Miten hyödyntää Savonlinnan rikasta kulttuuriperintöä tehokkaammin matkailussa? – Tätä selvitetään laajassa yhteistyöhankkeessa

Kulttuuriperinnön alalla toimivien kannattaa olla yhteydessä hankkeen henkilöstöön.

Soila Puurtinen

Elokuun alussa alkaneessa hankkeessa kiinnitetään huomiota Savonlinnan seudun kulttuuriperintöön, eläviin perinteisiin, tarinoihin ja paikalliseen elämäntapaan.
Elokuun alussa alkaneessa hankkeessa kiinnitetään huomiota Savonlinnan seudun kulttuuriperintöön, eläviin perinteisiin, tarinoihin ja paikalliseen elämäntapaan.

Savonlinnassa etsitään keinoja, miten edistää matkailua kulttuuriperinnön ja historian, paikallisen omaleimaisuuden avulla.

Olavinlinnaa, Punkaharjua ja oopperajuhlia vähemmälle huomiolle Savonlinnan seudulla ovat jääneet muu rikas kulttuuriperintö ja elävät perinteet, joita voitaisiin tuoda paremmin esille ja tuotteistaa vierailijoille.

Esimerkkejä ovat historiaa elävöittävät tapahtumat, vanhat kylät, Savonlinnan seudun historiallinen perintö yleensä, teollinen historia sekä tarinat ja paikallinen elämäntapa.

Elokuun alussa viime vuonna Savonlinnassa käynnistynyt Local Flavours -hanke auttaa matkailuyrityksiä, kyläyhdistyksiä ja matkailumarkkinointia kehittämään yhteistyötään, etsimään keinoja vetovoiman lisäämisessä ja tuotteistamaan kulttuuriperintöä.

Lisäksi hankkeessa haetaan hyviksi todettuja ratkaisumalleja usean Euroopan alueen kesken.

– Mielenkiintoiset hankekumppanit ovat Vittorio Veneto (Italia), Harghita (Romania), ‘s-Hertogenbosch (Alankomaat), Kehitysinstituutti iASK (Unkari), Waterford (Irlanti), Riian alue (Latvia) sekä asiantuntijoina Bolognan yliopisto ja matkailun tutkimuslaitos Kroatiasta, projektipäällikkö Susanna Peura Savonlinnan Hankekehitys Oy:stä kertoo tiedotteessaan.

– Löydetyt hyvät käytännöt pyritään suoraan siirtämään käyttöön käynnissä olevissa kehittämishankkeissa sekä tulevissa UNESCOn maailmanperintöhankkeessa ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeessa.

Peuran mukaan kaksivuotinen hanke liittyy hyvien käytäntöjen siirron kautta myös maakuntastrategiaan, rahoitusohjelmiin ja ratkaisuja toteuttavien EU-hankkeiden valmisteluun.

– Koronan takia olemme joutuneet etenemään pienin askelin ja muuttamaan toimintaa, mutta nyt kun koronarajoituksia ei enää ole, pystymme tekemään paremmin yhteistyötä myös sidosryhmien kanssa, Peura kertoo.

Local Flavours -hankkeen toteutusaika on 1.8.2019–31.7.2021. Hankkeen rahoitus tulee Interreg Europe -ohjelmasta, ja sen toteuttaa Savonlinnassa Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Kulttuuriperinnön alalla toimivat pääsevät mukaan yhteistyöhön olemalla suoraan yhteydessä hankkeen henkilöstöön.

Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä ja täältä.

Juttua korjattu 3.8.2020 klo 13: Hanke on käynnistynyt jo elokuussa 2019, mutta se on käynnistynyt hitaasti koronan tuomien rajoitusten takia.

Uusimmat uutiset