Katso video: Näin hienosti soivat Savonlinnan tuomiokirkon urut

Tuomiokirkon urkujen suurremontti on ohi. Itä-Savon nettisivuilla voi kuulla Minna Raassinan upean soolon.

Tuija Pauhu

Minna Raassina soittaa Savonlinnan Tuomiokirkon remontoiduille uruilla Mendelssohnin upean Allegron ja toimii urkurina myös pääsiäisaamun  jumalanpalveluksessa, joka streemataan suorana Itä-Savon nettisivuilla.
Minna Raassina soittaa Savonlinnan Tuomiokirkon remontoiduille uruilla Mendelssohnin upean Allegron ja toimii urkurina myös pääsiäisaamun jumalanpalveluksessa, joka streemataan suorana Itä-Savon nettisivuilla.

Nyt nämä soivat hienosti! Ei ole enää sitä yhtä matalaa f-ääntä, joka aloitti aina vouaamalla pari kertaa, eikä niin korkeita ääniä, jotka kirahtivat falskisti.

Savonlinnan seurakunnan johtava kanttori Minna Raassina istuu Savonlinnan Tuomiokirkon urkupenkillä. Kaksi kuukautta kestänyt urkuremontti on ohi, ja Savonlinnan yksi ylpeys, suuret, tasokkaat Silbermann-urut soivat jälleen komeasti.

Alunperin piti urut ottaa käyttöön ensimmäisen ensimmäisen pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa. Koronaviruksen vuoksi jumalanpalvelus pidettiin suljetuin ovin, mutta se streamattiin suorana Itä-Savon verkkosivujen kautta.

Itä-Savo teki uudistettujen urkujen ja pääsiäisen kunniaksi videon, jolla Minna Raassina soittaa Allegro-osan Felix Mendelssohn-Bartholdyn 2. urkusonaatista c-molli. Vaikka muu teos on mollissa, on Allegro-osa valoisassa, toiveikkaassa duurissa.

– Valitsin juuri tämän kappaleen monesta syystä. Se on tunnelmaltaan niin positiivinen ja samalla voimakas ja sopii siksi pääsiäisaamuun. Vaikka Savonlinnan urut ovat barokkiurut ja Mendelssohn on romantiikan ajan säveltäjä, soi hänen musiikkinsa erinomaisesti näillä uruilla.

Tuija Pauhu

Minna Raassina nauhoitti Itä-Savolle valoisan Mendelssohnin Allegron urkujen käyttöön oton kunniaksi. Hän soittaa myös pääsiäisaamuna streemattavassa suorassa jumalanpalveluksessa.
Minna Raassina nauhoitti Itä-Savolle valoisan Mendelssohnin Allegron urkujen käyttöön oton kunniaksi. Hän soittaa myös pääsiäisaamuna streemattavassa suorassa jumalanpalveluksessa.

Minna Raassina tietää omakohtaisesti, mistä tämä johtuu. Vastaus löytyy Felix Mendelssohn-Bartholdyn henkilöhistoriasta.

– Säveltäjä vaikutti pitkään Leipzigissa ja sävelsi siellä ollessaan useita urkuteoksia. Hän soitti Leipzigissa alkuperäisiä Silbermannin rakentamia barokkiurkuja, Savonlinnassahan on Silbermann-kopiot.

– Niinpä hänen urkuteoksensa istuvat Savonlinnan soittimelle erinomaisesti.

Minna Raassina on itse opiskellut urkujen soittoa Leipzigissa.

– Kävin urkutunneilla kirkossa, jonka urkuja Mendelssohn oli soittanut ja joilla hän oli säveltänyt urkuteoksensa. Olihan erikoinen tunne soittaa samoilla koskettimille kuin säveltäjämestari, jonka teosta soitti.

Runsassointinen, toiveikas Allegro soi puhtaana remontoiduilla uruilla. Tosin remontin tarkistus on vielä edessä.

– Kyse on valtavan suuresta remontista, soittimesta, jossa on yli 3 200 pilliä ja monimutkainen tekniikka. Korjauksesta vastannut urkurakentaja Heikki Autio pyysi meitä listamaan pikkuasioita, joita pitää jälkihuollossa vielä tarkistaa.