Anna Inginmaa laulaa lauantaina Punkaharjulla jotain, mitä koskaan ei ole vielä kuultu

Tummaääninen Anna Inginmaa laulaa lauantai-iltana Punkaharjulla tunnelmallisia laulua Film noiren hengessä sekä maaliskuussa julkaistavan debyyttilevynsä kappaleita.

Jukka Rapo

Tummaääninen jazz-laulaja Anna Inginmaa tunnelmoi lauantai-iltana hotelli Punkaharjussa.
Tummaääninen jazz-laulaja Anna Inginmaa tunnelmoi lauantai-iltana hotelli Punkaharjussa.

Anna Inginmaalle jazz ei ole monimutkaista taiturointia, vaan ennen kaikkea koskettavaa musiikkia.

– Moni kysyy, kuinka nuori laulaja valitsee jazzin eikä esimerkiksi poppia. Kun olin 15-vuotias, kaverini soitti levyltä Billy Holidayn laulua. Se oli ratkaisevaa.

– En ollut tiennyt, että laulu voisi olla niin koskettavaa. Holiday teki syvän vaikutuksen. Silloin ajattelin, että laulu voisi merkitä minulle jotain enemmän. Tämä löytö teki minusta laulajan.

Holiday on edelleen esikuvana.

– En halua mennä valtavirtaan tai tehdä asioita siksi, että ne ovat suosittuja. Kappaleen pitää olla minulle merkittävä, jotta tartun siihen.

– Toisaalta yhdistän iloisesti eri genrejä. Ei jazzin tarvitse olla vaikeatajuista, se voi olla melodista, siinä voi olla pop-vaikutteita. Olen onneksi saanut ympärille ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla, kertoo Inginmaa, joka laulaa pääosin suomeksi.

Lauantaina hän esiintyy Hotelli Punkaharjulla luottopianistinsa Arto Ikävalkon kanssa ja tulkitsee jazz-soololevynsä materiaalia. Inginmaan debyyttilevy julkaistaan 20.3. Illan aikana sukelletaan elegantista elokuvallisiin Film Noir -tunnelmiin.

Levyn toinen single, Rakastan elämää, julkaistiin tällä viikolla. Se on Seppo Kantosen säveltämä ja Timo Kiiskisen sanoittama lempeä vastaisku jatkuvan onnen tavoittelun kulttuurille.

– Hyvänolon teollisuus on sitä mieltä, että meillä kaikilla pitäisi olla hyvä olo koko ajan. Se ei ole mahdollista.

– Elämä on ylä- ja alamäkiä joka päivä, joka viikko, joka vuosi. Siitä huolimatta rakastan tätä elämää, kertoo Inginmaa.

Anna Inginmaa nousi suuren yleisön tietoisuuteen julkaistuaan kriitikoiden arvostaman Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen-levyn.

Tummaääninen Inginmaa on myös lauluntekijänä.

– Laulan sekä omia että muiden tekemiä kappaleita. Omiin lauluihin sanat tulevat usein itse koetuista asioista tai teemoista, jotka ovat merkittäviä.

Inginmaa muistuttaa, että tse laulaminen on vain jäävuoren huippu laulajan työstä.

– Laulajan pitää osata hyvin monia asioita musiikin lisäksi. Esimerkiksi koota toimiva bändi, huolehtia näkyvyydestä, hoitaa hyvin monia käytännön asioita. Onneksi minulla on myös hyviä yhteistyökumppaneita, kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, toteaa Inginmaa.

– Tuotan myös omaa jazzklubia Vantaan Kulttuurikeskus Vernissaan. Siellä on houseband, ja sielläkin haluan sekoittaa genrejä, laulajavieraana on ollut esimerkiksi oopperalaulaja Laura Pyrrö.

Anna Inginmaa ja Arto Ikävalko Hotelli Punkaharjulla la 22.2. klo 21. Mahdollisuus illalliseen.