Oscar-voittajia, suloisia karhunpentuja ja tietysti Rölli-klassikoita — Luontoelokuvafestivaali juhlii viikonloppuna kymmenettä vuottaan

Luontoelokuvajuhlilla nähdään tänä vuonna lähes 20 elokuvaa. Näytösten välillä käydään sienessä, avataan aisteja aistipolulla ja tanssitaan festariklubeilla.

Islantilainen palkintoja kahminut elokuva Woman at war kertoo valtion takaa-ajamasta ympäristöaktivistista, jonka ekosoturiura ja unelma adoptiolapsesta joutuvat vastakkain.
Islantilainen palkintoja kahminut elokuva Woman at war kertoo valtion takaa-ajamasta ympäristöaktivistista, jonka ekosoturiura ja unelma adoptiolapsesta joutuvat vastakkain.

Jo kymmenettä kertaa järjestettävä Savonlinnan luontoelokuvafestivaali levittäytyy kaupungin valkokankaille perjantaina. Mukana on niin klassikoita kuin uusia laatuelokuvia, joita harvemmin pääsee Savonlinnassa katsomaan.

Esimerkiksi festivaalin avajaiselokuvana nähdään perjantaina Sundancen elokuvajuhlilla kolmesti palkittu Ljubo Stefanovin ja Tamara Kotevskan dokumentti Honeyland, joka kertoo Euroopan viimeisestä naispuolisesta villimehiläisten hoitajasta.

Toinen odotettu uutuus on sunnuntaina esitettävä Benedikt Erlingssonin Woman at war, joka voitti Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinnon, Cannesin elokuvajuhlien SACD-käsikirjoituspalkinnon ja 10 Islannin Edda-palkintoa.

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Dersu Uzala on mestariohjaaja Akira Kurosawan neuvostoliittolais-japanilainen luontoeepos 1970-luvulta. Muuta ei tarvinne sanoa.
Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Dersu Uzala on mestariohjaaja Akira Kurosawan neuvostoliittolais-japanilainen luontoeepos 1970-luvulta. Muuta ei tarvinne sanoa.

Yksi vuoden 2019 teemoista on venäläinen elokuva. Ohjelmistossa nähdään muun muassa antropologista jakuutinkielistä fiktiota ja Venäjälle sijoittuvia elokuvahistorian merkkiteoksia, kuten vuonna 1975 valmistunut ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin napannut Akira Kurosawan Dersu Uzala ja Mikhail Kalatozovin vuonna 1960 valmistunut Älä odota kirjettä.

Neuvostoliitossa vuonna 1960 valmistunut elokuva Älä odota kirjettä tarjoaa visuaalisesti hienon eloonjäämistaistelun timantteja etsivistä geologeista.
Neuvostoliitossa vuonna 1960 valmistunut elokuva Älä odota kirjettä tarjoaa visuaalisesti hienon eloonjäämistaistelun timantteja etsivistä geologeista.

Karhut ovat pääroolissa peräti kahdessa elokuvassa. Lauantain leffabrunssilla voi seurata karhunpentujen elämää Vladislav Grishinin ja Irina Zhuravlevan dokumenttielokuvassa Kamchatka Bears. Life Begins, jonka aikana voi herkutella Kulttuurikellarin ravintolan lähiruokabrunssilla.

Sen jälkeen voi siirtyä Kuvalinnaan katsomaan Jean-Jacques Annaudin vuonna 1988 ohjaamaa koko perheen elokuvaa Karhu (L'Ours), joka kahmi aikoinaan Oscar- ja Bafta-ehdokkuudet sekä kaksi César-palkintoa.

Tiededokumenttien ystäville on tarjolla geeniteknologian kysymyksiä tutkivat dokumentit Genesis 2.0 ja Suomen ensi-iltansa saava Human Nature.

Ajankohtaiseksi teemaksi nousee myös ympäristöahdistus. Teemaa käsitellään lauantaina esitettävässä Carmen Baltzarin dokumentissa Maailman onnellisin maa sekä sitä seuraavassa paneelikeskustelussa, jossa kuullaan ympäristöpolitiikan asiantuntijoita ja aktivisteja keskustelemassa sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Nuorten ympäristöaktivismia käsittelee myös Suomen ensi-iltansa saava Youth Unstoppable.

Youth unstoppable kertoo nuorten ilmastoaktivistien elämästä.
Youth unstoppable kertoo nuorten ilmastoaktivistien elämästä.

