Laxman-seminaarissa teemana myös Japani — Eric Laxman syntyi Savonlinnassa, mutta teki pääasiallisen elämäntyönsä Siperiassa

Maanantaina pidetään kaikille avoin Laxman-seminaari, jossa kerrotaan 1700-luvun Savonlinnan suuresta pojasta ja suvun Japani-yhteyksistä ja paljastetaan muotokuva, paikalla myös Japanin suurlähettiläs.

Japanilainen piirros Adam Erikinpoika Laxmanista, joka yritti 1700-luvulla luoda Venäjän ja Japanin kauppasuhteita ja vieraili suljetussa maassa. Maanantaina on avoin Laxman-semininaari Savonlinnan kaupungintalolla.
Japanilainen piirros Adam Erikinpoika Laxmanista, joka yritti 1700-luvulla luoda Venäjän ja Japanin kauppasuhteita ja vieraili suljetussa maassa. Maanantaina on avoin Laxman-semininaari Savonlinnan kaupungintalolla.

Maanantaina on kaikelle yleisölle tarjolla sekä juhlava hetki että mielenkiintoinen, Savonlinnan historiaan liittyvä seminaari.

Tapahtuman teema on Eric Laxman (1737—1796), Savonlinnassa syntynyt tutkimusmatkailija, luonnontieteilijä ja pappi, Venäjän Akatemian jäsen, joka teki pääasiallisen elämäntyönsä Siperiassa.

Tapahtuma alkaa kello 11.30 Eric Laxmanin muotokuvan paljastuksella kaupunginvaltuuston istuntosalissa, kaupungintalon vanhan osan kolmannessa kerroksessa. Muotokuvan paljastaa kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Paikalla on myös Japanin suurlähettiläs Takashi Murata. Taustalla on Laxman-suvun ja Japanin yhteydet 1700-luvulla: Siperiassa asunut Eric Laxman auttoi haaksirikkoutuneita japanilaisia merimiehiä, ja hänen poikansa Adam Erikovitš Laxman (1766—1806) auttoi heidät takaisin Japaniin ja yritti samalla avata venäläisille ensimmäisen kauppatien suljettuun Japaniin.

Laxmanin toiminta Japanissa on nyt poikinut sen, että Suzukan kaupungista suunnitellaan Savonlinnan ystävyyskaupunkia. Maanantain tilaisuudessa Chieko Okabe-Silvasti kertoo oman sukunsa yhteyksistä Laxmaniin. Luvassa on myös musiikkia.

Muotokuvan paljastusta seuraa Laxman-seminaari, jossa psykologi Juhani Heiska ja dosentti Osmo Pekonen kertovat Ericin nuoruudesta Savonlinnassa ja Rantasalmen triviaalikoulusta, hänen tieteellisestä työstään ja tutkimusmatkoistaan Siperiassa.

Lisäksi Kansallismuseon tutkimusjohtaja Päivi Happonen puhuu Japanin ja Suomen historiallisista yhteyksistä 1700-luvulla.

Laxman-seminaari ja muotokuvan paljastus 18.11. klo 11.30 kaupunginvaltuuston istuntosalissa, vanha kaupungintalo 3 kr. Vapaa pääsy, järj. Savonlinnan tiedeseura.

Korjattu 19.11.2019 Suzukan nimi.