Katso video: Arkkiatri Risto Pelkonen kertoo ITE-taiteestaan Luston avajaisissa

Arkkiatri Risto Pelkonen on myös ITE-taiteilija, tällä videolla hän kertoo Tuohelan kylästä ja sen kaarnahahmoista, joita on veistänyt vuosien mittaan Ritosaaren mökillä.

Luston ITE puusta -näyttelyn yllättävin taiteilija on arkkiatri Risto Pelkonen (s.1931 Iisalmi).

Arkkiatri on korkein Suomessa lääkärille myönnettävä arvonimi. Tasavallan presidentti myöntää sen, ja Suomessa voi olla vain yksi arkkiatri kerrallaan. Risto Pelkonen on ollut arkkiatri vuodesta 1995.

Hänelle on myönnetty myös professorin arvonimi.

Arkkiatri on viettänyt kesänsä vuodesta 1957, avioitumisestaan saakka, Savonlinnan Ritosaaressa, jossa hän alkoi veistää kaarnafiguureista lapsenlapsiensa viihteeksi.

Ritosaaren mökki tuli Pelkosen perheeseen vaimon, Riitta os. Taivaisen kautta.

Vuosien mittaan syntyi kaarnafiguureista Tuohelan kylä, jossa on kymmeniä kaarna-asukkaita ja niillä kaikille monikerroksiset elämäntarinat.

— Tuohelan asukkaiden tarinat syntyvät samalla, kun veistän hahmoja. Kylä on onnellinen 50-luvun kylä. Tarinat pulppuavat mieleen itsestään. Jokaisella hahmolla on perhe, suku, luonne ja elämäntarina sekä oma paikkansa Tuohelan elämässä, kertoo Pelkonen.

Tuohelan asukkaista ja heidän tarinoistaan on julkaistu kirja, joka on loppuunmyyty.


Luston ITE puusta -näyttely on avoinna 6.1.2019 saakka. Esillä on 17 eteläsavolaisen ITE-taiteilijan töitä. Pelkonen on ainoa kesäeteläsavolainen.