Elokuvateatteriin pääsee taas pian Savonlinnassa– Taiteen kesäsarja käynnistyy La Bohemella

Elokuvateatteri Killan taidesarjassa tarjoillaan oopperaa, Monet'n lumpeita ja taiteilijoiden henkilökuvia

Lähde: Taiteen kesäsarja-tiedote

Taiteen kesäsarjassa elokuvateatteri Killassa nähdään ensimmäisenä oopperatallenne La Boheme.
Taiteen kesäsarjassa elokuvateatteri Killassa nähdään ensimmäisenä oopperatallenne La Boheme.

Savon Kinojen elokuvateatterit avautuvat jälleen keskiviikkona 24.kesäkuuta. Savonlinnassa teattereita on kaksi: Killa ja Kuvalinna.

Elokuvateatteri Killan valkokankaalla nähdään paitsi normaalin ohjelmiston elokuvia myös kesätaidesarjan elämyksiä. Viitenä peräkkäisenä torstaina nähtävä taidesarja sisältää kaksi oopperaa, taidenäyttelyjä ja taiteilijoiden henkilökuvia.

Sarjan aloittaa 9. heinäkuuta Puccinin ooppera La Bohème, joka on tallenne Opera Australian esityksestä Sydneyn sataman ulkoilmanäyttämöltä. Talvisen Pariisin karua taiteilijaelämää lämmittää Rodolfon ja Mimin hehkuva ajaton rakkaustarina.

Kotimaista taidetta sarjassa edustaa Antti J. Jokisen ohjaama elokuva Helene. Elokuva avaa taiteilija Helene Schjerfbeckin elämäntarinaa, taidetta ja ihmissuhteita. Helene-esityksen alussa esitetään dokumentti Ateneumin viimetalvisesta Helene Schjerfbeck -näyttelystä intendentti Anna-Maria von Bonsdorffin opastuksella.

Helenen tarinan jälkeen palataan oopperan maailmaan ja Milanon maineikkaaseen La Scala -oopperataloon Rossinin Varastelevan harakan matkassa. Milanolaiset vierailivat viime vuonna Savonlinnan oopperajuhlilla, ja nyt on mahdollisuus nähdä heidän esityksensä omalla kotiareenallaan.

Ranskalaisen impressionistin, Claude Monet’n tunnetuimpiin maalauksiin päästään tutustumaan taidedokumentissa Monet’n lumpeet, joka vie mukanaan vierailemaan useaan taidemuseoon Ranskassa sekä taiteilijan kotitaloon ja inspiraation lähteenä toimineeseen puutarhaan Givernyssä.

Taidesarjan päättää 6. elokuuta henkilödokumentti maailmankuulusta oopperalaulajasta, Luciano Pavarottista. Taidesarjan järjestäjien mukaan Ron Howardin ohjaama kiitetty dokumenttielokuva Pavarotti tuo katsojan eteen lämmöllä kerrotun tarinan palvotun oopperataiteilijan urasta ja elämästä.

Lähde: Taiteen kesäsarja-tiedote

Helen Shjerfbeckin elämästä ja taiteesta kertova Helene nähdään torstaina 16.7.2020
Helen Shjerfbeckin elämästä ja taiteesta kertova Helene nähdään torstaina 16.7.2020

Taiteen kesäsarjan esitykset elokuvateatteri Killassa:

Torstaina 9.7.2020 kello 18.00 Puccini: La Bòheme (Handa Opera at Sydney harbour) .

Sydneyn sataman veden päälle rakennetulta ulkoilmanäyttämöltä on tuotu elokuvateattereihin eräs maailman mahtavimmista oopperaesityksistä. La Bohème vie yleisönsä keskelle rakkautta, iloa ja suurta menetystä Puccinin rakastetun klassikon aalloin. Ajaton musiikki paisuu rakkauden voimasta, nousee korkeuksiin onnen siivin, särkyy mustasukkaisuuden raivosta ja vuodattaa sydänsurun kyyneleet, jotka eivät koskaan kuivu. Sydneyn satama muuntautuu talviseksi Pariisiksi Opera Australian kimaltavassa tuotannossa, joka ei unohdu milloinkaan. Rooleissa Iulia Maria Dan, Ho-Yoon Chung, Julie Lea Goodwin, Samuel Dundas, Richard Anderson, Christopher Hillier, John Bolton Wood. Laulettu italiaksi, tekstitetty suomeksi. Esityksen alustaa Riitta-Leena Lempinen-Vesa.

