La Scala on halukas tulemaan Savonlinnaan uudestaankin — ”Ihmisten ystävällisyys oli ainutlaatuista”

Teatro alla Scalan tilauslento vie milanolaiset Savonlinnasta sunnuntaina. Savonlinna ja oopperajuhlat tekivät niin hyvän vaikutukset, että La Scala olisi valmis palaamaan. Kaupunkilaisten lämpö hämmästytti.

Soila Puurtinen

Verdin Rosvot-oopperan kiitoksissa kapellimestari Michele Mariotti heittää ruusun orkesterille. La Scalan Rosvot oli monen mielestä täydellinen esitys.
Verdin Rosvot-oopperan kiitoksissa kapellimestari Michele Mariotti heittää ruusun orkesterille. La Scalan Rosvot oli monen mielestä täydellinen esitys.

Milanon Teatro alla Scalan vierailu Savonlinnan Oopperajuhlilla on kaikilla mittareilla mitattuna menestys. Esitykset oli loppuunmyyty, ja media sekä yleisö ylistivät esityksiä.

Tyytyväinen on myös La Scalan puolelta vierailun järjestelyistä vastannut, Milanosta tavoitettu Andrea Vitalini.

Soila Puurtinen

La Scalan Verdi-gaalassa lauloi  baritoni Leo Nucci, baritonilegenda. Vierellä kapellimestari Michele Mariotti, taustalla La Scalan kuoroa ja orkesteria.
La Scalan Verdi-gaalassa lauloi baritoni Leo Nucci, baritonilegenda. Vierellä kapellimestari Michele Mariotti, taustalla La Scalan kuoroa ja orkesteria.

— Alussa, harjoituspäivinä oli kylmä, ja se hieman pelotti, mutta kun esitykset alkoivat, oli linnassa jo mukavan lämmintä, ja mieliala muuttui täysin. Linna on upea esiintymispaikka.

— Kaikki puhuvat nyt siitä, kuinka lämmin ilmapiiri oli Savonlinnassa ja kuinka hienosti yleisö otti meidät vastaan, eikä vain linnassa. Aivan erityistä oli se, että suomalaiset tulivat kiittämään niin solisteja, soittajia kuin kuorolaisia kadulla, puistoissa ja ravintolassa. Sellaista meille ei tapahdu missään, koska useimmiten esiinnymme suurkaupungeissa, jonne oopperatalon vierailu hukkuu. Savonlinna on pieni ja kaunis kaupunki, ja missään muualla emme ole saaneet niin läheistä yhteyttä yleisöön, tavallisiin kaupunkilaisiin.

Soila Puurtinen

Oopperajuhlat-La Scala-jalkapallo-ottelun kapteenit: trumpetisti Touko Lundell ja kiertuekoordinaattori Andrea Vitalini. Historiallinen ottelu käytiin Kyrönniemen kentällä perjantaina.
Oopperajuhlat-La Scala-jalkapallo-ottelun kapteenit: trumpetisti Touko Lundell ja kiertuekoordinaattori Andrea Vitalini. Historiallinen ottelu käytiin Kyrönniemen kentällä perjantaina.

Vitalinin mukaan oli Savonlinnan vierailu Teatro alla Scalan väelle niin mieluisa, että talo olisi halukas tulemaan Savonlinnaan uudestaan.

— Festivaali on ammattitaitoisesti ja hyvin johduttu, käytännön asiat sujuvat hienosti, ja kaikesta suurkiitos erityisesti Jorma Silvastille.

— Jotain kertoo sekin, kuinka hienosti jo meidän ja oopperajuhlien jalkapalloystävyysottelu oli hoidettu. Se oli paljon näyttävämpi kuin olimme odottaneet, ottelupaikka oli hyvä, ja kuulimme jopa kansallislaulut. Ei haittaa, että hävisimme, vaikka toki sekin oli yllätys, nauraa Vitalini, La Scalan joukkueen kapteeni.

Milanon paidassa pelasi muutamia suomalaisia, kuten Suomen tunnetuin elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen. Hän on työskennellyt paljon Milanossa ja tuli siksi joukkueen vahvistukseksi.

Esitysten talo häikäisi suomalaisyleisön ja -median, ja taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on myös tyytyväinen.

— Tämä vierailu viimeistään näytti, että Savonlinnan Oopperajuhlat kuuluu maailman suurten musiikkijuhlien joukkoon ja että meillä Savonlinnassa on tietoa ja taitoa toteuttaa myös näin korkealuokkaiset vierailut, sanoo Silvasti.

— Myös vieraamme olivat tyytyväisiä vierailun kulkuun. Paras todiste siitä on se, että Scalan edustajat ehdottivat ennen lähtöään mahdollista uutta vierailua Savonlinnaan tulevina vuosina.

Silvastin mukaan tehtiin Savonlinnassa nyt Suomen oopperataiteen historiaa.

— Nyt toteutui asia, jota ei ehkä ole edes uskallettu unelmoida. Pitääkin ajatella suuresti ja unelmoida suuria asioita, niin niistä tulee tottakin. Tämä pätee erityisesti Savonlinnan Oopperajuhlilla, ja tämän neuvon annan myös seuraajilleni. Ilman suuria ajatuksia ei mikään suuri asia toteudu.

— Kokemus on osoittanut, että myös sponsorit haluavat olla mukana tukemassa suuria ja näyttäviä hankkeita, muistuttaa Silvasti.

La Scalan tulon Savonlinnaan mahdollisti varsinkin Jane ja Aatos Erkon Säätiön noin 1,1 miljoonan euron tuki. Koko vierailu maksoi yli 2 miljoonaa euroa.

— Säätiön hallitukseen teki vaikutuksen oopperajuhlien rohkeus ja vankka ammattitaito tämän hankkeen toteuttamisessa ja sen käynnistämisessä, kertoo säätiön asiamies Marja Leskinen.

— Tämän tyyppinen toiminta on juuri sitä, mihin säätiön perustajat, Jane ja Aatos Erkko ovat halunneet antaa tukeaan. Peruslauseen mukaisesti Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee korkeatasoista, kansainvälistä tutkimusta sekä taidetta ja kulttuuria. Kaikki perustuu näiden taiteen ja tieteen tukijoiden anteliaisuuteen.

Jane ja Aatos Erkon säätiö jakaa vuodessa 30 miljoonaa euroa tukeakseen suomalaista taidetta ja tiedettä. Tieteen osuus on suurempi kuin taiteen. Säätiö tukee usein juuri suuria projekteja.

— Säätiön edustajia vieraili La Scalan esityksissä, ja kokemus oli todella hienoa. Olimme iloisia siitä, että säätiö saattoi olla mukana tukemassa näin hienoa, historiallista projektia. La Scala oli maineensa veroinen, sanoo Leskinen.

Milanon Teatro alla Scala vieraili Savonlinnan oopperajuhlilla viime viikolla. Mukana oli noin 230 oopperan tekijää. La Scala esitti Olavinlinnassa kolme kertaa Verdin Rosvot-oopperan ja piti Verdi-gaalakonsertin. Kyseessä oli maailmankuulun oopperatalon ensimmäinen vierailu Suomessa ja toinen vierailu Skandinaaviassa.