Evakkoelämää näyttämöllä: Linnalan esitys muuntui luontevasti savonlinnalaisia koskettavaksi

Linnalan teatterin ilta- ja lauluryhmän esitys höystettiin ohjaajan mukaan moni-ilmeiseksi sota-ajan valokuvilla ja lauluilla.

Tuija Pauhu

Linnalan teatterin ilta- ja lauluryhmän teatteriesitys Korvikekahvia 
paperinarukengissä veti keskiviikkona täyden katsomon yleisöä. Esitys 
nähdään vielä yhden kerran.
Linnalan teatterin ilta- ja lauluryhmän teatteriesitys Korvikekahvia paperinarukengissä veti keskiviikkona täyden katsomon yleisöä. Esitys nähdään vielä yhden kerran.

Savonlinnan Linnalan opiston aulaan alkaa jo hyvissä ajoin ennen Linnalan teatterin ilta- ja lauluryhmän teatteriesitystä kokoontua porukkaa.

Helli ja Matti Nousiainen haluavat nähdä ehdottomasti Martti Luukon uusimman ohjauksen Korvikekahvia paperinarukengissä, joka kuvaa Suomen sotavuosien kotirintama- ja evakkoelämää.

Helli Nousiainen sanoo omistaneensa lapsena paperinarukengät.

— Sen minä muistan, että pahimpina pula-aikoina itsekin kuljin sellaisissa, hän kertoo.
 
Nousiaiset ovat nähneet monta mieluista teatteriesitystä Linnalan opistolla. Tällä kertaa näytelmä tulee todella lähelle, etenkin Helli Nousiaisen omia kokemuksia.

— Lähtö Karjalan Ruskealasta tuli heti, kun sota vuonna 1939 syttyi. Aivan aluksi perheemme asettui asumaan muutamaksi kuukaudeksi Kerimäelle.

Linnalan näytelmä valittiin ohjelmistoon osaksi itsenäisyyden juhlavuotta. Martti Luukon mukaan näytelmässä kelataan tärkeitä kohtalon vuosia, jotka ovat olleet merkityksellisiä savonlinnalaisille.

Näytelmän käsikirjoittaja Kaarina Perola on sijoittanut näytelmän Marskin pääkaupunkiin Mikkeliin, mutta kirjoittaja on todennut, että tapahtumat voidaan siirtää mille paikkakunnalle tahansa.

Tuija Pauhu

Tuula Lappalainen ja Pauli Tuovinen toivoivat, että näytelmän olisivat 
nähneet myös mahdollisimman monet savonlinnalaiset nuoret.
Tuula Lappalainen ja Pauli Tuovinen toivoivat, että näytelmän olisivat nähneet myös mahdollisimman monet savonlinnalaiset nuoret.

— Savonlinna antaa erinomaiset kehykset tälle näytelmälle, koska junat toivat sotaa paenneita evakoita paljon Savonlinnaan. Vihollinen yritti sitä paitsi häiritä näitä kuljetuksia pommittamalla Savonlinnan siltoja, Luukko sanoo.

Muutakin juhlavuoteen liittyvää on käyty katsomassa

Korvikekahvia paperinarukengissä -näytelmä on ollut valtavan suosittu.

Esitykseen menossa olleet Tuula Lappalainen ja Pauli Tuovinen toivoivat, että näytelmän olisivat nähneet myös mahdollisimman monet savonlinnalaiset nuoret.

— Käymme usein Linnalan opiston järjestämissä esityksissä. Olemme harmitelleet ennenkin, etteivät nuoret löydä tietänsä Linnalan tapahtumiin, he sanovat.

Lappalainen ja Tuovinen ovat pohjustaneet huolella Suomen tulevaa itsenäisyyspäivää.

— Olemme olleet katsomassa elokuvissa Ikitien ja Tuntemattoman sotilaan. Korvikekahvia paperinarukengissä täydentää varmaankin hyvin aiemmin nähtyjä esityksiä.

Ohjaaja Martti Luukko sanoo, että esityksestä on rakennettu moni-ilmeinen käyttämällä näyttämöllä myös kuvaa, videokuvaa ja kuoro-osuuksia.

Näytelmän viimeinen esitys on ensi sunnuntaina kello 13.00