Torstaina 16.7. kello 18.00 Jokinen: Helene sekä dokumentti Helene Schjerfbeck-näyttelystä Ateneumissa

Antti J. Jokisen ohjaama vahvatunnelmainen draama kertoo taiteilija Helene Schjerfbeckistä ja hänen suhteestaan taidemaalari-kriitikko Einar Reuteriin, äitiinsä, taiteeseensa ja taidepiirien odotuksiin ja rooleihin. Nimiroolin Rakel Liehun romaaniin pohjautuvassa elokuvassa tekee Laura Birn.

Helene-elokuvan alussa esitetään 15 minuuttia kestävä dokumentti Maailmalta itseni löysin, jossa Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff kertoo Helenestä ja Ateneumin huippusuositusta Schjerfbeck -näyttelystä. Dokumentti syventää elokuvakokemusta ja tarjoaa katselmuksen näyttelyyn, joka on kerännyt huippumäärän kävijöitä Ateneumissa.

Torstaina 23.7. to klo 18.00 Rossini: Varasteleva harakka (Teatro alla Scala)

Tragikoominen ooppera kertoo Ninetasta, nuoresta palvelijattaresta, joka tulee aiheettomasti syytetyksi varkaudesta. Itse ooppera on harvoin esitetty, mutta sen suurenmoinen alkusoitto on yksi maailman suosituimmista orkesterikappaleista. Kapellimestarina eläväisessä oopperassa toimii Rossini-spesialisti Riccardo Chailly.

Rooleissa muun muassa: Rosa Feola, Serena Malfi, Teresa Iervlolino, Paolo Bordogna, Edgardo Rocha ja Alex Esposito. Ooppera on tekstitetty suomeksi.

Torstaina 30.7. kello 18.00 Monet'n lumpeet

Ainutlaatuinen taidedokumentti Monet’n lumpeet vie katsojat neljään museoon ja esittelee Claude Monet’n mestariteokset kiehtovalla tavalla. Maailman kuuluisimman impressionistin, Claude Monet'n ja hänen kuuluisiin Lumpeet-sarjan teoksiinsa pääsee tutustumaan Pariisin Musée de l'Orangeriessa, Musée Marmottan Monet’ssa ja Musée d'Orsayssa sekä Givernyssa. Esitys on tekstitetty suomeksi.

Torstaina 6.8. kello 18.00 Howard: Pavarotti

Dokumentti Pavarotti kertoo yhden aikakautemme kuuluisimman oopperataiteilijan ja musiikillisen legendan elämästä, urasta ja hänen musiikillisesta perinnöstään. Huipputenori Pavarotti oli poikkeuksellinen yhdistelmä persoonallisuutta, neroutta ja julkisuutta ja hänellä oli aivan ainutlaatuinen kyky tuoda ooppera viihteellisesti lähemmäksi kaikkia musiikin ystäviä. Elokuvassa nähdään harvinaisia haastatteluja hänen perheensä ja kollegoidensa kanssa sekä ennennäkemätöntä musiikillista materiaalia. Tämän merkittävän musiikin jättiläisen tarinan on ohjannut Oscar®-palkittu ohjaaja Ron Howard. Dokumentti on tekstitetty suomeksi.

Lähde: Taiteen kesäsarja-tiedote

Ron Howardin dokumentti huipputenori Luciano Pavarottista päättää 6.8. Killan taiteen kesäsarjan.
Ron Howardin dokumentti huipputenori Luciano Pavarottista päättää 6.8. Killan taiteen kesäsarjan.

Liput www.savonkinot.fi 17.6. lähtien. Elokuvasarjaliput ja yritysliput eivät käy maksuvälineenä ooppera- ja Monet'n lumpeet- esityksiin.

Elokuvateattereiden lippujen voimassaoloa pidennetään

Savon Kinot tiedottaa sivuillaan, että ensimmäisten elokuvaviikkojen ohjelmistossa tullaan näkemään muun muassa alkuvuoden ensi-iltoja, joiden esityskausi jouduttiin keskeyttämään teattereiden sulkeuduttua maaliskuussa. Tarkempi ohjelmisto julkaistaan 17.kesäkuuta.

Elokuvaesityksiin otetaan normaalia vähemmän katsojia, jotta turvavälit pysyvät tarpeeksi isoina. Esityksiin myydään toistaiseksi vain numeroimattomia paikkoja.

Sarja-, lahja-, yritys- ja herkkuliput sekä lahjakortit, joiden voimassaoloaika päättyy ajalla 17.3.2020 - 22.9.2020, saavat viiden kuukauden pidemmän voimassaoloajan. Voimassaoloajan pidennys tulee lippuihin automaattisesti eikä vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Savon Kinot vinkkaavat sivuillaan, että miikäli lippu on lämpöpaperille tulostettu, kannattaa siitä ottaa kuva siltä varalta, että lipun teksti haalenee.