Kotimaisista elokuvista mukana ovat lisäksi Riikka Kaihovaaran Kallonmetsästäjät, Milja Viitan kokeellinen dokumentti Eläinsilta U-3033 sekä Petteri Saarion koko perheen elokuva Vedenneito. Lisäksi ohjelmistossa on tietenkin legendaarinen Rölli-näytös, jossa esitetään viisi Rölli-jaksoa vuosilta 1986-1983.

Festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen odottaa juhlia jännittyneenä.

— Ei tähän kai ikinä totu, aina se on yhtä jännittävää odottaa festivaalin alkamista. Nyt olemme Minna-tuottajan kanssa touhuamassa Savonlinnassa, ja keskiviikosta alkaen saamme talkoolaisia meitä auttamaan.

Talkoolaisia tuleekin tänä vuonna 45, mikä on ennätysmäärä.

— Kyllä se talkoolaisten määrä on joka vuosi kasvamaan päin. Ihan ympäri Suomea tulee ihmisiä, mikä on tosi kiva. Monelle nämä festivaalitalkoot tarjoavat ensikosketuksen Savonlinnaan.

Festivaalien kävijätavoite on tänä vuonna 4000. Viime vuonna kävijöitä oli Vänttisen mukaan noin 3500.

— Tapahtumarikas viikonloppu on luvassa. Ja pitkä talvi edessä, joten kannattaa tulla keräämään jemmaan tällaista kulttuurivoimaa, Vänttinen naurahtaa.

Festariklubeja, resiinaretkiä ja ulkoilmanäytöksiä

Elokuvanäytösten välissä riittää tekemistä, sillä vaikka festivaalin ytimessä on elokuva, luonnon ja ympäristön kokemuksellisuus on tärkeässä osassa. Kulttuurikellarilla avautuu perjantaina Finlandia-palkitun kirjailijan ja kuva- ja videotaiteilijan Rosa Liksomin näyttely. Liksom tuo Kulttuurikellarille esinekooste- ja maalausinstallaation sekä monikulttuurista Suomea käsittelevän lyhytelokuvansa Finlandia — Kansallismaisema.

Tapahtumarikas viikonloppu on luvassa. Ja pitkä talvi edessä, joten kannattaa tulla keräämään jemmaan tällaista kulttuurivoimaa. — Annakaisa Vänttinen

Iltaisin keräännytään tanssimaan festariklubeille, jotka tänä vuonna pidetään Kulttuurikellarilla. Perjantai-illan päättää oivaltavaa, rytmillisesti tarttuvaa ja teksteiltään maanläheistä musiikkia esittävä Pietarin Spektaakkeli.

Lauantain festariklubilla tanssitaan jazzin tahdissa, kun saksofonisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Mikko Innanen saapuu Kulttuurikellariin Tripod-yhtyeineen. Yhtyeeseen kuuluvat Innasen lisäksi Suomi-jazzin taiturit Antti Lötjönen ja Mika Kallio.

Olli Suutela

Saksofonisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Mikko Innanen viihdyttää festarivieraita Kulttuurikellarilla lauantai-iltana.
Saksofonisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Mikko Innanen viihdyttää festarivieraita Kulttuurikellarilla lauantai-iltana.

Tunnelmallinen Elokuvapiknik lyhytelokuvineen järjestetään tuttuun tapaan Riihisaaressa. Myös Metsänäytös järjestetään jälleen Sulosaaressa Lettukahvila Kalliolinnan kupeessa. Illan ohjelmassa nähdään lyhytelokuvia ja kuullaan äänitaiteilijoiden Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen Lintukonsertti.

Suomen Luonto -lehden kanssa yhteistyössä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa kuullaan, kuinka retki- ja luontokuvat syntyvät sosiaalisessa mediassa ja aikakauslehdessä.

Lisäksi ohjelmassa on muun muassa opastettu sieniretki, taideperformansseja, aistipolkuja, nukketeatteriesityksiä ja taideperformanssi, jonka aikana pääsee matkustamaan resiinalla pitkin hylättyä junaraidetta.

Tapahtuman keskus on edellisten vuosien tapaan Savonlinnan satamassa. Festivaalin esityspaikkoina toimivat keväällä elokuvateatterina avautunut Kuvalinna ja uutena esityspaikkana Savonlinnan Kulttuurikellari.

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali 16.-18.8.2019. Koko festivaalin ohjelmisto oheistapahtumineen sekä lipunmyynti löytyy täältä.