Jihaa, meidän kirjastomme Joeli sai viisi tähteä — kansainvälinen kirjastorankkaussivusto ihastui Joeliin, Enonkoskikin sai kolme tähteä

Kirjastobongarit ovat vaanineet Euroopan kirjastoja jo vuodesta 2014 ja listanneet kymmeniä kirjastoja Portugalista Itä-Suomeen. Savonlinnan pääkirjasto sai viisi tähteä kuudesta, moni suuri kirjasto jää jälkeen.

Soila Puurtinen

Savonlinnan pääkirjasto Joeli on valoisa ja moderni.
Savonlinnan pääkirjasto Joeli on valoisa ja moderni.

Savonlinnan pääkirjasto Joeli sai viisi tähteä kuudesta Library Ranking Europe -sivustoll. Sivustoa ylläpitävät ”kirjastorankkaajat” Maija Berndtson ja Mats Öström Suomesta ja Ruotsista.

He perustivat Library Ranking Europe -sivut 2014. He kiertävät ympäri Eurooppaa ja listaavat eri maiden kirjastoja.

Molemmat ovat entistä kirjastonjohtajia, joilla on takanaan jo 40 vuotta kirjastoammattilaisuutta.

— Pidämme itseämme asiaa tuntevina kuluttajina, joilla saattaa olla pätevyyttä tietää, mitä julkiset kirjastot voivat tuottaa, ja arvioida, mitä asiakkaat voivat vaatia, sanoo Maija Berndtson.

— Tietenkin haluamme myös stimuloida kirjastojen tasomittausta ja helpottaa keskustelua kirjastotoimijoiden kesken.

Kesällä 2018 kirjastoarviojien matka ulottui Savonlinnan seudulle. Library Ranking Europen sivuille onkin ilmestynyt sekä Savonlinnan pääkirjaston Joelin että Enonkosken kirjaston arviot.

Joelista arviossa sanotaan muun muassa näin:

”Savonlinnan pääkirjasto avattiin 2014. Rakennuksen julkisivua määrittävät puu ja metalliverkot. Kirjasto on tilava ja se tarjoaa hienoja mahdollisuuksia kehittää uusia palveluita ja toimintoja. Kokoelma on laaja ja se on hyvin esillä.

Kirjastolla on hienot mahdollisuudet tulla tärkeäksi kokoontumispaikaksi Savonlinnan ja sen ympäristön alueen asukkaille. Lisäarvoa tuo kahvila, joka on keskeisellä paikalla. Savonlinna on kirjailija Joel Lehtosen kotikaupunki, mistä kirjasto osannut nimensä Joeli. Viisi tähteä: erinomainen.”

Enonkosken kirjasto sai kolme tähteä, mikä on hieno saavutus pienen kunnan kirjastolle.

Enonkosken kirjastoa kuvaillaan näin:

”Enonkoski on pieni 1 500 asukkaan kunta Itä-Suomessa, lähellä Savonlinnaa. Enonkosken kirjastorakennus on keskeisellä paikalla lähellä kylän muita tärkeitä toimintoja, kuten kirkko, koulu ja kunnantalo.

Soila Puurtinen

Monitoimitila Tilkku.
Monitoimitila Tilkku.

Kirjastoon on helppo mennä ja sisätilat ovat kotoisat. Kokoelma on pieni, mutta kirjasto on mukana seitsemän lähikirjaston verkostossa ja tätä kautta lainausmahdollisuudet lisääntyvät. Paikalliskirjallisuuden kokoelma on hyvä, ja kirjastossa on pääsy digilehtiin, wifi on vapaa. Kolme tähteä, hyvä.”

Maija Berndtson ja Mats Öström ovat tähän mennessä tutkineet noin 60 kirjastoa ympäri Eurooppaa.

Kuusi pistettä ja arvosanan "poikkeuksellinen" ovat saaneet ainoastaan kolme: Espoon Sellon kirjasto sekä Tanskassa Helsingörin Kulturvaerftet ja Herningin kirjasto.

Pisteisiin vaikuttavat muun musasa sijainti, saavutettavuus ja näkyvyys, samoin rakennuksen arkkitehtuuri, merkitys kaupunkikuvassa ja kirjastosta kertova tieto.

Pongaajat tarkistavat myös muun muassa muun median kuin kirjojen saatavuuden ja laadun, kokoelman asettelun, henkilökunnan toiminnan ja myös sen, onko kirjasto huomioinut erityisryhmiä kuten nuoria, vanhuksia ja lapsia ja toimiiko kirjasto hyvin myös tapahtumien ja näyttelyiden tilana.

Itse kokoelma ja sen taso ja laatu määrittävät osan kirjastoarviota. Tärkeitä ovat myös kirjaston valo, estetiikka, hiljaiset ja ei-hiljaiset alueet, kokoelman tasapuolisuus ja myös ilmaisunvapaus.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kirjaston Joelin julkisivu.
Savonlinnan kirjaston Joelin julkisivu.

Parivaljakko on pisteyttänyt kirjastoja muun muassa Alankomaissa, Espanjassa, Isossa Britanniassa, Ruotsissa, Virossa ja Ranskassa. Esimerkiksi Lontoon Barbican-kirjasto on saanut kolme tähteä.

Aiheet

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Kommentoidut