Lotta Svärd -kioskista saa vaikka tuoreet munkit —  Epätavallinen kioski rakennettiin 30-luvun valokuvan mukaan täsmälleen samalla paikalle saman näköisenä

Luston lähelle avattiin Lotta Svärd -kioski, joka on rakennuttu tarkasti 30-luvulla samalla paikalla toimineen lottakioskin valokuvan mukaan. Kesällä on luvassa herkkuruokia.

Timo Seppäläinen

Lotta Svärd -kioski Luston ja Wanhan aseman läheisyydessa on rakennettu 30-luvun valokuvan mukaan. Pasi Hirvonen uskoo, että väki löytää epätavallisen kioskin kesän mittaan. Jopa roskikset ovat menneisyydestä:  aidot sinkkiset.
Lotta Svärd -kioski Luston ja Wanhan aseman läheisyydessa on rakennettu 30-luvun valokuvan mukaan. Pasi Hirvonen uskoo, että väki löytää epätavallisen kioskin kesän mittaan. Jopa roskikset ovat menneisyydestä: aidot sinkkiset.

Lustoa vastapäätä, Wanhan aseman tontille Punkaharjulle on noussut epätavallinen, pieni rakennus: kioski, jonka mainoskylttinä on suurikokoinen, perinteinen Lotta Svärd -tunnus.

— Tämä on ihkaoikea lottakioski— tai niin oikea kuin nykyään voi olla, eli täydellinen kopio vanhasta, kertoo kahvilayrittäjä Pasi Hirvonen, joka pyörittää myös suosittua Rantakivi-kahvilaa.

— Wanhan Aseman Taidelaiturin Mikko Ranta-Huitti pyysi ottamaan tämän uuden kioskin hoidettavaksi, ja niin tein. Tässä on käynyt jo asiakkaita, jotka muistavat lapsena ostaneensa tästä limpparia.

Idea kioskista syntyi, kun vanhojen valokuvien joukosta, laatikon pohjalta löytyi mustavalokuva 30-luvulta. Siinä on täsmälleen samalla paikalla Punkaharjulla lottakioski. Valokuvassa seisoo kioskin vieressä nuori, hymyilevä nainen lottapuvussaan.

Kioskin vieressä on kuvassa päreillä katettu, kärpässienennäköinen katos. Samanlaisia on rakennettiin kioskin viereen.

— Kaikki on tehty mahdollisimman paljon valokuvan mukaan, myös kärpässienikatokset, kertoo Hirvonen.

— Teema vaikuttaa myös ruokalistaan: täällä tarjotaan munkkia ja kahvia, mutta myös suolaista piirakkaa ja myöhemmin kesällä Rantakiven ruokia. Nyt on tarjolla keittoa ja sen kanssa tietenkin näkkileipää.

Lottakioskin edessä olevat penkit ovat toistaiseksi hieman erilaiset kuin kuvassa, mutta aidon kopiot ovat jo teossa.

Huitit ovat ostaneet lottakioskin seuraksi myös vanhan linja-auton, joka viime kesänä liikennöi Hotelli Punkaharjulta pitkin harjumaisemia. Bussi on 30-luvulta, ja se on ollut mukana muun muassa Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa 50-luvulla.

— Se, mitä bussilla tehdään, on vielä suunnitteluasteella. Hyvin se istuu ainakin aikakauden puolesta lottakioskin naapuriin, miettii Hirvonen.

Lottakioskeja toimi 1930- ja 40-luvuille eri puolella Suomea. Niistä sai useimmiten mehua, teetä ja kahvia sekä tuoreita leivonnaisia.

Lotta Svärd oli 1920—1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Sotavuosien 1939—1944 aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa toimissa ja vapauttivat noin 25 000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin jatkosodan jälkeen syksyllä 1944.

Lottakioskeilla kerättiin tuloja lottajärjestön toimintaan. Monet lottakioskit siirtyivät martoille vuonna 1944.