Savonlinna-kvartetti ja mestaripianisti esittävät kahden tunnetuimpiin kuuluvan saksalaissäveltäjän teoksia pianolle ja kvartetille — Ukrainassa syntynyt ja Puumalassa asuva Vjatseslav Novikov konsertoi enää harvakseltaan

Bach & Schubert -konsertti on musiikkiopiston Melartin-salissa keskiviikkona 16. lokakuuta kello 19.

Savonlinnan Orkesteriyhdistys ry

konsertin ohjelmassa on kahden tunnetuimpiin kuuluvan saksalaissäveltäjän teoksia pianolle ja kvartetille, erikseen ja yhdessä.
konsertin ohjelmassa on kahden tunnetuimpiin kuuluvan saksalaissäveltäjän teoksia pianolle ja kvartetille, erikseen ja yhdessä.

Savonlinna-kvartetti esiintyy Savonlinnan Melartin-salissa ukrainalaissyntyisen mestaripianisti Vjatseslav Novikovin kanssa. Bach & Schubert -konsertin ohjelmassa on kahden tunnetuimpiin kuuluvan saksalaissäveltäjän teoksia pianolle ja kvartetille, erikseen ja yhdessä.

Vjatseslav Novikov on syntynyt Harkovissa, Ukrainassa. Hän opiskeli ja suoritti loppututkinnon legendaarisen Vsevolod Topilinin johdolla, joka oli kuuluisan Moskovan konservatorion Heinrich Neuhausin oppilas. Uransa Novikov aloitti Kiovan filharmonisen orkesterin solistina. Kamarimusiikkia hän soitti perustamassaan Kiova-triossa sekä toimi monien huippuvokalistien ja instrumentalistien pianistina.

Vuonna 1989 Novikov muutti Suomeen. Uuden vaiheen hänen konserttiurallaan käynnisti esiintyminen Kuhmon Kamarimusiikissa 1994, jolloin musiikkikriitikko Seppo Heikinheimo nosti Novikovin maailman johtavien venäläispianistien kärkeen. Moskovalaista soittotyyliä edustava Novikov tunnetaan erityisesti Schubertin pianosonaattien loistavana tulkitsijana, ja häntä pidetään tasoltaan pianisti Radu Lupun veroisena. Klassisen musiikin ohella jazz on ollut Novikoville tärkeää.

Novikov on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Brasiliassa. Hän on esiintynyt useasti Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla, Tammisaaren kesäkonserteissa 2005, 2009 ja 2010 sekä Helsingissä Springlight Chamber Music festivaaleilla 2009–2013. Nykyään Novikov konsertoi harvakseltaan ulkomailla ja kotikylässään Puumalassa.

Savonlinna-kvartetti on vuonna 1993 perustettu, Savonlinnan Orkesteriyhdistys ry:n ylläpitämä ammattijousikvartetti, joka konsertoi ympärivuotisesti Savonlinnan seudulla ja ympäristökunnissa. Kvartetin jäsenet toimivat konserttityönsä lisäksi äänenjohtajina Savonlinnan Orkesterissa sekä tuntiopettajina Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa.

Savonlinna-kvartetti on kantaesittänyt useita sille sävellettyjä teoksia ja äänittänyt kaksi cd-levyä (Ippolitov-Ivanov & Raitio 2000; Rahmaninov & Sallinen 2011). Orkesterin konsertit ja tilausesiintymiset mukaan lukien esiintymisiä on vuosittain noin 60–70. Savonlinna-kvartetti on tehnyt konserttivierailuja lukuisten Suomen kaupunkien lisäksi Pietariin ja Petroskoihin Venäjällä sekä Espanjan Torreviejaan.

Viulisti Andrei Nikulin on valmistunut Moskovan Tshaikovski-konservatoriosta. Opintojensa jälkeen hän teki pitkän uran moskovalaisessa Venäjän kansallisessa sinfoniaorkesterissa. Hän soittaa muun muassa usealla orkesterin Deutsche Grammophon -levymerkille tallentamalla cd-levyllä. Savonlinna-kvartetin I viulistiksi Nikulin tuli vuonna 2003.

Maria Sidorkina suoritti viuludiplomin Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa ja toimi sittemmin Moskovan radio- ja televisio-orkesterin, Kulttuuriministeriön orkesterin ja Tampereen kaupunginorkesterin viulistina. Sidorkina aloitti Savonlinna-kvartetissa II viulistina vuonna 1993.

Katja Inkala on opiskellut alttoviulunsoittoa Savonlinnan musiikkiopistossa, Helsingin konservatoriossa ja Turun musiikkiakatemiassa. Hän suoritti alttoviulun A-tutkinnon erinomaisella arvosanalla vuonna 2007. Katja Inkala on työskennellyt steinerpedagogisen taideoppilaitoksen viulunsoitonopettajana vuosina 2000-2012 ja toiminut lisäksi freelance-muusikkona eri orkestereissa ja kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän on muun muassa kamariorkesteri La Tempestan jäsen vuodesta 1997.

Lauri Kärrylä opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Tuomas Ylisen ja Raimo Sariolan johdolla sekä Saksassa Detmoldin musiikkikorkeakoulussa prof. Alexander Gebertin luokalla. Hän on työskennellyt muun muassa Pori Sinfoniettassa, Meri-Lapin jousikvartetissa ja ollut mukana Baltic Sea Philharmonicin kiertueilla useissa Euroopan maissa.

Bach & Schubert keskiviikkona 16.10. Melartin-salissa Savonlinna kello 19.

Uusimmat uutiset