"Ruokavalion muutos toi itsevarmuutta ja luovuutta" — Sopraano Päivi Pylvänäinen uskaltaa nyt toteuttaa unelmansa, vaikka vastassa olisi graniittimuuri, tästä kertoo Lähellä-konsertti

Päivi Pylvänäinen tietää nyt, että omia unelmia ei toteuta kukaan muu kuin hän itse. Nyt aika on kypsä näiden laulujen esittämiseen. Lähellä-konsertti kertoo sopraanon taipaleesta.

Sopraano Päivi Pylvänäinen paljastaa Lähellä-konsertissaan myös säveltäjäminänsä. Mukana paras ystävä, aviomies Kalle Pylvänäinen sekä pianisti-multitalentti Maija Teikari. Lähellä kertoooman voiman löytämisestä ja naisen arjesta musiikin keinoin.
Sopraano Päivi Pylvänäinen paljastaa Lähellä-konsertissaan myös säveltäjäminänsä. Mukana paras ystävä, aviomies Kalle Pylvänäinen sekä pianisti-multitalentti Maija Teikari. Lähellä kertoooman voiman löytämisestä ja naisen arjesta musiikin keinoin.

Olen säveltänyt jo pitkään, tehnyt tekstejäkin, mutta vasta viime aikoina on löytynyt sellainen itsevarmuus ja usko itseäni kohtaan, että haluan esittää omaa tuotantoani.

Sopraano Päivi Pylvänäinen esittelee lauantain Lähellä-konsertissa Kulttuurikellarissa itsestään uuden puolen: säveltäjä-sanoittaja Päivin.

Kukaan muu ei toteuta omia unelmiani kuin minä itse. Päivi Pylvänäinen

— Ensimmäiset laulut sävelsin jo 2003 opiskellessani Tampereella. Sävellysintoon vaikutti alussa elämäntilanne: suhde oli loppunut ja olin hyvin onneton. Sitä tuskaa sain purettua säveltämällä ja tekemällä tekstejä.

Nuorena Savonlinnan taidelukiolaisena ei Pylvänäiselle tullut mieleenkään tehdä itse musiikkia.

— Ei ollut itsevarmuutta eikä ajatustakaan muusta kuin esittämisestä.

Viime kesänä Soroptimisti-päivällisillä Pylvänäinen uskaltautui viimein esittämään oman laulunsa. Yleisö kuunteli kyynelsilmin.

— Moni tuli sanomaan, että tee lisää, tätä haluan kuulla.

— Ehkä elämä on tuonut kokemuksia ja sitä, että on oikeasti jotain annettavaa. Ikä antaa viisautta ja kokemuksia, on suuria iloja ja suruja, rakkautta, äitiyttä, oman vahvuuden löytämistä, ajan rajallisuutta ja ihan arjen huumoria. Mutta on mukana myös yksinäisyyttä. Niistä syntyy lauluja.

Ratkaiseva itsevarmuus löytyi, kun Pylvänäinen löysi itselleen sopivan tavan syödä, ketogeenisen ruokavalion.

— Minulla on yksi laulu nimeltä En laihdu. Näin oli monta vuotta. Olin sokerikoukussa enkä tuntenut olevani kotona vartalossani. Yritin laihduttaa, mutten onnistunut. Nyt olen saanut painon putoamaan, ja samalla on tullut energiaa ja voimaa, ja näkee asiat uudessa valossa.

— Laulajalle on suhde omaan fysiikkaan tärkeä. Nyt olen kotona omassa ruumiissani, ja se on vapauttanut sekä laulua ja näyttelemistä että kaikkea luovuutta. Jotenkin ottaa itsensä ja unelmansa enemmän tosissaan eikä vähättele niitä. Viime kesänä Olavinlinnan lavalla tuli myös selväksi, kuinka valtavan tärkeää laulu on minulle. Se on enemmän kuin osa minua.

Pylvänäinen ymmärtää nyt, että taiteilijan on oltava vahva ja täysin härkäpäinen.

— Kukaan muu ei toteuta omia unelmiani kuin minä itse. Pitää painaa vain eteenpäin, suoraan kiviseinääkin, tehdä se, minkä tuntee oikeaksi eikä peräytyä ensimmäisestä vastoinkäymisestä.

Lähellä-konsertissa kuullaan myös esimerkiksi Merikannon ja Straussin sävelmiä. Pianistina on Maija Teikari ja viulusooloja esittää Mariorvokki Marangi. Yllätyksenä nähdään pianisti-multitalentti Maija Teikarin tekemä video Pylvänäis-perheen elämästä. Lavallakin on mukana aviomies Kalle Pylvänäinen.

— Ymmärtääkseni olen tietty miehinen vastavoima tässä tarinassa. Laulan myös yksin ja Päivin kanssa, kertoo Kalle Pylvänäinen.

Lähellä. La 21. 9. klo 16. Savonlinnan Kulttuurikellari. Päivi Pylvänäinen, Maija Teikari ja Kalle Pylvänäinen sekä Mariorvokki Marangi. Konsertti sopraanon elämästä laulujen muodossa.