu ja haudankaivaja kertoo Marko Ruuskasesta ja Kaapo-ketusta, Savonlinnan parturi Tane Muhosesta ja Saari sisälläni matkasta Hytermään. Piknik alkaa Savonlinna-kuoron laululla ja kuoron historian ensimmäisellä musiikkivideolla. Puistokinoon voi tuoda oman vilttinsä sekä eväskorinsa ja nauttia elokuvista lehmusten alla pimenevässä syysillassa. Elokuvateatterin puistoon tulee pystyttämään Kino Pattery Parikkalasta, ja yhteistyössä on ollut myös tältä vuodelta peruuntunut Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali.

2. Sulosaaren laavu

Taiteiden yön kävijän kannattaa suunnata myös Sulosaareen, jonka laavulla nähdään Joakim Berghäll SOLO. Muun muassa Ismo Alanko -yhtyeestä ja Helsinki-Cotonou Ensemblestä tuttu Berghäll esiintyy laavulla illan aikana kolme kertaa, ja jokainen esitys syntyy tilanteen ehdoilla, toistumatta enää koskaan uudestaan. Lisäksi Sulosaaren siimeksessä nähdään Saana Pulkkisen mystinen esitys Maahittaren matkassa.

3. Naisten voimaa

Perinnettä ja herkkyyttä koetaan pitkin iltaa. Esimerkiksi MeNaiset-yhtyeen karjankutsutyöpajassa ja sitä seuraavassa kulkueessa saa opitaan huutamaan oikein kovaa, Kulttuurikellarissa voi taiteilija Mari Liimataisen kanssa luoda mustetäpliä ja miettiä itse, mitä ne kertovat. Pikkukirkossa Taiteiden yön viimeistelee tunnelmallinen Runojen yö, jossa nähdään vesj´kansalaista metsäviisausperintöä tarjoileva Mirja Nylanderin Runomatka sielunpuihin sekä Nihkeen akan ja Veera Miljan erilaisia tyttöjä, hiljaisuutta ja surua käsittelevä lavarunoesitys Huolellinen tyttö. Naiskohtalosta kertoo myös Pyhän Olavin vaimon kertomus kahvila Saimassa.

Kommentoidut