Tutut norpan suojelijat kunnanjohtaja Matias Hildénistä pääsihteeri Liisa Rohwederiin kertovat ajatuksiaan puumalalaisen Timo Korpin toimittamassa uutuuskirjassa

Kirjahanke käynnistyi Korpin toisen norppa-aiheisen hankkeen, ensi viikolla kantaesityksensä saavan Nestorin poika ja Pullervo -näytelmän myötä.

Timo Seppäläinen

Saimaannorpasta riitti tarinoita sen verran paljon, että näytelmän lisäksi Timo Korppi työsti niistä kirjan.
Saimaannorpasta riitti tarinoita sen verran paljon, että näytelmän lisäksi Timo Korppi työsti niistä kirjan.

Maanantaina julkistettiin Timo Korpin toimittama kuvateos Saimaannorppa & ystävät — Upeita kuvia ja aitoja kertomuksia. Kirja koostuu Puumalan ja sen lähiseudun tunnettujen norpan ystävien teksteistä ja kuvista.

— Osa kirjoittajista on tehnyt tekstinsä itse, osan heistä haastattelin ja kirjoitin tekstin keskustellun perusteella. Kirjan voi sanoa syntyneen kuvataiteesta tutulla ilmaisulla eli sekatekniikalla, Korppi sanoo.

Saimaannorpan kaveriksi kirjan kautta tunnustautuvat muun muassa Puumalan kunnanjohtaja Matias Hildén, eläkkeellä oleva opettaja Ari Rautio, norpansuojelijat Veikko Kilkki ja Risto Eronen sekä WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Kirjan sivuilla esittäytyy myös puumalalaisia yrittäjiä, joiden arkeen norppa kuuluu luontevasti, ja siinä tutustutaan myös muun muassa Nestori Miikkulaisen tarinaan.

— Tulos on vähintäänkin tyydyttävä. Kuvia on paljon. Kaikki kirjaan kuviaan luovuttaneet ovat harrastajavalokuvaajia, joten emme pyrkineetkään tuottamaan taidekirjaa. Kirja perustuu loistaviin kuviin ja henkilökohtaisiin kokemuksiin norppien suojeluvesiltä ja rannoilta.

Näytelmästä kaikki alkoi

Kirjahanke käynnistyi Korpin toisen norppa-aiheisen hankkeen, ensi viikolla kantaesityksensä saavan Nestorin poika ja Pullervo -näytelmän myötä.

Taustatyötä näytelmäänsä tehnyt Korppi sai usealta taholta sen viestin, että norppatarinoista riittäisi kyllä aineksia kirjaksikin.

Näytelmää Korppi työsti viime syksynä, kirjan kustannussopimus syntyi talvella. Uunituoreen opuksen ensimmäinen painos, 2 000 kappaletta on kirjan ilmestymispäivänä jo jaeltu.

Tulos on vähintäänkin tyydyttävä. — Timo Korppi

Ensimmäisenä kirjan otti vähittäismyyntiin Osuuskauppa Suur-Savo.
— Sen jälkeen kirjasta kiinnostuivat Suomalainen kirjakauppa ja Rosebud, Korppi kertoo.
Ja sanoo, että jos kirjan myynnistä jää kulujen jälkeen tuottoa, lahjoitetaan siitä osa WWF:n paikallistyön tukemiseen.

Yllättävä veto on Norppakirjan tekstien suunniteltu kääntäminen mandariinikiinaksi. Kiinalaiset kiinnostuivat Korpin mukaan kirjasta, koska norpan ja pandan suojelussa on useita yhtäläisyyksiä. Mandariininkieliset tekstit julkaistaan myöhemmin tänä vuonna kirjan nettisivuilla.


Saimaannorppa & ystävät, toim. Timo Korppi. Lighthouse media 2019, 136 sivua.