Sibeliuksen herkkä pianomusiikki soi Savonlinnassa

Pianovelho Janne Mertanen konsertoi Sibelius-ohjelmalla Savonlinna-kvartetin kanssa keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Imatralla.

Soila Puurtinen

Janne Mertaselta on juuri ilmestynyt viiden cd-levyn Sibelius-sarja. Hän tuntee Sibeliuksen pianomusiikin läpikotaisin.

Herkkä, intiimi, hienosyinen, valoisa, mietiskelevä. Pianosäveltäjä-Sibelius on ihan muuta kuin suurten järkäleitten sinfoniatakoja.

Tämän tietää ehkä parhaiten maailmassa pianotaiteilija Janne Mertanen, jonka elämä on ollut viimeisen vuoden yhtä Sibeliusta: tässä kuussa ilmestyy Sony Classicalilta Mertasen soittamana viiden cd-levyn verran Sibeliuksen pianoteoksia.

Mertanen viettää tämän viikon Savonlinna-kvartetin (Andrei Nikulin ja Maria Sidorkina, viulu, Katja Inkala, alttoviulu, ja Ilkka Vesioja, sello) kanssa. Keskiviikkona on konsertti Savonlinnassa, torstaina Imatralla.

Mestari yllätti:

– En itsekään tiennyt aikaisemmin, että Sibeliuksen pianotuotanto on niin laaja. Sinfonioiden takomiseen meni pitkä aika, vuosia. Suuren sävellystyön aikana hän teki pienempiä kappaleita, kuten juuri näitä pianoteoksia.

– Taustalla oli myös talous. Pianokappaleista sai kustantajalta voita leivälle. Kaikki Sibeliuksen pianokappaleet on painettu. Menot olivat suuret, ja rahaa tuli vain säveltämällä.

Soitetuimpia ovat Puu-sarjan Koivu tai Kuusi.

– Koko Puu-sarja on suosittua jo musiikkiopistotasolla. Senkin osat ovat kuvailevia ja herkkiä, ne vaativat jo syvällistä musiikillista ajattelua.

Se, että pianosäveltäjä-Sibelius ei juurikaan loista konserttiohjelmissa, johtuu Mertasen arvion mukaan siitä, että ne eivät ole virtuoottisia.

– Nuoret pianistit haluavat soittaa virtuoosikappaleita, joilla voivat näyttää taituruutensa. Sibeliuksen pianokappaleet eivät ole sankarillisia virtuoosikappaleita, vaan herkkiä kuvia.

Konsertin aluksi Mertanen soittaa Kuusi impromptua pianolle op. 5. Sitä seuraa Loviisa-trio, jonka innoittajana oli Sibeliuksen lapsuuden kesänviettopaikka. Toisen puoliajan täyttää pianokvintetto, jonka Sibelius sävelsi Berliinissä opiskeluvuosinaan 1889–90.

– Koko konsertin ohjelmasta kuulee, että asialla on nuori säveltäjä. Musiikki on intomielistä, valoisaa ja jotenkin suoraa.


Sibelius-konsertti: Melartin-sali Savonlinna ke 14.10. klo 19. Sibelius-konsertti ja to 15.10. klo 19. Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali, Imatra. Järj. Savonlinnan orkesteriyhdistys.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa