Tarantinon nostalginen rakkauskirje Hollywoodille saa Itä-Savon kriitikolta neljä tähteä — Lue arvostelu muun muassa Leonardo DiCaprion, Prad Pittin ja Al Pacinon tähdittämästä elokuvasta!

Once Upon a Time... in Hollywood on elokuva elokuvia rakastaville.

Andrew Cooper

Elokuvauransa ehtoopuolella oleva Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) sekaantuu Mansonin perheen hirmutekoihin Quentin Tarantinon innolla odotetussa uutuudessa.
Elokuvauransa ehtoopuolella oleva Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) sekaantuu Mansonin perheen hirmutekoihin Quentin Tarantinon innolla odotetussa uutuudessa.

Tarantinon rakkauskirje Hollywoodille

Once Upon a Time… in Hollywood (Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino.

Rooleissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, James Marsden, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Tim Roth, Margaret Qualley, Al Pacino, Kurt Russell, Luke Perry.

Kesto: 162 min. K-16.

Quentin Tarantinon elokuvat ovat aina tapauksia. Varsinkin kun ohjaaja-käsikirjoittaja on luvannut lopettaa kymmenenteen ohjaukseensa. Once Upon a Time… in Hollywood on Tarantinon yhdeksäs.

Ohjaaja on paremmassa terässä kuin yli vuosikymmeneen. Hän on itsevarma, muttei sorru liialliseen tyylittelyyn. Vaikka elokuva on pitkä, se ei missään vaiheessa jää esittelemään mahtiaan ilman oikeaa tarinan tukemista. Jotakin, mihin Tarantino harmillisen usein sortuu.

Tarina kertoo Hollywoodista ja muuttuvista ajoista. Tarinan päänä toimii Rick Dalton (Leonardo DiCaprio). Aivan sattuman kautta hänen naapurinaan asuu Sharon Tate (Margot Robbie) – näyttelijä, joka joutui tosielämässä inhan kultin tähtäimeen.

Tarina muuttaa todellisia tapahtumia, mutta yrittää pysyä vaikeille aiheille kunnioittavana.

Tarantinon kaltaiselle elokuvan rakastajalle aikakausi on täydellinen.

Elokuva esittelee huolella ja ajan kanssa Daltonin hahmon työhistoriaa ja sitä, minkälaisissa rooleissa tämä on esiintynyt Al Pacinon näyttelemän elokuvatuottajahahmon toimesta. Homma on kuitenkin tärkeä, koska noin kymmenen minuutin sisään Daltonin urasta ja tämän kokemasta Hollywoodista muodostuu ehyt ja elävä.

Sharon Tate ei saa samanlaista kohtelua, koska kyseessä on aito henkilö. Sen sijaan Tarantino keskittyy Taten kohtauksissa esittelemään häntä säteilevänä ihmisenä, joka oli urallaan hurjassa nousukiidossa.

Kyseessä on kahden hyvin erilaisen uran kuvaaminen ”uuden Hollywoodin” murroskohdassa. Kultaisen ajan westernit ovat jäämässä historiaan ja fiksummat, särmikkäämmät elokuvat ovat tulevaisuus.

Tarantinon kaltaiselle elokuvan rakastajalle aikakausi on täydellinen. Vuonna 1969 ohjaaja saa luvan kastaa varpaansa kahteen eri aikakauteen. Todellista muutosta edustaa kuitenkin Charles Mansonin ”perhe” ja näiden kylmäävä filosofia — päätös viattomuuden ajalle.

Brad Pittin näyttelemä stuntmies Cliff saa luvan olla katsojan linssi aikakauteen ja paikkaan. Cliff on ehkä Hollywoodin ammattilainen, mutta aina ulkopuolinen. Hänen kokemansa maailma poikkeaa elokuvatähtikaverinsa omasta. Cliff elää unelmien reunalla — aina varautuneena tippumaan.

Once Upon a Time… on elokuva elokuvia rakastaville. Se on nostalginen trippi, jossa jokainen yksityiskohta on toteutettu rakkaudella ja huolella.

Itse tarina antaa odottaa itseään ja tarjoilee lopulta aitoja yllätyksiä katsojille, jotka luulevat tietävänsä, mihin elokuva on tähtäämässä.

Tarantinon tavaramerkkimäinen dialogi ja loistavat roolisuoritukset pitävät kaiken sähköisenä.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Ajankuva. Näyttelijät. Dialogi.

Huonoa: Muutama laahaava kohtaus.

Erityistä: Jäi Luke Perryn viimeiseksi elokuvarooliksi.

NASA

Uusi dokumentti juhlistaa Neil Armstrongin ja kumppanien kuumatkan 50-vuotispäivää.
Uusi dokumentti juhlistaa Neil Armstrongin ja kumppanien kuumatkan 50-vuotispäivää.

Nicolas Maslowski

Congos -yhtyeestä tutut Kiddus I, Winston McAnuff ja Cedric Myton toimivat reggae-kultturia luotaavan dokumentin keskushahmoina.
Congos -yhtyeestä tutut Kiddus I, Winston McAnuff ja Cedric Myton toimivat reggae-kultturia luotaavan dokumentin keskushahmoina.

Kommentoidut