Iik ja apua, nyt ne nauraa meille! Radio Xlinna -revyyssä seikkalevat muun muassa herrat Janne Minkälaine ja Jorma Pölvästi... siis ketkä?

Savonlinnan teatterin tämän syksyn naurupommi ottaa lempeisiin hampaisiinsa Savonlinnan kaupungin ja sen asukkaat. Kaikki on kuitenkin fiktiota ja täysin pähkähullua menoa, luvassa myös Danny, Armi, Kikka ja Elvis, joka oli kala.

Soila Puurtinen

Radio Xlinnan juontaja Jössi Kepetsu-Pihatsu sekä oopperahenkilö, tenoribaritonibasso Jorma Pölvästi tapaavat Viremon grillillä, jossa grillin täti (Mervi Koskinen) ei säästele ketsupissa.
Radio Xlinnan juontaja Jössi Kepetsu-Pihatsu sekä oopperahenkilö, tenoribaritonibasso Jorma Pölvästi tapaavat Viremon grillillä, jossa grillin täti (Mervi Koskinen) ei säästele ketsupissa.

Mitä tapahtuu, kun Radio XLlinnan legendaariset juontajat Jössi Kepetsu-Pihatsu ja Maukka Auvinen-Rinne pääsevät vauhtiin?

Entä mitä kuuluu juustohöyläysleikkausvaltuuston kokoukseen, jossa paikalla on tällä kertaa vain pieni joukko, eli Fittnes-Eero, kaupunginjohtaja Janne Minkälaine, puheenjohtaja Mikko-Kristiina, valtuutetut Stephen Gandalf, Matti-Pekka Parkki-Pirkkonen, Heli Lärvinen ja Ehkä Turunen?

Savonlinnan teatterin tämän talven revyy nauraa lempeästi ja hyväntahtoisesti Savonlinnalle. Idea syntyi viime vappushown jälkeen.

— Huomasimme, että savonlinnalaiset haluavat ja osaavat nauraa itselleen. Kaikki eivät siihen pysty, sanoo teatterinjohtaja Taava Hakala, revyyn ohjaaja.

Käsikirjoitustyön sai tehtäväkseen näyttelijä Matti Ruuska, joka on ollut yksi  aikaisempienkin revyiden käsikirjoittajista.

— Lista kaikesta siitä, mistä saisi hauskaa, oli aluksi hyvin pitkä. Siitä se karsiutui, kertoo Ruuska.

Radio XLinna ei ole poliittinen satiiri vaan hassu revyy. Hahmot, joiden nimet vaikuttavat jotenkin tutuilta, ovat täysin fiktiivisiä ja he myös käyttäytyvät kuin fiktiivisen hahmot.

Esimerkiksi kesken kokouksen aletaan tanssia puheenjohtajan pillin mukaan — sananmukaisesti.

Varsinaista juonta ei ole, vaan revyy myötäelää pienen mutta sinnikkään paikallisradion elämää.

Toki lavalla vierailee muitakin kuin oman kaupungin julkkiksia, esimerkiksi Kikka, Armi ja Danny, Pelle Miljoona ja Elvis.

— Vain savonlinnalaiset tietävät, että Elvis oli kala, muistuttaa Matti Ruuska.

Radio XLinna on ensimmäinen revyy, jonka esityspaikka on Savonlinnasali. Aikaisemmin on revyy vetänyt Paviljongin täpötäyteen, nyt on tilaa kaksin verroin. Myös tähän revyyseen voi yhdistää illallisen, nyt Wanhalla Kasinolla.

Salissa kokeillaan areena-muotoa, jossa yleisö on kolmella suunnalla, esiintyjät keskellä lavalla.

Joonas Väkeväinen on suunnitellut lavasteet, joihin kuuluu Hannu Härkösen piirrosten mukaan maalattu taustakangas, joka esittelee entisen, nykyisen ja tulevan Savonlinnan maamerkit Viremon grillistä tornihotelliin.

Näyttämön päällä on myös jääkiekko-otteluista tuttu jumbotron, jolle heijastetaan videoita.

— Kaikki videot on varta vasten tehty revyytä varten. Ne ovat .... tuota, sittenpä näette, nauraa Taava Hakala.

Luvassa on ainakin mielenosoitus torilla, osanottajiakin on, ainakin yksi. Lavalla esiintyvät myös Sosterin potilas, marjastaja, mummo tuulisella torilla, grillimyyjä, munkki ja parkkiperhonen.

Koska tila on suuri, on mukana myös iltanäyttelijöitä. Kaiken kaikkiaan lavalla on 13 näyttelijää. Luvassa on myös hulvattomia lauluja sekä tanssia.

Koreografiat on laatinut Ari Numminen, joka on myös kouluttanut porukan tansseihin. Pukusuunnittelusta vastaa Ulla-Maija Peltola, äänistä Jarmo Kaartinen.

— Tämä sopii koko perheelle. Nauramme lempeästi ja hassusti kotikaupungille, sanoo Taava Hakala.

Savonlinnan teatteri: Matti Ruuska: Radio Xlinna, revyy. Kantaesitys 2.11. Savonlinnasalissa. 16 esitystä 15.12. saakka.

Luetuimmat