Tahallista hämmennystä ja harhautusta — Inka Kynkäänniemi pitää asioista, jotka eivät olekaan sitä, miltä ensin tuntuvat

Inka Kynkäänniemi toi taidelukion alakertaan hiekkaa ja outoja esineitä, jotka eivät ole sitä, mitä näyttävät.

Tuija Pauhu

Inka Kynkäänniemi on entinen taikkarilainen, joka toi näyttelynsä vanhan opinahjonsa galleriaEteiseen.
Inka Kynkäänniemi on entinen taikkarilainen, joka toi näyttelynsä vanhan opinahjonsa galleriaEteiseen.

Taidelukion alakerran galleria Eteisessä on paksu kerros hiekkaa. Sitä rajaavat kahdelta puolelta tukevat aidat. Aidalla lepää henkarissa — mikä?

Ensin se näyttää sukkahousuilta, mutta eiväthän sukkahousut jatku uimapukumaisesti hartioille saakka. Läpikuultava nylon-osa päättyy urheilusukkiin. Tai ei, nekin ovat läpikuultavaa kudosta.

Minua kiehtovat esineiden ja mielikuvien suhde, toisaalta tietty epämääräisyys tai hämmennys

— Minua kiehtovat esineiden ja mielikuvien suhde, toisaalta tietty epämääräisyys tai hämmennys, kun ei tiedä, mitä jokin on. Olen itse ommellut näitä pukuja, kertoo Inka Kynkäänniemi.

Kynkäänniemi viimeistelee taiteen maisterin tutkintoaan Kuvataideakatemiassa. Hän valmistui ylioppilaaksi taidelukiosta 2011  ja sai myös sen vuoden dukaatti-palkinnon kuvataidelinjan lopputyöstään. Hän pääsi ensiyrittämällä Kuvataideakatemiaan.


— Opiskelun myötä ovat esineet, videotaide, installaatiot ja veistokset tulleet tärkeimmiksi. Teen paljon yhteistyötä Iiris Kaarlehdon kanssa. Tässä näyttelyssä on esimerkiksi videomme Parantaja.


Näyttelyssä Lyre lure lore lour lower lover on osa Kynkäänniemen lopputyötä. Hiekkakerros ja siihen liittyvät esineet ja näyttöpäätteet ovat video- ja veistosinstallaatio Kenttä.


Hiekalla on muun muassa läppäri, jolla pyörii video: käsi piirtää hiekkaan meditatiivisesti aaltokuviota.

Teokseen kuuluu myös pino kipsisiä paahtoleipiä.
— Netissä liikkuu kuva, jonka osa hahmottaa paahtoleiväksi, osa pesusieneksi. Ei ole varmaa tietoa, kumpi se on. Kipsivalos paahtoleivästä hämää myös: tuttu mutta vieras, mikä se on?


Tietokonenäytöllä on väri, laventeli. Sillä on digimaailmassa tietty koodinumero.

— Laventeli on yrtti, jota käytetään myös terapeuttisesti hoitamaan esimerkiksi riippuvuuksia tai traumoja. Se tuoksuu ja on kaunis, mutta se on myös värikoodi #E6E6FA, joka näkyy näytöllä. Mikä on siis laventeli?
Myös sanat voivat hämätä. Kynkäänniemeä kiehtovat Garden path -lauseet, jotka ovat kieliopillisesti oikein ja alkavat siten, että houkuttelevat lukijaa virhetulkintaan.

— Nekin hämäävät. Syntyy ihmeellinen olo, mieli hämmentyy. Tällainen lause on kirjoitettu kankaalle, joka on osa Kenttä-teosta. Se vie harhaan, tulee outo olo. Se on kiehtovaa.

Inka Kynkäänniemi: Lyre lure lore lour lower lover galleria Eteinen, Savonlinnan taidelukio 27.10. saakka. Taidelukio 50v-näyttelysarja.