Arvio: Savonlinnan Harmony Sistersien hieno stemmalaulu hurmasi Teatterimyllyn hieman epätasaisessa ensi-illassa

Onpa melkoinen laulutrio — Savonlinnan Harmony Sistersien laulua kelpaa kuunnella

Antti Varonen

Lara Nurminen,  Marjo Välimäki ja Maarit Honkanen eli Valtosen sisarukset laulavat hienosti vaativaa kolmiäänistä satsia Harmony sisters -näytelmässä.
Lara Nurminen,  Marjo Välimäki ja Maarit Honkanen eli Valtosen sisarukset laulavat hienosti vaativaa kolmiäänistä satsia Harmony sisters -näytelmässä.


Teatteriarvio: Arto Nieminen: Hymyillen — Harmony Sistersin tarina. Teatterimylly, ensi-ilta Kisalinnan salissa 14.1. Sovitus ja ohjaus: Ritva Söderström, musiikin johto: Pirkko Forssel, pukusuunnittelu: Tanja Nikola, valot ja äänet: Pax Productions. Rooleissa mm. Raija Meklin, Marjo Välimäki, Maarit Honkanen, Lara Nurminen, Helena Repo, Paavo Hakulinen, Ismo Putkonen ym


Harmony Sisters -musikaaliin tarvitaan ennen kaikkea kolme taitavaa, ääniltään yhteensopivaa naislaulajaa, jotka ovat  valmiita tekemään suuren työn laulujen parissa.
Tällainen valloittavasti yhteen laulava harrastajanäyttelijäkolmikko löytyy pienestä Savonlinnasta. Marjo Välimäki, Maarit Honkanen ja Lara Nurminen, näytelmän Maire, Raija ja Vera, ansaitsevat kaikki kiitokset puhtaasta ja tyylikkäästä stemmalaulusta, joka vei kuulijan 30—50-lukujen viihde-estetiikkaan, sen terssilauluun, pehmeisiin glissandoihin ja hempeään, suloiseen tunnelmaan.

Sisarkolmikon koskettava laulu ja kipakat sanailut olivat näytelmän kivijalka. Sisarten eloisia kohtauksia ja suhteiden kehitystä oli ilo seurata.

Paavo Hakulinen on muun muassa sodan murtama mies, joka laulaa kaltaistensa kanssa: Vippaa mulla viitonen.
Paavo Hakulinen on muun muassa sodan murtama mies, joka laulaa kaltaistensa kanssa: Vippaa mulla viitonen.

Lauluja säestää nelihenkinen yhtye (Pirkko Forssell, piano, Pasi Savolainen, basso, Eero Korhonen, kitara, ja Seppo Tiihonen, rummut). Oikeat sistersit lauloivat pehmeäsointisten viihdeorkesterin ja Dallapén säestämänä, nyt oli meno rytmivoittoista.

Sisarten rinnalle nousee Paavo Hakulinen monessa roolissaan ja soolossaan, jopa Olavi Virtana. Useita rooleja oli myös Ismo Putkosella, Tapio Nenosella ja Jorma Kokkosella. Helena Repo tyttöjen äitinä on miellyttävä ja uskottava.


Arto Niemisen näytelmä Ritva Söderströmin sovituksena tarjoilee lyhyitä kuvia sisarusten taipaleelta. Tarinan täydentää muistelijana iäkäs Maire-sisko (Raija Meklin) Amerikasta käsin. Kansan suosikkien elämä ei ole auvoa: miehet pettävät ja vievät rahat, valtionpoliisi uhkaa, välit kiristyvät.

Nieminen on kirjoittanut useita julkkis-musikaaleja. Harmony Sistersin tarina tarjoaa valmiiksi käänteitä ja jännitteitä. Tuhkasta tähtiin -tarina jatkuu sodan loppuun, siitä alkavat selviytyminen ja välien selvittely.

Vuosien läpi mennään vauhdilla. Tekstistä pomppaavat ikävästi muutamat alatyylin machovitsit — ehkä ne ilmentävät aviomiesten matalamielisyyttä. Näytelmän loppupuolen tunnelma muuttuu tuhruiseksi.

Päivi Laukkanen ja Raija Meklin, 80-luvun amerikansuomalaiset, muistelevat Mayran eli Mairen (Meklin) huimaa elämää tyttötrion riveissä.
Päivi Laukkanen ja Raija Meklin, 80-luvun amerikansuomalaiset, muistelevat Mayran eli Mairen (Meklin) huimaa elämää tyttötrion riveissä.


Hymyillen on Teatterinmyllyn historian suurin ja näyttävin produktio. Entisen teatterin tila antaa toimivat puitteet esitykselle, jossa on peräti  44 henkeä, mukaan luettuna tanhuryhmä, joka tuo väriä Mairen jenkkihetkiin.


Kun lavalla on usein paljon väkeä ja toimintaa, jää draama paikoin touhun jalkoihin. Sotilaat, kadunmiehet, saksalaiset, ravintolayleisö ja muu väki täyttävät tarinan, ja moni harrastaja on saanut pieniä rooleja. Ehkä meno selkiytyy esitysten myötä. Tunteikkaat laulut ovat rauhoittavia keitaita.'

Tanja Nikolan suunnittelemat epookkipuvut tarjoavat silmäniloa. Puvustusurakka on ollut mittava.

Lavasteita on vähän, rekvisiitta virtaa lavalle ja pois näyttelijöiden vieminä. Valokuvat  ja videot ovat suuressa roolissa, sotakuville annetaan liikaakin tila, myös Hitlerin Saksan kuvastolle.

Luetuimmat